Grundul e recomandat înainte de a aplica vopseaua de ex. Pentru cele deja ruginite se folosește soluții speciale pentru înlăturarea și după prevenirea ruginii.
Șmirgheluit, șters cu o cârpă îmbibată în diluant, lăsat să se usuce, dat cu grund și vopsea!
Daca o teava (sau alt corp de fier important) incepe sa rugieasca, protejarea se face in 3 etape:
1 - indepartarea ruginei (se gaseste solutie "deruginol" sau asemanatoare)
2 - se aplica baza de vopsea (grund-ul, de obicei grund rosu)
3 - se aplica 1-2 straturi de vopsea protectoare
Cu tehnologiile noi, se pot folosi vopsele tip "3 in 1" care contin toate cele trei componente de mai sus si se pot aplica usor chiar si pe suprafete greu accesibile (in 1-2 straturi).
Asemenea vopsele combinate se folosesc pentru:
- vopsirea tevilor de gaz, apa etc.
- acoperisuri de tabla
- aparate si instalatii (chiar si casnice) vopsite, cum sunt: frigidere, masini de spalat etc.
Daca dau numai cu grund nu ajunge? Si ce fel de vopsea adica nu vopsea lavabila de zugravit, ci ceva mai special?
Intai trebuie indepartata rugina, cu smirghel si/sau perie de sarma.
Altfel orice ai aplica, va rugini in continuare, dupa un timp, si vopseaua aplicata se va decoji.
Vopseaua trebuie sa fie pentru metal, nu pentru lemn, si nici lavabila.
Inainte de vopsea trebuie aplicat un strat de grund.
Si nu, doar grund nu e suficient.
Rolul acestuia e sa reduca straturile de vopsea necesare si ajuta vopseaua sa adere la suprafata respectiva.
Exista vopsea care se poate aplica direct pe rugina.
https://traget.ro/......a-25l.html
Ca sa protejezi cum spui,trebuie sa cureti bine teava sau ce metal ai,nu lua vopsele ce zic unia ca se da pesre rugina,irosesti bani si teava rugineste in continuare.
Deci elimini rugina,cu o perie de sarma,cu o scula electrica care foloseste o perie de sarma,asta ar fi cel mai indicat.
Stergi cu diluant, apoi dai cu primer, sau grund cum zic unia, lasi sa se usuce, apoi dai cu vopsea pentru metal in ulei.
Mai buna ca vopseaua in ulei nu exista alta, nici pentru fier nici pentru lemn.Ca oamenii folosesc si alte tipuri de vopsea aia e alta poveste,dar ca si calitate,cea mai buna este cea in ulei,calitate,durata si protectie.
Daca merge sa dai si fara primer? Merge dar se poate coji,acel grund adera f bine la material,apoi vopseaua adera foarte bine,se lipeste f bine de acel grund,astfel ca iese o treaba de calitate.
Dar poti da si numa cu grund,mai ales daca acea teava nu-i prea expusa.
Ma refer sa nu stea in apa,sa nu stea in pamant, chestii de genul asta, deci merge si numa cu grund, chiar de teava este afara te tine ceva ani.
Stiu ca asa protejau uni oameni tabla pe casa, cei care puneau tabla neagra, o dadeau cu grund si tinea ani buni.
Da-mi voie sa te contrazic. Vopseaua acrilica e mai buna decat cea de ulei. "Testat" acasa. In conditii externe, dupa 5 ani, la cea pe ulei a inceput sa apara rugina pe metal (metal nou, doua straturi), nu si la acrilica (metal vechi, rot doua straturi), care e aproape ca noua. Acrilicele sunt mult mai versatile, am vopsit chiar si cauciucuri de bicicleta (alb pe laterale, sa fie retro), si a tinut 6 luni, deci e ok chiar si in conditii mecanice extreme.
O fi daca spui tu, eu am intrebat undeva unde se vand vopsele, mi-a aratat si pe baza da apa si ulei si acrilice, apoi eu cand am vazut cate erau, ups zic, stai care e mai buna? Si ala mi-a zis alea in ulei.Dar ca idee o sa caut sa vad ce zic altii care se pricep mai bine.Ca tot mai facut curios .
Am deja o chestie care trebuie sa verific,doar ca nu stiu unde sau pe cine sa intreb,ceva legat de alta chestie nu vopsea.
Dar daca tot esti pe aici ia sa te intreb si pe tine Este vorba de electricitate,am inteles in amanunt cum apare,dar ma oprii la inceput am luat-o cumva de la mijloc sau de la sfarsit spre inceput.
Deci generatorul ala de electroni,sau generatorul electric mai simplu spus, formeaza un camp magnetic, campul ala forteaza electroni sa intre pe cablurile care ies, sau cablurile care merg pe stalpi.
Intrebarea mea de unde is acei electroni? De unde vin? Ma gandii ca ei pleaca din bobinele care alcatuiesc statorul, asa cred, dar vreau sa fiu 100% sigur.
Ma gandeam la un generator,pai ala sau acele bobine daca tot pleaca electroni din ele la un moment dat ar trebui sa se termine,sau cupru ala din cei sarma aia la un mom dat nu ar mai functiona sau nu stiu cum sa-i zic.
