Planta zmeura poate fi Incadrata ca facand parte dintr-una dintre cele doua tipuri de plantefructifere: care cresc vara sau care cresc toamna. Tipul care creste vara produce o recolta bogataIntre Inceputul lui iulie si Inceputul lui august. Multe dintre culturile obisnuite de zmeura rosie simarea majoritate a culturilor de zmeura neagra si purpurie se produc vara. Zmeura care rodestetoamna, cateodata denumita incorect vesnic productiva, produce o recolta mare toamna si o micarecolta vara viitoare. Tipic, oricum, zmeura care produce toamna este tunsa anual, astfel ea arefructe numai toamna. Diferenta Intre aceste doua tipuri este datorata ciclului plantei de coacere a fructelor. Plantele dezmeura au radacini perene (traieste mult) si coroane, dar deasupra pamantului au numai nuiele caretraiesc doar doua veri. In prima vara de dezvoltare noua nuia se numeste nuia primo. La plantele dezmeura care rodesc vara, nuiaua primo produce numai o dezvoltare vegetativa (fara a face fructe). Plantele de zmeura care rodesctoamna poarta fructe pe varfurile nuielelor primo, cateodata dupa 1 august.
Zmeura creste cel mai bine In lumina soarelui si In locuri aerisite, protejate de vanturi directe. Zonecu o drenare defectuasa, unde apa sta dupa ploaie nu sunt acceptate. Pentru a reduce problemelecauzate de boli si de insecte, izolati platatia de zmeura de plantele de zmeura salbatice si decoacazele negru si plantati-le In zone care nu au mai gazduit plante de zmeura salbatice ori de cateori este posibil. De asemenea, plantele de zmeura, capsunile si plantele din familia solanacelor(rosiile, cartofii si vinetele) au multe boli In comun. Pentru a reduce riscul bolilor la plantiile noi, asteptati cel putin 3 ani Inainte de a le planta In aceste locuri. funda?
Zmeura produce fructe delicioase. Este foarte potrivita cu climatul Romaniei. Exista trei varietati de zmeura: rosiegalbena si neagra.
Cea mai importanta cerinta a acestei plante se refera la tipul de sol. Are nevoie de un sol umed, dar accepta si solurile putin mai nisipoase, atata timp cat sunteti pregatit sa le udati saptamanal in lunile mai calde de vara. Pentru rezultate foarte bune, solul trebuie sa fie neutru din punct de vedere chimic.
Fructele de zmeura ies destul de tarziu, asa ca nu este nevoie de o ingrijire speciala impotriva inghetului. Zmeura creste in salbaticie in tinuturile impadurite, asa ca umbra nu constituie o problema pentru aceasta planta.
Cand sa plantati zmeura?
Luna octombrie este luna perfecta pentru plantarea zmeurei, dar ea poate fi sadita si in luna martie, daca vremea si solul permit acest lucru.
Pentru a planta zmeura, sapati un sant de 30 de cm adancime si un metru latime. Daca plantati mai mult de un singur rand, lasati aproximativ 1.7 m intre randuri, pentru a permite radacinilor sa se raspandeasca liber, si pentru a putea aduna fructele vara.
Zmeura are nevoie de suport. Instalati suportul dupa ce ati sapat santul, dar inainte de a planta. Planta nu trebuie legata strans de acest suport.
Puneti zmeura in santul sapat, cu plantele la 45 de cm una de alta, si acoperiti radacina cu pamant. Acest lucru va ajuta la formarea unor radacini mai viguroase.
In sfarsit, taiati planta pana ajunge la cam 15 cm de nivelul solului. Acest lucru poate parea putin drastic, dar daca retezarea nu se face corect, planta va fi serios slabita.Zmeurul (Rubus idaeus) este un arbust tufos, peren, cu lăstari târâtori, cu tulpini drepte, arcuite spre vârf, cu ghimpi drepți, de forma unor ace, adeseori plasați numai pe partea inferioară. Zmeurul aparține familiei Rosaceae.
Frunzele sunt compuse din 3-7 foliole, dințate pe margini, verzi pe fața superioară, albicioase pe cea inferioară. Sunt folosite proaspete sau uscate la preparea de ceaiuri medicinale, care sunt recomandate pentru tratarea durerilor menstruale.
Florile zmeurului sunt albe, compuse din 5 sepale, 5 petale și numeroase stamine, și reprezintă o sursă importantă de nectar pentru albinele producătoare de miere.
Fructul, care se numește zmeură, este de culoare roșie, cu miros plăcut și gust acrișor-aromat. Zmeura se cultivă din două motive: pentru consumul fructelor în stare proaspătă și pentru procesare industrială. Din zmeură se extrage xilitolul, care este un îndulcitor artificial folosit mai ales în tratarea și prevenirea cariilor dentare.
Zmeurul înflorește începând din luna mai până în iulie. Crește spontan în locuri stâncoase, luminișuri de păduri, regiuni deluroase și muntoase. Poate fi intâlnit pe întreg teritoriul României, fiind o plantă specifică zonelor cu climă temperată.
anonim_4396 întreabă: