anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Vi se pare mult un consum de 200 kw pe lună la casă? Sincer nu înțeleg ce consumă atât. Am un frigider, un microunde, un instant conectat la baie și bucătărie, un hidrofor și un televizor de 45W care in medie merge 2-3 ore pe zi. Calculator nu am, am laptop. Becuri am doar cu led, dar nu prea stau aprinse, doar cel de 3W de la lampă seara.

14 răspunsuri:
| mihai69 a răspuns:

Păi ai deja trei consumatori destul de energofagi: frigiderul, hidroforul și încălzitorul de apă. De ce te miri așa? Se poate și mai rău...

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru mihai69):

Frigiderul e mai nou, A+. Scrie că are un consum pe an de 328 kW, deci 37 W pe oră

| mihai69 a răspuns (pentru anonim_4396):

Aia e o ficțiune. Depinde pe ce treaptă l-ai setat tu, unde e pus, de câte j'de ori deschizi ușa și cât timp o ții deschisă, ce anume pui în el etc.
Da, cu el gol și fără să-l atingi, pus în beci, e posibil să te apropii de cât se laudă fabricantul.

| darrio2007 a răspuns:

Instantul si hidroforul.

| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Nu e mult, e chiar ok.
Partea de apa iti ridica factura, in special incalzitorul instant.

| GdX a răspuns:

Ai enumerat doi mari consumatori: hidrofor si instant.
Si frigiderul mai consuma daca il ai pe treapta mica dar nu cine stie cat.
Per total e un consum decent.

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Eu nu am hidrofor si instant si am 110 pe luna asta (septembrie).

| doctorandus a răspuns (pentru GdX):

Puterea nu se masoara in Wati/ora. Puterea se masoara in Wati, energia in kilowattore.

1 kWh=10 ore * 100 Wati.

5 kWh=10 ore * 500 Wati.

Pentru a incalzi un metru cub de apa cu 50 de grade Celsius, consumul este de 58.11 kWh.

Un consum mediu de 277.5 W conduce la 6.66 kWh in 24 de ore. (El consuma 6.66 kWh in 24 ore.)

Eu de ex. am un consum mediu pe timp de noapte de 200 W: functioneaza calculator, router, modem, frigider, congelator, restul aparatelor in stand-by. Sigur, frigiderul si congelatorul consuma mai mult, dar nu functioneaza tot timpul la putere maxima, de aceea vorbesc de consum mediu.

Tinand cont ca asta e consumul mediu cel mai mic, prin folosirea altor aparate consumul mediu pe timp de zi creste temporar peste 200 W, deci consumul meu mediu pe intreaga zi (zi+noapte) este mai mare de 200 W.

In Olanda consumul mediu pentru o familie de doua persoane este de 3360 kWh/an, caruia ii corespunde un consum mediu de 383 W.

In cazul meu: frigider + congelator = 50 W (consum mediu de catalog), calculator = 100 W, restul aparatelor = 50 W.

| doctorandus a răspuns (pentru anonim_4396):

In Olanda o familie de doua persoane consuma in 2019 2700 kWh curent si 1200 metri cubi de gaz. In total circa 14700 kWh/an. (Un metru cub de gaz are circa 10 kWh.)

Deci daca nu au incalzire cu gaz, asta corespunde unui consum mediu de electricitate de 1678 W (1225 kWh/luna).

| marinaru777 a răspuns:

Microundele renunta si asa nu sunt sanatoase, instantul cred ca rupe...

| CodrutElian1990 a răspuns:

Hidroforul si instantul contact de incalzire a apei consuma mai mult. Frigiderul, caca este tip vechi consuma de doua ori cat unul tip nou. Si cuptorul cu microunde consuma mult, daca il folosesti mult.

| GdX a răspuns (pentru doctorandus):

Bine ma bine. Si eu sunt electrician autorizat de 6 ani dar nu ma dau mare ca stiu electrica si am lucrat in inalta si foarte inalta tensiune pe automatizarea sistemului de transport si distributie al energiei electrice cu licenta in inginerie electro-energetica si master in automatizarea sistemelor electro-energetice. Omul se vaita ca are consum mare. Daca tine instantul pe 70 de grade si consuma multa apa e si normal sa consume si mai conteaza si puterea instantului.
Dar nu stau sa dau explicatii acum cine ce si cat consuma pentru ca nu isi are rostul.
Eu am aproape consumul lui in apartament si am totul A+++, masina de rufe, uscator, masina de vase si cuptorul A++...si nu merg prea mult...dar se aduna la un simplu calcul.

Nu te supara dar ca sa iti hranesti orgoliul ca stii si comentezi doar de a comenta...nu prra isi are rostul.
Bine ca in Olanda e consumul care e. Daca ar fi mai ieftina energia electrica in Ro, mi-as pune o centrala electrica dar nu merita.

| TamplaruAnisoara a răspuns:

In septembrie consumul de pe factura nu e cel real ci estimat. Daca dorești sa știi daca consumul este cel de pe factura, verifica numărul estimat de pe factura cu cel de pe contor si vezi daca corespunde. Daca este mai mare atunci la citirea contorului se va face regularizarea. Cel puțin la Electrica așa se procedează. Daca dorești sa plătești lunar consumul real atunci anunța prin telefon lunar autocitirea contorului. Asta la începutul fiecărei luni pentru luna anterioara.

| doctorandus a răspuns (pentru GdX):

Trebuia sa fi aflat la masterat ca pretul electricitatii este corelat cu pretul gazului natural si al petrolului. Pentru ca se arde gaz natural sau petrol pentru a produce electricitate, iar compania producatoare sa nu iasa-n pierdere, ca altfel ar da faliment si ar lasa tara fara energie suficienta.

Mai pune ca randamentul centralei este subunitar si pierderile pe traseu, asa ca gazul natural este mai ieftin decat electricitatea. Ca gazul sa coste mai mult ca electricitatea nu se poate decat prin scamatorii fiscale sau eventual intr-o tara izolata si lipsita de gaz natural.