Nu cunosc nici un inginer electrician sa intreb,pe Youtube nu gasesti nici o explicatie la nivelul asta,a cautat deja.
Am reluat chestia asta, de fapt legat de curent electric pentru ca cineva aici pe websitele asta a adus vorba, a intrebat, a zis de unu ce explica f bine pe net, ma uitai la ala dar ala spune altceva, ori nu complet si nu chiar la orice nivel.
Ok am cautat ceva info legat de vopsele si am gasit,cele pe baza de ulei is cele mai bune,chiar de is pentru lemn sau metal.
Daca metalu vopsit sta afara,atunci neaparat zice dai cu al pe baza de ulei. Daca e inauntru poti da si cu asta acrilic baza apa.
Acu zice daca dai cu acrilic pe metal,obligatoriu zice ca trebuie sai dai cu grund oil base,altfel or sa rugineasca metalu sub vopsea.
Zic informatiile astea de la aia care fabrica vopsele.
Dar ca idee ca durata,ca culoare,ca stiu si eu suprafata vopsita,aia pe baza de ulei este mai buna.
Acu de intebi mai stiu eu pe care,sa zici care e mai buna l; unia or sa zica acrilic ca se spala usor scuelele deci depinde de fiecare ce crede el cai mai buna.
Dar ca si suprafata vopsita aia pe baza de ulei e cea mai de caitate,.asa zic majoritatea,asa am vazut si eu, am vopsit ceva lemn, scaune, wow au iesit brici si voiam sa le arunc.
Asa daca e o iei care se usuca mai rapid normal aia pe baza de apa, care este mai netoxica tot aia si etc.
Dar cand ne referim la calitatea vopsitului, aia de ulei e mai buna si ca culoare si ca intretinere si ca durata.
Sa te tina cateva luni pai aia nu-i vopsea o spala ploaia deci tu vrei sa te tina cat mai mult.
Cam asta am gasit.Eu ii cred pe astia care fabrica vopsele, aia zic la fiecare ce avantaje dezavantaje etc, iar oamenii folosesc ce li se par lor mai usor.
Daca acrilica ar fi fost mai buna stai tu linistit ca nu mai fabricau aia vopsele pe baza de ulei.
Dar se pare asta e cea mai veche tip de vopsea si inca na iesit alta mai buna.
Ca zic aia asta pe ulei este flamabila, omu se sperie vai gata nu-i buna sau e f greu de curatat daca vrei so dai jos si asa mai departe.
Aia la acrilica au zic clar nu-i buna pentru exterior mai ales la metale.Eu zic ce zic aia ce le fabrica si pe aici astia nu mint, ca de mint te duci cu ele back si le faci reclama proasta
Cel mai indicat este sa le cureti cu deruginol si sa le dai un grund si doua straturi foarte subtiri de vopsea pentru metal.
Daca rugina a patruns deja prin suprafata, aparand denivelarile caracteristice, este mai indicat sa folosesti un inhibitor de rugină, ori pe post de grund, ori incorporat in vopsea (adica o vopsea de tip "direct pe rugină").
Rizi degeaba. Dovada ca nu cunosti structura acrilicelor deloc. Sunt pe baza de apa, dar dupa uscare formeaza o pelicula de-a dreptul cauciucata. Ti-am zis ca am folosit la cauciucuri de bicicleta, si a tinut 6 luni in conditii de deformare a cauciucurilor, vint, ploaie, soare arzator, mizerie (praf, noroi) si toate astea in miscare.
Observand ca sunteti meseriasi pe aici sa intreb alta chestie : podeaua formata din lemn simplu (scanduri) Imi crapa de numa, pe la margini se observa cum s-a lasat in jos(e gol intre bordura din lateral si podeaua practic) Iar unde am parchet laminat imi scartaie si o ia pe acelasi cale ca podeaua simpla dar mai incet. Wtf
Incaperile practic nu au aerisire (mai complicata explicatia) decat geamurile termopane ce le tineam mai mult inchise in special iarna. Nestiind de nevoia aerisirii(ca nu am mai fost proprietar) in ierniile trecute aveam umiditate foarte mare inauntru. Sa fie asta cauza?
Umiditatea nu ar trebui sa fie o problema. In mod normal, se lasa cam un cm la fiecare perete liber ca in caz ca parchetul se umfla sau se dilata (orice material are un coeficient de dilatatie, care e in functie de temperatura) sa aiba loc sa se extinda. Poate fi din cauza asta doar daca meseriasul nu si-a facut treaba bine, si nu a lasat acel loc liber intre parchet si perete.
Dar eu cred ca mai degraba sapa de dedesubtul parchetului e de vina, de aceea scindurile se lasa. Are denivelari. Tot ce poti face e sa demontezi parchetul si sa tragi o sapa asa cum se trage. Si apoi nu vor mai fi probleme.
Nu stiu ce podea ai tu,dar iti spun cum sau pe ce se pune parchetu sau scanduri ori ce folosesti la podea.
