Turcia este o tara munsulmana dar nu este asa radicala precum Iran sau Arabia Saudita.Si asta totul se datoreazea lui Mustafa Kemal Attaturk care a condus Turcia dupa primul razboi mondial si a eliminat toate legile religioase de pe vremea Imperiului Otoman si a introdus legi prin care Turcia devenea un stat laic cu principii liberale si cat de cat democratice.
Erdogan incearca sa reinvie Imperiul Otoman si sa readuca niste principii musulmane invechite dar nu o sa duca la capat asa ceva deoarece turcii stiu ca o dezvoltare armonioasa se face si fara legi musulmane stricte.
Spiritul lui Attaturk si ideile lui puternice nu vor parasi niciodata Turcia chiar daca un dictator aiurit precum Erdogan incearca sa dea lucrurile peste cap.
Si da turcii in general sunt niste musulmani moderati care stiu sa isi traiasca viata frumos fara sa asculte de dogme religioase extreme.
Se înțelege bine cu Rusia, fac multe afaceri împreună, atacă alte țări... ..Astea.Religia și muzica lor nu au nicio treabă cu ce fel de țară e în realitatea Turcia.
Celelalte țări musulmane sunt sub guvernarea legii Șaria. Adică islamul e religie de stat. În Turcia nu mai e așa de la secularizarea lui Kemal Atatürk din anii '20, când Turcia s-a declarat stat secular. Pentru a se depărta și mai mult de lumea arabă și a se apropria de Occident, Atatürk a "turcificat" limba turcă, scăpând de toate influențele arăbești și persane și chiar a introdus alfabetul latin în locul celui arăbesc.
Acum sunt proteste in Iran fiindca o femeie a fost ucisa de politia de moralitate fiindca hijabul nu o acoperea suficient. Dar cauta poze din Iran in anii '60 sau '70 si o sa vezi femei la plimbare in fuste scurte, fara hijab, fete jucand volei in pantaloni scurti, etc - lucruri pe care le vezi acum in Europa. Iranul era si atunci o tara musulmana dar un stat laic ( si foarte progresiv). Nu toate tarile musulmane sunt la fel.
In plus Turcia a avut o perioada in care era lidera in turism (am fost de 3 ori acolo in vacanta cand eram copil) - deci nu era iesit din comun mai ales in zone turistice sau in Istambul sa vezi femei imbracate mai sumar sau sa ai parte de alte influente europene.
Un alt exemplu este Maroc -tara musulmana, cu reguli destul de stricte, alcoolul este interzis, cupluri necastorite nu pot imparti o camera la hotel - dar fac concesii pentru turisti fiindca aduc multi bani si este important pentru economie. In insulele Maldive e aceeasi situatie.
Mi-ai adus aminte de poza asta:
https://images.app.goo.gl/bu1CiJSDTX7TuwL47
Ea era soția ultimului șah al Iranului, Mohammad Pahlavi, detronat la Revoluția din 1979. Așa umblau femeile în Iran în timpul șahului; gândește-te la cum umblă acum, sub fanaticii șiiți. Și nici măcar nu e o chestie de pietate: rochia împărătesei este permisă conform Coranului, fiindcă-i acoperă pieptul!
AlexDorinel întreabă:
RoseOfTheFire întreabă:
Invictusman2025 întreabă: