Nu am auzit ca eritritolul sa fie natural...
Exista un singur indulcitor natural, fara indice glicemic, fara calorii...se numeste green sugar, este extras din stevia rabaudiana.
Eu iau de la farmacia tei sau de pe net, se gaseste pe multe site-uri. E mai scump dar asta e cel mai recomandat de medici. Mie mi-a zis medicul diabetolog al tatalui meu de el acum vreo 5 sni
Eu folosesc idrops de la Genius Nutrion, e 0 zahar 0 calorii excent de pus in cafea, terci de ovaz sau in shake-ul proteic, ai arome de ciocolata, vanilie si cocos, nu gasesti in marketuri asa ceva.
E ok eritritol, este un poliol cumva ca Xilitolul doar ca are de 10 ori mai putine decat acesta.
https://www.doc.ro/......ra-calorii
E ok, nu e chimic ca zaharina, aspartamul si ciclamatul. E cam ca Stevia.
Se poate folosi si stevia pura aia de la Vitalia borcanas de plastic cu 50 g, costa cam 95 de lei, din ala pui ffff putin si indulcesti cat gramada de zahar.
Aia e stevia veritabila a aia din care pui un varf de lingurita la o cana de ceai.
Green sugaru are cam 2 % stevia si 98 eritritol!
Uite aici:
https://comenzi.farmaciatei.ro/......ia-p377159
Dar vreau sa dau de el in magazin ca maica-mea...
Da, e cumva ca stevia.
Ideea este ca ai nevoie de indulcitor cu volum pentru a reduce kcaloriile la 100 g de unele produse pe care-l faci.
De exemplu faci o placinta cu mere.
daca ai 1 kg de mere si 200 g zahar, ai sa zicem 50 g carbo la 100 g placinta, carbo cu 4 Kcal/gram si mai urca si glicemia, deci din mere, foietaj si zahar.
Daca scoti zaharul 200 g dar pui stevia 5 g, volumul pierdut de zahar e inlocuit cu mere.
Nu e asa rau, o sa ai tot cam 50 g carbo la 100 g placinta din mere si foietaj poate, sau ceva mai putin sa zic un 40 si urca glicemia ceva mai putin.
Dar daca scot 200 g zahar si pun 286 g eritritol (ca sa echivalam puterea de indulcire, la 100 g placinta ai sa ai mai putine mere.
Asa ca o sa ai si mai putine calorii, plus ca si carbo din mere ai mai eliminat din ei, si ai mai putini care urca glicemia.
Ca si la cozonac, daca scoti 300 zahar si pui stevia, volumu e completat de coca deci amidon, si n-ai facut nimic nici pe cal nici pe glicemie.
Daca pui 430 eritritol, o sa ai carbo prosti si calorici doar din partea de coca, si restul e ok.
Te inteleg ce zici dar daca vrei sa tai cat mai multe calorii posibil mai bine eviti acea placinta, pare mai mult o bataie de cap, cand am pofta de dulce sanatos apelez la alternative mai simple care nu necesita timp de facere, ai cereale, eu cumpar de pe Mr.Iron.ro, poate ai auzit de Tony Saik e produsul lui, intra si arunca un ochi, de asemenea un terci de ovaz cu fructe de padure lasat peste noapte in frigider cu putin sirop 0 zahar tot de la genius pus peste, o bunatate, mai exista si acele clatite proteice cu ovaz, fruct la alegere, ou, o cana de apa totul la blender apoi in tigaie, alege sa gatesti lucruri mai usoare.
Nu prea se gasesc in magazine ca nu le cumpara nimeni. Am mai vazut pe la mega image mai multe feluri de indulcitori, chiar am luat odata niste pliculete din alea de la sweet&safe care cica sunt tot asa combinatie de eritritol si stevia. Dar oricum sunt scumpe alea fara calorii si cu indice glicemic 0
Aa vezi ca au pe site la carrefour multe feluri de eritritol si sigur se gasesc si in magazine. La lidl nu are rost sa pierzi timpul ca eu merg mereu si nu am vazut asa ceva
Asta cu evitatul nu este o solutie, solutia este sa mancam si sa nu ne faca rau, ca asa stiam si eu sa evit.
Clatite proteice, ce dracu clatite is alea? Fi serios.
Nu e nici o bataie de cap, doar sa vrem.
De ex o crema de eclere, facuta clasic iti da 156 Kcal/100 g, facuta cum zic eu, are 45, si iese crema de eclere nu o stutocamila care doar crema de eclere nu e.
Clatite sunt alea facute din faina care nu se asimileaza in mare parte, Mutanto-clatite care nu sunt clatite.
