| dullcat a întrebat:

Ati auzit de Plastic Free July? Pana in 2050 in oceane va fi mai mult plastic decat vietati marine.V-ati gandit vreodata ce se intampla cu plasticul pe care il aruncati la gunoi, in ghena pentru colectare selectiva sau cu cel care nu poate fi reciclat? big grin

Ei bine, Iulie fara plastic', la nivel global, isi propune ca in luna iulie consumul de plastic sa fie redus, prin contributia noastra, a cetatenilor.Sa cumparam mai putine produse de unica folosinta, sa cautam alternative reutilizabile (de exemplu un termos sau o sticla de sticla pentru a cara apa cu noi, indeosebi acum vara, cand e musai sa ne hidratam mereu, in loc sa tot cumparam apa in sticle de plastic la 0.5).

Adevarul e ca plasticul are o durata de viata extrem de mare fata de cat il folosim noi (adica hai sa zicem 10-50 de minute sau cateva ore/zile pentru o punga de la magazin, unde punem legume/fructe/patiserie etc. si cateva luni pentru niste sticle de apa/suc si asa mai departe.Sunteti de acord?

Atunci de ce acesta se descompune in mii de ani? Si nu se descompune in ceva util, cum fac fructele sau orice e biodegradabil in sol, ci in alte particule de plastic care tot in farfuria noastra ajung, se numesc microplastice si nanoplastice. Acestea polueaza apele si solul, plus ca inclusiv toate vietatile ajung sa-l ingereze, fie terestre sau marine.

Cum am ajuns aici? Mi se pare foarte trist ca materialul asta care trebuia sa fie revolutionar se dovedeste acum o bataie de cap pe care o lasam sutelor de generatii viitoare.

Majoritatea plasticului nu poate fi reciclat decat de cateva ori.Sigur ca acum avem si noi sistemul SGR si este un pas inainte, absolut grozav, pentru metal si sticla, insa pentru plastic nu prea?

Din momentul in care el trece prin primul ciclu de reciclare, deja nu mai este viabil/interesant pentru producatori deoarece devine mai slab, mai casabil, isi pierde din proprietati (polimerii se slabesc).De la al doilea ciclu la fel.Pana la al treilea, care nici macar nu stim daca are loc, niciun producator de recipiente de plastic sau orice altceva are treaba cu materialul nu mai da doi bani pe el, nu mai doreste sa-l cumpere ca sa-l utilizeze, fiindca e mai ieftin sa produca plastic virgin din resurse naturale, decat sa foloseasca plastic reciclat. Unde ajunge? La groapa de gunoi...

Pentru cine este interesat pot lasa niste articole sau documentare foarte interesante pe subiect.

17 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Mie ce imi pasa de 2050

| dullcat explică (pentru RAY):

Tie cred ca nu-ti pasa nici de ziua de maine? laughing But that's a YOU problem. Atat timp cat traim consider ca nu se poate sa nu fim catusi de putin responsabili cu ce lasam in urma pentru altii.

| RAY a răspuns (pentru dullcat):

Din moment ce am planificat deja anul asta -imi pasa, dar eu consider ca umanitatea nu are sperante de existenta prea mult timp, plus ca au fost ere glaciare cand noi nu existam ca specie sau inclazire globala, nu vad reciclarea ceva rau din contra si eu recilcez

| RAY a răspuns (pentru dullcat):

Dar am citit deja ca exista microbi care consuma plastic poate va deveni si hrana a altor animale, sa nu dramatizam

| dullcat explică (pentru RAY):

Reciclarea este limitata cand vine vorba de plastic.Am explicat mai sus de ce. Nu degeaba e sinonim cu downcycling. Termenul corect este de fapt colectare selectiva, fiindca noi nu reciclam nimic cand ducem recipientele in cauza la acele containere dedicate. Abia dupa ce parcurg niste drumuri si sunt sortate inca o data in functie de gradul de contaminare (multe au inca resturi de bautura sau mancare prin ele) pe mai multe tipuri si culori (numai pentru nr 1- PET, de pilda, sunt 5 categorii adica transparent, albastru de vreo 2 nuante, verde, maro de aceea trebuie sortat din nou) ele vor ajunge casate in baloti si reciclate ulterior.

| dullcat explică (pentru RAY):

Nu este o dramatizare, este realitatea.Acei microbi sunt niste chestii infime intr-un laborator.Anual producem 400 de milioane de tone de plastic.In cate sute de mii de ani vor reusi microbii sa manance asemenea productie? :)) Uita-te pe niste statistici.Nu se poate elimina luand in considerare ritmul actual de productie.

''Since the 1970s, the rate of plastic production has grown faster than that of any other material. If historic growth trends continue, global production of primary plastic is forecasted to reach 1, 100 million tonnes by 2050. We have also seen a worrying shift towards single-use plastic products, items that are meant to be thrown away after a single short use.
[...]
Approximately 36 per cent of all plastics produced are used in packaging, including single-use plastic products for food and beverage containers, approximately 85 per cent of which ends up in landfills or as unregulated waste.