Toate se pun direct pe beton,sau cel putin asa ar trebui. Unia tot o baga pe aia toarna sapa dar ei probabil nu stiu pentru ce se toarna sapa aia.
Ca idee orice parchet de orice natura ar fi el se pune direct pe beton,sau se pune o folie sub de izolatie si apoi parchetul in cazul in care este din ala ce se prinde doara unu de altul.
La parchetul gros,ala se lipeste direct pe beton cu adeziv,deci nu mai pui folie nu mai pui nimic.
Sapa aia de ce toarna oamenii? Cei mai multi torna din prostie ca zic ei asa se face,sau asa au vazut ca fac altii.
Pt orice trebuie sa ai o explicatie rezolnabila,plauzilbila,deci sapa aia se torna numai in cazul in care podeaua de beton nu este dreapta,deci cei care au turnat placa aia de beton o turnato in valurile marii ca urmare de vrei sa lipesti sau sa pui parchet pe acel beton, normal nu va sta, ori nu va fi uniform, atunci se torna acea sapa ce zic oamenii.
Normal o podea turnata din beton ar trebui sa fie turnata hartie la nivel, asa se toarna o placa de beton, nu in valurile dunarii.
De ce sa mai vin eu a 7a oara sa mai torna alta placa sau sapa, pentru ce? Asa sa muncesc de 2 ori? Dar unia asa is invatati, vorba aia ca asa se face .
Probabil la tine podeaua nu este dreapta, de aia si scartie, ai parchet din ala cel mai ieftin si se misca.Sau poti avea folie din aia izolatoare prea groasa,caz in care iar se misca.
Ppe podeaua ta ar fi fost bun parchet lipit,dar ala costa dublu sau poate de cateva ori decat ce ai tu acum.
Termopanele ce multi spun ca nu-s bune,ois cele mai bune ferestre mai ales ce pun romanii,pai straini sa puna ce au romanii,pfff ii costa dei rupe,ma refer la ferestre asa cu multe geamuri si cu PVC foarte gros,in alte tarii sa faci ferestre asa dai comanda speciala in RO le gasesti la tot pasu.
Deci ferestrele alea is cele mai bune, ca de n-ar fi nu ar mai face aia.
Ca uni au umezeala, sau condens aia nu e din cauza ca ai termopane e din cauza ca romanii au pereti din beton si caldura cu taraita, mai exact au peretii mai tot timpul reci, incalzezsc cat de cat aerul, aer care avand apa in el in contact cu peretele de beton imediat si condenseaza.
Insa e prea grele pentru f multi romani sa priceapa chestii elementare de fizica
Daca am aplicat grundul si peste "mansa ai de inchidere" adica e o chestie de care se poate invarti folosind unelte pentru deschidere/oprire. dar nu are clanta deci cu mana nu se poate invarti decat folosind cheia.
Este o problema? adica intepeneste total mansa de inchidere/deschide - Aia nu am folosit-o niciodata e pentru situatii de urgenta sau cand se schimba un aparat ceva de la capatul tevii.
E. Nu se va mai deschide. Cind lucram in fabrica, piesele mobile erau unse cu vaselina inainte de a merge ansamblul la vopsitorie. Asa vopseaua nu se prindea de ele.
E vorba ca in anumite situatii poate trebuie inchisa, exemplu daca vreau sa decuplez aparatul de la capatul tevii, deci nu se va mai putea inchide? Am incercat sa nu prea pun acolo dar cum e spatiul stramt am mai dat si peste cheia de rotire. Aia nu a fost folosita de cand stiu poate peste 10 ani sau mai mult.
Acu cu unghiile am indepartat grundul ce se vedea in jurul"surubului ala" si ma gandesc in caz de urgenta cu diluant sau al mai rau caz cu clor se poate dilua. Da din ce vad vopseaua anterioara a fost aplicata uniform peste tot, si peste surubul ala.
Am aplicat numai grund pana acum, in anumite locuri se vede cum rugineste dar partea nasoala e ca teava rugineste numa pe partea la care nu prea am acces creo 3cm de la perete, pe partea vizibila insprea camera nu are nimic.
Pentru a proteja țevile de gaz și apă care au început să ruginească, este recomandat să urmezi acești pași:
Curățare: Îndepărtează rugina de pe țevi folosind o perie de sârmă sau șmirghel. Dacă rugina este foarte avansată, poți folosi un convertor de rugină care transformă rugina într-un compus stabil.
Grund anti-rugină: Aplică un grund special anti-rugină (grund anticoroziv). Acesta este mai eficient decât un grund simplu, deoarece conține inhibitori de coroziune care vor proteja mai bine suprafața metalică împotriva ruginii viitoare.
Vopsea de protecție: După aplicarea grundului și uscarea completă a acestuia, aplică un strat de vopsea de protecție pentru metale. Vopseaua trebuie să fie rezistentă la condițiile de mediu în care se află țevile (umezeală, temperaturi variate, etc.).
Acest proces va ajuta la prevenirea ruginii și va extinde durata de viață a țevilor.
Pentru mai multe informații și produse potrivite pentru protecția împotriva incendiilor și alte soluții de siguranță, poți vizita https://firestopping.ro