Nu prea as crede ca sunt pierderi... busteanul trebuie decojit de scroarta dupa aia vin facute scandura
dupa cate stiu eu 1 mb cub de scandura trebuie sa aiba 4 m lungime 1 m latime si 25 de cm inaltime ca sa fie 1 m cub de scandura.
Salut,tu pui intrebarea si tot tu dai raspunsu? Io zic, cam 1, 15 m cubi dupa ce scoti ambele parti ca sa-i dai fete si dupa ce se scoate(inima) adica miezu.Iar aici mai depinde binenteles de calitatea lemnului. apropo daca scandura ta ar avea circa 3, 23 m lungime si 0, 79 latime cam ce inaltime ar avea gramaduca ta de lemne?
Pierderile de masa lemnoasa,prin prelucrare din bustean in cherestea,depind de mai multi factori (specia arborelui,calitatea acestuia, utilajul utilizat la debitare, dimensiunile cerute de client, etc) dar asa aproximativ, dintr-un metru cub de bustean se obtine 0.6 - 0.7 metri cubi de cherestea.Respecte
Depinde de specia lemnoasa, la lemnul de rasinoase(brad, molid, pin), randamentul poate ajunge la 70%, aceste specii au o tulpina dreapta cu inaltimi relativ mari.La speciile de foioase (fag paltin,stejar,plop,ulm, mesteacan, nuc) randamentele sant mai mici din cauza formei trunchiului, ramificatie, defecte si pot fi intre 40-60%. Discutia e mult mai ampla am redus la minimum minimorum.