Most plastic items never fully disappear; they just break down into smaller and smaller pieces. Those microplastics can enter the human body through inhalation and absorption and accumulate in organs. Microplastics have been found in our lungs, livers, spleens and kidneys, A study recently detected microplastics in the placentas of newborn babies. The full extent of the impact of this on human health is still unknown. There is, however, substantial evidence that plastics-associated chemicals, such as methyl mercury, plasticisers and flame retardants, can enter the body and are linked to health concerns.'' -
https://www.unep.org/......pollution/

| RAY a răspuns (pentru dullcat):

O sa murim cu toti asta e macar o certitudine

| dullcat explică (pentru RAY):

Si asta e drept.Dar e dragut sa aud ca ai planuri pe un an intreg.Asta denota mai mult optimism decat de obicei din partea ta.laughing

| RAY a răspuns (pentru dullcat):

Asta denota că concerta și prozac îți fac efectul in creier

| Fatamuntilor a răspuns:

Nu prea ai cum scapa de plastic
e peste tot! Pentru fructe /legume exista saculeti langa acele pungi, dar majolitatea folosesc pungi.La fel si la piata.Eu am acasa punga cu pungi (din alea mici) pe care le pun in cosul mic de gunoi care il pun deasupa ghivetei cand curat legume.Cand se umple,il pun in cosul mare (sac de gunoi)Peturile unde nu imi pot recupera garantia, precum si alte plastice ajung la pubelele speciale.
Pentru cumparaturi am plase din panza, ruscac, sau in cel mai rau caz, daca uit cumpar pungi de hartie.
Mi-am trait copilaria si adolescenta pe vremea lui Ceusescu.Nu erau plastice. Bauturile erau in sticle

| dullcat explică (pentru Fatamuntilor):

Asa este, dar ma bucur sa vad ca an de an tot apar alternative pentru foarte multe, nu doar cand vine vorba de mancare.Eu am incercat sa fac cat de multe schimbari pot, m-am obisnuit de-a lungul anilor sa am mereu apa mea, sa am o sacosa reutilizabila la mine, sa am saculetii mei de panza (unii cumparati, din bumbac, tot din magazine locale sau ong-uri, altii facuti de mine, fiindca cei din magazine, kaufland de exemplu, sunt slabi calitativ, aia sintetici), sa refolosesc orice punga pentru gunoi, sa refuz paiele de plastic, sa apelez la pasta de dinti sub forma de tablete, sampon si sapun solid, deodorant si balsam de buze solide, la tub de carton, creme sau altele de ingrijire la borcanel de sticla, cutiuta de metal si altele.

Chiar si pentru curatenie exista tablete (vin in hartie) care se dizolva in apa, le pun in sticle ramase de la alte solutii si le folosesc (mi se pare genial asa, ca nu este nevoie sa car greul de la magazin, toata sticla de solutie lichida, ci doar tabletele si imi fac eu acasa), pentru corp folosesc buretele din lufa naturala (provine din familia castravetelui, avem cultivati chiar si la noi in Romania si cand se uzeaza il tai bucatele si-l las prin gradina).

Exista o directie bunicica in ce priveste magazinele, insa mi-as dori mult sa fie mult mai multe care ofera optiuni vrac.Ba chiar exista si spatii comerciale dedicate la noi in tara, le zice magazine Zero Waste :

https://gaianca.ro/magazine-zero-waste-in-romania/

| Hyperion7 a răspuns:

Uite, inițiativa este una buna,însă nu are niciun efect pe termen lung.
Adică,pe cât de bine a mers treaba in iulie,situația sta destul de prost în celelalte luni din an.
Drept sa îți zic,nici nu am auzit de plastic free july,asta fiind prima oara și sunt sigur că mulți sunt in postura mea.
Plus că majoritatea oamenilor sunt prea comozi și vor merge pe "las' că oricum nu fac eu vreo schimbare".X zice așa,Y la fel și practic efortul făcut de unii,este distrus de alții tocmai pentru că e mult mai buna comoditatea,e mai simpla,chiar și obscurantismul e mult mai simplu,că nu presupune sa gândești prea mult,ci iei totul de bun și cam atât.
In sens micro,e foarte buna inițiativa,dar mai trebuie lucrat considerabil.
Într-adevăr,eu unul am fost uimit când am văzut ce mafie este și la cei care ar trebui sa colecteze deșeurile și oricât de responsabili am fi noi cetățenii,schimbarea trebuie sa se întâmple și la câteva trepte mai sus, părerea mea.
Cum vad eu lucrurile,din păcate,slabe șanse să se schimbe ceva și din prostia unora,vom plăti cu toții.
Din ce am auzit,nici cu SGR nu e mare chestie,da' mă rog.
Banul e ochiul necuratului și cine zice că e Dumnezeul său,clar nu știe ce vorbește.
Da,poate pe moment îți creează o plăcere oarbă,dar după?
Ok,ăștia care sunt responsabili cu reciclarea,cu colectarea se bucura că fac un ban in plus că în loc să facă ceeea ce trebuie,ascund gunoaiele sub pământ,dar uita că ai lor copii,nepoți,peste câțiva ani o să fie cei care plătesc prețul lăcomiei lor.
In fine.

