| nukeyly a întrebat:

Vreau sa torn o sapa de ciment pe jos e pamant care e batatorit, are denivelari de max 3 cm,
grosime ~5 cm suprafata 3.7mp cati saci ar trebui?

In merlin au sapa de ciment la cheie, 25 kg 9.1 sac 25 kg_https://www.leroymerlin.ro/......5-kg/72337

Sapa se poate lungi cu nisip varsat la sac ca cimentul? Alte recomandari? Plasa fierbeton, folie, pietris peste pamant?

8 răspunsuri:
| sierra1 a răspuns:

Are un Consum specific (kg/mp) = 20. Cum sacul are 25 kile (adică-ț ajunge la 1mp și ceva) fă și tu regulă de trei simple

regis
| regis a răspuns:

Nu prea inteleg cum pamantul batatorit in suprafata de 3.7 mp are denivelari de 3 cm.
Pe datele acestea, vei avea nevoie de 240 litri de sapa, luand in calcul o grosime medie de 6.5 cm (5 minimul, 8 maximul). Asta inseamna cam 18 saci de 25 kg.
Șapa gata preparata nu se amesteca cu nisip sau alte agregate, doar cu apa, in cantitatea precizata pe sac. Daca ai insa nisipul si o betoniera, este mult mai rentabil sa o prepari singur, cumparand ciment in loc de șapă.
Pietris poti pune peste pământ, astfel incat sa aduci denivelarile la zero si grosimea șapei la minimil indicat pe sac (3 sau 4 cm), ceea ce ar reduce la jumatate necesarul calculat.
Sub șapă ar fi foarte utila o folie de polietilenă, care împiedică scurgerea laptelui de ciment la turnare, iar ulterior se comportă ca o barieră impotriva umezelii care irca din pământ prin fenomenul de capilaritate.
O armare ușoară va creste mult rezistența, dar nu este obligatorie la o asemenea suprafață.

| cristi202 a răspuns (pentru regis):

De ce 5 minimul? Daca are denivelari de 3 cm, merge cu 2 cm mai sus de cota cea mai inalta, avand pe cea mai joasa 5 cm. Asta pentru ca sapa aleasa nu permite sa fie trasa in grosime mai mare de 5 cm, conform indicatiilor. Si eu cred ca asa ar fi super ok, costurile cu materialul scazind simtitor.
Si nu cred ca se poate face un calcul pana ce nu se vede locul. Pentru ca depinde ce suprafata e la cota maxima sau pe aproape, si ce suprafata e la cota minima sau pe aproape. Daca ai suprafata la cota minima mai mare (de exemplu doar un colt e mai sus cu 3 cm), intra mai mult material decat daca ai suprafata mai mare la cota maxima (de exemplu ai un colt cu 3 cm mai jos). Pentru ca e acea diferenta notabila de 3 cm.

regis
| regis a răspuns (pentru cristi202):

Pai omul zicea ca vrea sapa de 5 cm, am pornit de la aceasta valoare ca cea mai mica grosime a șapei (grosimea in cel mai inalt punct). Am am adaugat cei 3 cm reprezentand denivelarile, ajungand la 8 cm cea mai mare grosime a șapei (grosimea in punctul cel mai jos). Deci calculul meu e bazat pe datele primite, nu pot eu sa calculez pe masuratorile mele.
Pentru scaderea costului, eu am recomandat sa aduca totul la nivel cu putin pietris, astfel incat sa reduca grosimea sapei la minimum, fara a renunta la grosimea dorita, de 5 cm.

| cristi202 a răspuns (pentru regis):

"Calculul meu e bazat pe datele primite". Nu ai luat in seama toate datele. Specificatiile sapei aduse in discutie permite tragerea ei intre 2 si 5 cm. Deci nu ar trebui mai gros de 5. Acum, nu cred ca ar fi fost mare problema daca o facea mai groasa, dar e bine sa se tina totusi seama de indicatii. Si, avand denivelari de 3 cm diferenta, chiar se incadreaza bine intre cei 2 si 5 cm, daca e sa faca cum am spus eu.
La pietris, are dublu de lucru, sa aduca si pietrisul la nivel (cit de cit), si sapa. Dar, desigur, costurile ar scadea. Omul poate sa aleaga, fie cu pietris, si trage constant 5 cm de sapa, cum ai spus tu, fie niveleaza direct din sapa, cum am zis eu, 5 cm sa fie doar la cota minima. Dar cred ca varianta mea e cea mai ieftina, si cu cel mai putin de munca.

regis
| regis a răspuns (pentru cristi202):

Am luat in seama datele pe care ni le-a furnizat omul. Sapa se poate turna in ce grosime este nevoie, chiar daca in mai multe straturi.
Asa e cum zici, omul poate sa aleaga, eu doar i-am estimat consumurile. Si da, varianta ta poate fi mai ieftina, poate fi si mai buna, eu m-am limitat mai mult la calcule.

| nukeyly explică:

Deci piertris de ~1cm peste pamant nivelat pentru cota 0, apoi folie de 5mm?, apoi sapa?

"Sub șapă ar fi foarte utila o folie de polietilenă, care împiedică scurgerea laptelui de ciment la turnare, "

| cristi202 a răspuns (pentru nukeyly):

Daca vrei sa pui pietris pentru nivelare, e OK. Daca ai diferenta de nivel de 3 cm, pui 3 cm la cota cea mai de jos, iar la cea mai desus ramane pamintul. Si tragi frumos o sapa de 4-5 cm.
Insa eu nu as pune folie, caci, chiar daca laptele de ciment se scurge, se scurge doar o mica parte din el si o face in pietris, si asta duce la formare unui substrat intre sapa si pietris, substrat care asigura o legatura mai buna intre sapa si pietris. Dar e OK si cu folie, unii meseriasi fac si asa. Insa sapa in acest caz nu trebuie sa fie subtire, altfel exista riscul sa crape, caci nu are legatura cu baza pe care e asezata.