Pai dar de aia si se ingrasa, ca multi nici nu isi dau interesul sa-si faca dulciuri dar sa nu le faca rau.
Aici e marea problema.
Si mananca multe din alea clasice, nu se pot abtine, eu inteleg, dar incearca macar sa faci ceva.
Mai scumpa e obezitatea! Apar 101 boli, te misti greu, nu mai dai cu una cu doua jos kg alea.
Dar dau banii pe haine scumpe, masini, hoteluri, deci au bani, in acelasi timp se plang de kg si de diabet.
Exista eritritol la kil si cu 50 lei, alea pliculete in cutia aia verde is f scumpe la volumul ala.
Xilitolul si ala e f scump e cam 70 lei kg.
Din ala pun unii! E culmea, care la aceiasi putere de indulcire au tot atatea kcal ca zaharu!
Se axeaza doar pe glicemie.
De eritritol nu au auzit desi exista cu 37 kcal/cantitate echivalent indulcire 100 g zahar sau fructoza care are 410 Kcal, nu are 0 dar nici 410.
37 vs 400 la xilitol? Eu zic ca e mai mic 37.
Are la farmacia Tei, sa comand, problema e maica-mea, ca asa era deja comandat, trebuie sa-i arat ca se gaseste fizic undeva.
Si faina de Konjac, are 187 Kcal/100 g fata de 350 faina si amidon, nu urca glicemia.
Dar pui f putina, la 1 kg de lichid ca sa-l ingrosi pui 3 lingurite rase doar, fata de faina sau amidon.
Solutii sunt!
Nu stiu cum faci tu dulciuri ca eu am pus odata green sugar cu fructe de padure pe foc (dupa reteta nu din capul meu) si s-a zaharisit, a iesit o magza apoi cand s-a racit era tare ca piatra. Si nu poti sa compari indulcitorii cu zaharul, eu nu am gasit unul sa nu aiba un gust dubios, chimic. In plus dupa ce mananc ceva cu indulcitor imi da niste simptome aiurea gen greturi. O fi el natural dar nu poti sa zici ca e 100% natural. Eu am mereu in casa dar nu nu folosesc, tata il foloseste dar si lui i s-a luat de atata timp...
Nici nu conteaza ca nu o fi 100 % natural, conteaza ca am putea manca fara sa ne faca probleme, desi la unii da ca la tine.
Eu am vazut reteta cu eritritol pe Youtube si vad ca a iesit bine.
Ce daca nu e 100 % ca zaharul, e f bine pe langa dezastrul pe care-l face zaharul.
De ex eu nu am simtit vreo diferenta intre zaharina si zahar in crema de prajituri.
E pe acolo, nu e acru si zaharul dulce, la beneficiile aduse de eritritol, diferenta aia f mica nu se pune.
Decat sa o tinem in prostie cu evita.
Si o sa-ti zic si de ce (a zis azi si dr Copcea medicul de diabet pe FB public):
Natura ne-a adaptat sa ne placa dulcele pentru ca avea energie, calorii, si natura nu e tampita, stie ca placerea e greu de refuzat, adica cu alte cuvinte te-a obligat sa mananci.
Ca pisica care e carnivora nu simte dulcele de ex.
Cu cat e mai dulce cu atata e mai placu, adica cu alte cuvinte cu atata are mai multe calorii si trebuie sa bagi ca sa pui pe tine sa ai de zile negre pe langa ca sa traiesti.
Noi am facut prostia sa sporim intensitatea dulcelui si aia e.
Pe de alta parte natura a vrut sa nu umbli la rezerve, de aia ti-e foame de rupi cu 20 kile pe tine desi corpul se hraneste optim cu alea 2200-2300 kcal/zi din rezerve!
Si a facut asta prin faptul ca daca zaharul, amidonul se transforma in grasime, grasimea nu se transforma in glucoza.
Tocmai...sa ai foame! Ca altfel disparea foamea pana nu se termina grasimea.
Asa ca in loc sa te pui cu natura, mai bine ne aliniem ei dar sa nu ne faca rau, e mai eficient asa dupa cum arata realitatea.
Daca tot am fost prosti sa sporim intensitatea dulcelui.
A iesit prost ca nu ai stiut sa faci, ca daca cauti pe Youtube gasesti si iese.
Uite aici:
https://www.youtube.com/watch?v=Heu4CzZV8Mg&t=196s
Eritritolul e natural pentru ca este facut din amidon si zahar, nu e chimic ca zaharina, ciclamatul, acesulfam K, aspartamul.