Într-adevăr,plasticul se degradează in zeci,chiar sute de ani,dar ce e mai trist,părerea mea,e că inconștiența e dușmanul tăcut al tuturor.
Inconștiența unui simplu om,a celui ce se ocupa de deșeuri,a celor ce ne conduc,toate astea vin înapoi precum un bumerang, pentru că,exact cum ziceam mai sus,noi probabil că nu vom mai fi,dar celelalte generații vor avea complet de suferit.
Ce e stupefiant,e că generațiile următoare sunt afectate dinainte sa se nască, întrucât, din ce citisem zilele astea, plasticul se găsește chiar și în sperma, asta ca idee cat de grav e acest fenomen.

Legat de materiale, lasă aici câteva, thanksss!big grin

Răspuns utilizator avertizat
| StoicAnalysis a răspuns:

Daca s-ar da o lege sa interzica fabricarea produselor din plastic si sa ni se dea alternative potrivite, nu cred ca ar incurca nici un consumator. Pana la urma te adaptezi la alte variante. Eu unul cred ca problema tine strict de companiile care ar avea de pierdut enorm din schimbarea asta.
De exemplu, tu sa fi CEO-ul companiei Coca Cola care invarte pe degete zeci sau sute de miliarde de dolari anual, ai prerefa sa pierzi cel putin 70% din cifra de afaceri incercand sa reinventezi peste noapte toata logistica si producerea unui nou produs care sa nu contina platic?
Plus ca sunt sanse forte mici spre nule sa se sincronizeze majoritatea populatiei si sa renunte la rutina lor de a cumpara alimente si bauturi care contin plastic, mai ales cand 90% din acestea contin plastic. Din doua sacose de cumparaturi, daca desfaci din ambalaje toate produsele, la final ramai cu jumatate de sacosa de plastic.

Totusi sunt deja tipuri de plastic care sunt biodegradabile si se descompun mai repede, cel putin pe asta se merge deocamdata, plus campania SGR. Dar sa schimbi rutina omului... deja vorbesti de utopii...

Sigur ca o sa zici: "Pai ce e asa de greu? Nu mai cumperi produse ce contin plastic si te descurci."
Ok, usor de spus, dar cum anume planuiesti sa gatesti si sa mergi la magazin zilnic in timp ce ai servici, familie, scoala, viata sociala?
Inainte de industrializare nu era consum foarte mare de plastic, pentru ca atunci, intr-o gospodarie, era cel putin o femeie casnica sau servitori, care se ocupau zilnic de asta. Tu veneai de la munca sau de unde aveai tu treaba, si aveai mancarea pe masa.

Acum este simplu. Cumperi mancare semipreparata in canistre si ambalaje din plastic, mancarea o tii in caserole din plastic, alimentele care tind sa se strice repede, rezista zile la rand in ambalaje din plastic. Mancarea in general, sosurile, sucurile, sunt pastrate in depozite si pe rafturile din magazine in ambalaje din plastic. Tot ce trebuie sa faci este sa il iei gata pastrat "proaspat" din ambalaj si sa-l consumi. Nu mai trebuie sa stai casnica acasa si sa faci mancaruri mereu sau sa platesti oameni ca sa faca asta.

Nu condamn ideea, doar ca este aproape imposibil sa pui in practica asa ceva. In primul rand tu ca stat sau ca firma care produce, trebuie sa vi cu alternative. Si alternativele sunt costisitoare intr-o linie de productie.

Sa aduc in discutie o paralela, mai este pe pamant problema apei potabile. Si daca te uiti pe planeta din spatiu, te intrebi: " Planeta asta are in mare parte ca suprafata, multa apa. De ce nu putem sa facem uzine care sa filtreze apa sarata in apa potabila?"
Raspunsul este acela ca tehnologia si ideea este realizabila, doar ca nu se pune in practica pentru ca nu renteaza. Costurile sa produci un singur litru de apa potabila din oceane, sunt colosale si nimeni nu se baga sa piarda bani si alte resurse ca sa faca asta. In aceeasi situatie ne aflam si cu plasticul.

| LisaJulie a răspuns:

Și țestoasele confunda plasticul cu meduzele și le mănâncă

| dullcat explică (pentru LisaJulie):

Asa este! Sunt multe documentare care prezinta dezastrul din oceane provocat de tot gunoiul care ajunge de pe uscat direct sau indirect, tot din cauza nepasarii oamenilor.Dar pe langa acesta si industria de pescuit are un rol enorm aici, fiindca plasele sunt aruncate de-aiurea dupa ce termina cu ele.

https://youtu.be/y2XJlfmZ5g4?si=DlVAB-lmCCdIMg00

https://youtu.be/HGxBRTV3ejo?si=b1kmR7HlQ0s1bJPb

https://youtu.be/cwTDvqaqPlM?si=X-sOWyyw0pkIVMoX