| Vasile303 a întrebat:

Am sa fac un comentariu referitor la o lege care imi place mult si ii rog pe cititori daca doresc sa-si exprime si ei o parere.
"Doi martori din afara familiei care sa declare in scris ca l-au cunoscut pe defunct si ii cunosc pe mostenitori daca persoana a decedat dupa luna noiembrie 2011. In functie de particularitatile fiecarui caz, se pot cere si alte documente."
Ce inteleg eu de aici si cred ca intelege toata lumea:
Dreptul la mostenire e garantat. Cum e garantat?
Desi aduc acte doveditoare ca sunt unic mostenitor, trebuie sa aduc martori. Adica actele si documentele nu sunt suficiente. Ceea ce declar nu e adevarat. Sunt facut pe fata mincinos si trebuie sa aduc martori care sa infirme faptul ca eu as fi mincinos. Ce trebuie sa faca martorii? Sunt obligati sa urmareasca cati membri are familia mea si sa declare sub sanctiunea legii ca familia mea are un anumit numar de membri? Un individ care nu are nici o treaba cu familia mea, trebuie sa spuna cati membri are familia mea? Are el asemenea atributii? Il plateste cineva sa-mi numere membrii de familie? Il obliga cineva sa depuna marturie in favoarea sau in defavoarea mea cu riscul sanctiunii cu amenda sau inchisoare daca spune lucruri gresite? De ce ar depune cineva o astfel de marturie? Il platesc eu sa-si asume un risc? Il plateste statul roman sa faca o asemenea declaratie? O face din placere? O face la rugamintea mea? Eu cu actele in mana sunt presupus mincinos si trebuie sa-mi dovedesc nevinovatia cu martori? Ce valoare au declaratiile martorilor? Cunosc ei situatia din familia mea? Martorii ii aduc eu, deci pot alege martori care nu stiu unele lucruri daca tot sunt mincinos. Martorii aceia ce raspundere pot sa-si asume? Au ei obligatia sa tina eevidenta membrilor familiei mele? Eu ca sa intru in posesia certificatului de mostenitor trebuie sa ma rog de oameni straini de familia mea sa dea niste declaratii in favoarea mea? Trebuie sa-i motivez economic, moral spiritual? Asa trebuie sa fac ca sa imi obtin dreptul la mostenire? Actele nu sunt suficiente? Daca mai apar mostenitori nu se reface succesiunea? Eu de ce sa fiu obligat sa cersesc bunavointa sau prostia altor oameni sa declare niste lucruri si apoi sa fie sanctionati cu amenda sau inchisoare daca spun ceva gresit? Deci eu am dreptul la mostenire dar sunt obligat sa aduc martori. Eu nu pot obliga martorii sa vina, deci sunt in situatia sa nu pot obtine mostenirea. Corect? Cum pot conditiona un drept de prezenta unor martori care nu sunt obligati sa fie martori? Eu zic ca era suficient sa prezint actele necesare si daca increderea in mine este zero, sa existe o evidenta cu numarul membrilor familei mele, nu sa se ceara asa ceva unor oameni care nu au nici o atributie si nici o obligatie in sensul asta, intrucat chiar si cu martori, daca mai apar mostenitori, succesiunea se reface, prin urmare ce rost au acesti martori? Eu nu le vad rostul. Cel mult constituie o piedica, o negare a dreptului la mostenire. Daca nu as avea documente, as intelege nevoia de martori. Ar fi intr-adevar o situatie grea. Dar sa ingreunez situatia la toate succesiunile chiar si cand exista documente mi se pare prea mult si inutil. Chiar era nevoie de asa ceva? Nu putem avea o evidenta a populatiei?

6 răspunsuri:
| Vasile303 explică:

Incep sa ma gandesc serios si la numarul de martori. Oare 3 nu era mai bine? Cu siguranta ca da pentru ca 2

| Vasile303 explică:

Martorul trebuie sa confirme daca eu sunt mincinos sau nu. Eu nu am spus ca sunt mincinos. Cine spune ca eu sunt mincinos, acela trebuie sa aduca martorul. Statul spune ca sunt mincinos, el trebuie sa aduca martorii, nu eu. Martorul declara pe propria raspundere. Si eu fac la fel. Cu ce e mai buna declaratia martorului? Ca nu face parte din familie? El nu aduce nici o dovada. Eu macar aduc un certificat de nastere. De ce nu s-ar inscrie in certificatul de nastere al parintelui, in cartea de identitate si cati copii are si identitatea lor? Nu ar fi o dovada mai serioasa decat o marturie facultativa a unei persoane alese si motivate de catre un mostenitor? Ce pot sa mai zic? E bine asa cu martori? Eu zic ca nu e nici bine, nici corect si nu se respecta dreptul la mostenire al celor care se prezinta la succesiune. Se cauta si alti mostenitori prin fortarea mostenitorilor prezenti sa aduca dovezi nu tocmai sigure (martori) ca nu mai sunt si alti mostenitori. Nu mi se pare corect. E un blocaj. Trebuie sa aduc martori si acestia sunt intimidati sub amenintarea cu amenda sau cu inchisoarea daca spun un neadevar. Daca martorul nu stie, dar crede ca stie si spune un neadevar, cum e? Nu e bine. Ar trebui sa nu accepte nimeni sa depuna marturie la succesiune. Sa vedem atunci cum decurge ingenioasa procedura. De ce sa-si asume martorul niste riscuri inutile. se si precizeaza ca martorul nu trebuie sa fie interesat de acea mostenire, nu trebuie sa fie ruda. Se mizeaza deci pe prostia omeneasca. Sa depun eu marturie despre ceva ce nu cunosc si sa fiu amendat sau sa fac inchisoare fara sa am nici cel mai mic avantaj? Asta nu se poate numi decat prostie.

| Vasile303 explică:

Ar trebui sa existe macar o alternativa la martori. De exemplu, prelungirea procedurii cu cateva luni de publicitate care sa aiba rolul de a aduce si alti mostenitori daca exista, iar martorii daca sunt adusi, doar sa grabeasca procedura succesorala, nu sa o blocheze daca sunt absenti.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Dacă așa spune legea, dacă vrei moștenirea aceea, trebuiesă te conformezi. Dacă pe dta te enervează o lege doar pentru că nu îți convine ție, poți să o schimbi? Nu. Enervarea dtale este degeaba.

| Vasile303 explică (pentru sadrian46):

E mai mult o constatare. O sa ne conformam toti happy Stiu ca nu se poate face nimic. Chiar si inainte de 89 era mai buna. Nu se cerea asa ceva si nu era nici o problema. Acum e imbunatatita dupa cum se vede.

| Vasile303 explică (pentru sadrian46):

Eu nu cred ca nu-mi convine numai mie. Ba chiar as spune ca nici unul din cei vizati de aceasta lege nu poate fi bucuros sa-si demonstreze "nevinovatia" cu martori lipsiti de relevanta. A-ti spune parerea despre o lege, nu inseamna ca ca nu o vei respecta. A cauta solutii corecte si bune nu e ceva rau. Mai rau e sa nu ai nici o parere si sa inghiti orice ti se da ca fiind bun si corect.