| StrongHeart a întrebat:

Angajatorii in domeniul IT cer neaparat sa ai o facultate? In experienta voastra, ati intalnit programatori buni fara facultate?

11 răspunsuri:
| Celcestietot a răspuns:

Unii, da, alții, nu.
Desigur că am întâlnit, de exemplu, developeri freelanceri care câștigau destul de bine de pe urma muncii lor. Programator bun poți fi și de mic dacă te apuci mai serios și te duce capul ca și om happy.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Unii da, altii nu.
O diploma în domeniu in primul rand te scutește de plata impozitului... Avantaj si pentru angajat și pentru angajator.
Insa daca esti cu adevarat bun nu contează diploma. Eu am avut colegi programatori care aveau alta facultate sau deloc si erau buni.

| Dandinelle a răspuns:

Da. am un coleg care lucreaza de 10 ani in domeniu, e foarte bun si are doar liceul terminat. Si el zicea ca la inceput se simtea ca un "fake" din cauza asta dar cu timpul, tot invatand se simte mai bazat pe puterile proprii. Stiu si cativa care s-au angajat pe timpul facultatii si si-au dat seama ca nu au nevoie de facultate, s-au lasat de facultate si continua sa lucreze si sa invete pe cont propriu.

| EntertainYou a răspuns:

Nu e o regula ca aia cu facultate sa fie mai buni, nici aia fara.
Au o pregatire mai formala, dar ce faci la job variaza, iar facultatea poate sa nu conteze aproape deloc.
Poti fi angajat si fara diploma daca ai experienta/skill-uri. Iar dupa multi ani de lucru chiar nu se mai uita nimeni la facultati.
Angajatorul nu te angajeaza pentru ca ai facut facultate, ci pentru ca are nevoie de hartia aia pentru niste scutiri si ca sa te poata plati mai bine.
Logic ca si daca nu se cauta oameni cu experienta, ci e un job de junior/entry e bine macar sa ai studii in acest sens. Nu te culege nici de pe strada.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Verișorul meu a lucrat în domeniul IT, deși nu a urmat o facultate.

| Cosmin86 a răspuns (pentru Dandinelle):

Te ajuta facultatea la scutirea de impozit... si impozitul unui programator senior e cat un salariu normal in Romania laughing

| Cosmin86 a răspuns (pentru anonim_4396):

Cum adica "a lucrat"? Ce era, programator? De ce s-a lasat?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Cosmin86):

A lucrat în străinătate...iar acum e în țară. E mai bine acasă, în contextul covid... Cred că programator. În orice caz, e pasionat de asta.

| Cosmin86 a răspuns (pentru anonim_4396):

Ca programator poti castiga 3-4000 de euro si in Romania.

| Dandinelle a răspuns (pentru Cosmin86):

Depinde foarte mult pe ce exact lucrezi, daca te bagi si PFA atunci castigi bine, si nu in Romania.

| Cosmin86 a răspuns (pentru Dandinelle):

Programator senior la o firma de top (Adobe, UiPath, Amazon, etc.). Unde pe langa salariu, ai si actiuni (o singura actiune la Amazon e 3000$ si primesti pachet).