Strugurii din comert vorba cuiva se numesc struguri.Acum cred ca tu te referii la ce soiuri au aia.Pai din ce spui cred ca aia din comert sint mai buni decit ce ai tu pe acasa.Desi unia se pare cred contrariul.Aia din comert au struguri de masa, iar tu acasa ai niste hibrizi prapaditi americani sau ceva francezi care sint departe in ce priveste calitatea.Cu alte cuvinte tu acasa folosesti strugurii atit pentru consum proaspat cit si pentru vin dar aceiasi struguri.Ce soiuri sint la vinzare in comert? Nu mai stiu ca nu am fost sa vad.Dar ca soiuri intr-adevar de calitate avem asa:Cardinal,Afuz Alli cel mai cultivat soi pe plan mondial si mai apreciat,Italia,Regina Viilor, Coarna neagra care este un soi romanesc de masa insa nu prea raspindit pentru ca este f tirziu si uneori nu ajunge la maturitate, Muscat de Hanburg si alte soiuri.Dar astea ce le-am enumerat sint cele mai apreciate si de calitate soiuri. Oamenii acasa nu au vite nobile adica soiuri europene, adica ce am enumerat eu. Poti avea acasa si unia chiar au dar f putini au plantat acasa astfel de soiuri.Cei mai multi au hibrizi americani care se lasa acolo neudati, nestropiti, adica au rezistenta ceva mai mare la boli daunatori decit cele nobile.
Cum ar putea sa se numeasca altfel decat struguri?
Si da, sunt si in comert aceleasi categorii, struguri de vin, struguri de masa, etc.
p.s.intotdeauna vor exista diferente intre fructele cultivate in gradina proprie si cele cumparate din magazine, piete, etc.
Strugurii denumiti de masa, apartin ori genurilor negre, ori sunt renumitii struguri cu bob mare, denumiti si Victoria in popor.
Mult noroc!
La mine la bunica ii spuneau la strugurii aia mari tita vacii si nu glumesc, ea e constanteanca, si ma indoiesc ca asa se numesc intr-adevar.
Eu am acasa din astia> http://www.google.ro/......tp?/imgres din astia> https://www.google.ro/......ps?/search de exemplu am gustat struguri de la cineva care i-a cumparat dintr-o podgorie, erau mai mici, dar aveau exact gustul celor din magazin
Ce ai tu sint slabi, soiuri venite din republica Moldova.Aia au facut o groaza de soiuri din incrucisarile celor existente cu cine stie ce balarii dar nimic bun.Soiurile adevarate sint cele care le-am enumerat.Aceste soiuri nu prea se stie de unde si cind au aparut.De exemplu soiul Afuz Ali este un soi de mii de ani, cred ca omenirea s-a nascut cu el, nimeni nu stie ce si cum aparu sau de unde.Dar este de o calitate exceptionala.Are tot ce doresti.Afuz Ali este alb.Italia este alb dar se pare este obtinut in Italia dar nu acum.Ce vreau sa spun este ca soiurile adevarate, acele ce oameniile numesc NOBILE nu sint creatii de astazi, ci de foarta multa vreme inapoi.Un alt soi f apreciat este Muscat de Hamburg.Asta cred ca este ceva mai recent, are culoarea neagra si este aromat cred ca ai muncat.Si restul ce am spus Cardinal, Regina Viilor etc.Moldovenii astia sint culmea, sau pus siau scos tot felul de souri cu nemiluita dar de ce habar nu am.Eu inteleg cercetezi obtii soiuri noi dar macar sa fie superiori calitativi celor deja existenti in cultura.Nu te apuci sa cultivi tot ce scoti asa ca sa arati ce de mai soiuri ai obtinut tu.Cam asa au facut si fac basarabenii astia.E jale cu ei.In Romania de ex daca vrei sa iti faci o plantatie legea spune ca nu ai voie sa culti decit soiurile astea aprobate adica ce eu le-am enumerat.Bine ca in Romania legea se respecta poate pe lumea ailanta.Si la fel cind faci o plantatie nu acasa in curte la tine sa zic de soiuri pentru vin la fel statul, legea nu-ti da voie sau ar trebuie sa nu-ti dea voie sa cultivi hibrizi.De ce? Pt ca hibrizii sint f slabi calitativi si se urmareste daca omul vrea sa faca ceva sa faca ceva bun. Spui ca ai gustat struguri dintr-o podgorie si erau buni dar mici.Erau mici pentru ca erau struguri de vin dar tot soi nobil.In Romania in orice podgorie nu se cultiva decit ce am aratat eu ca soiuri de masa si doar soiuri nobile de vin. Daca vrei sa faci comert nu faci comenrt cu vin din hibrizi ca nu iti cumpara nimeni, poate doar nea Ion care este vecin cu tine.Deci cam asa sta situatia.Deci atit strugurii pentru masa cit si pentru vin sint atit albi cit si negrii.Cardinal.Muscat de Hamburg, coarna neagra sint soiuri negre.Afuz Ali, Italia, Regina Viilor etc sint albe.Si bineinteles ca mai este inca o categorie de soiuri de sruguri si anume strugurii fara seminte care se folosesc pentru obtinerea se stafide.Acestea sint soiurile apirene asa se numesc ele adica fara seminte.Si ca sa revenim la ce ai intrebat strugurii din comert ar trebuie sa scrie pe ei ce soi sint. Daca nu scrie poti intreba acolo ca sigur pe lada cu care au venit trebuie sa scrie ceva.In comert nu se vind produse fara a se cunoaste natura lor soiul, tara de unde vin etc.
Da, am gasit, se numesc victoria, si se obtin prin incrucisarea soiurilor Cardinal x Afuz Ali alb, mersi
Si astia seamana la gust cu aceia, cei pe care ii cautam, se numesc victoria
DANIEL17101998 întreabă: