Nu prea ai cum scapa de plastic
e peste tot! Pentru fructe /legume exista saculeti langa acele pungi, dar majolitatea folosesc pungi.La fel si la piata.Eu am acasa punga cu pungi (din alea mici) pe care le pun in cosul mic de gunoi care il pun deasupa ghivetei cand curat legume.Cand se umple,il pun in cosul mare (sac de gunoi)Peturile unde nu imi pot recupera garantia, precum si alte plastice ajung la pubelele speciale.
Pentru cumparaturi am plase din panza, ruscac, sau in cel mai rau caz, daca uit cumpar pungi de hartie.
Mi-am trait copilaria si adolescenta pe vremea lui Ceusescu.Nu erau plastice. Bauturile erau in sticle
Asa este! Sunt multe documentare care prezinta dezastrul din oceane provocat de tot gunoiul care ajunge de pe uscat direct sau indirect, tot din cauza nepasarii oamenilor.Dar pe langa acesta si industria de pescuit are un rol enorm aici, fiindca plasele sunt aruncate de-aiurea dupa ce termina cu ele.
https://youtu.be/y2XJlfmZ5g4?si=DlVAB-lmCCdIMg00
https://youtu.be/HGxBRTV3ejo?si=b1kmR7HlQ0s1bJPb
https://youtu.be/cwTDvqaqPlM?si=X-sOWyyw0pkIVMoX
Asa este, dar ma bucur sa vad ca an de an tot apar alternative pentru foarte multe, nu doar cand vine vorba de mancare.Eu am incercat sa fac cat de multe schimbari pot, m-am obisnuit de-a lungul anilor sa am mereu apa mea, sa am o sacosa reutilizabila la mine, sa am saculetii mei de panza (unii cumparati, din bumbac, tot din magazine locale sau ong-uri, altii facuti de mine, fiindca cei din magazine, kaufland de exemplu, sunt slabi calitativ, aia sintetici), sa refolosesc orice punga pentru gunoi, sa refuz paiele de plastic, sa apelez la pasta de dinti sub forma de tablete, sampon si sapun solid, deodorant si balsam de buze solide, la tub de carton, creme sau altele de ingrijire la borcanel de sticla, cutiuta de metal si altele.
Chiar si pentru curatenie exista tablete (vin in hartie) care se dizolva in apa, le pun in sticle ramase de la alte solutii si le folosesc (mi se pare genial asa, ca nu este nevoie sa car greul de la magazin, toata sticla de solutie lichida, ci doar tabletele si imi fac eu acasa), pentru corp folosesc buretele din lufa naturala (provine din familia castravetelui, avem cultivati chiar si la noi in Romania si cand se uzeaza il tai bucatele si-l las prin gradina).
Exista o directie bunicica in ce priveste magazinele, insa mi-as dori mult sa fie mult mai multe care ofera optiuni vrac.Ba chiar exista si spatii comerciale dedicate la noi in tara, le zice magazine Zero Waste :
https://gaianca.ro/magazine-zero-waste-in-romania/
Reciclarea este limitata cand vine vorba de plastic.Am explicat mai sus de ce. Nu degeaba e sinonim cu downcycling. Termenul corect este de fapt colectare selectiva, fiindca noi nu reciclam nimic cand ducem recipientele in cauza la acele containere dedicate. Abia dupa ce parcurg niste drumuri si sunt sortate inca o data in functie de gradul de contaminare (multe au inca resturi de bautura sau mancare prin ele) pe mai multe tipuri si culori (numai pentru nr 1- PET, de pilda, sunt 5 categorii adica transparent, albastru de vreo 2 nuante, verde, maro de aceea trebuie sortat din nou) ele vor ajunge casate in baloti si reciclate ulterior.
Nu este o dramatizare, este realitatea.Acei microbi sunt niste chestii infime intr-un laborator.Anual producem 400 de milioane de tone de plastic.In cate sute de mii de ani vor reusi microbii sa manance asemenea productie? :)) Uita-te pe niste statistici.Nu se poate elimina luand in considerare ritmul actual de productie.
''Since the 1970s, the rate of plastic production has grown faster than that of any other material. If historic growth trends continue, global production of primary plastic is forecasted to reach 1, 100 million tonnes by 2050. We have also seen a worrying shift towards single-use plastic products, items that are meant to be thrown away after a single short use.
[...]
Approximately 36 per cent of all plastics produced are used in packaging, including single-use plastic products for food and beverage containers, approximately 85 per cent of which ends up in landfills or as unregulated waste.
Most plastic items never fully disappear; they just break down into smaller and smaller pieces. Those microplastics can enter the human body through inhalation and absorption and accumulate in organs. Microplastics have been found in our lungs, livers, spleens and kidneys, A study recently detected microplastics in the placentas of newborn babies. The full extent of the impact of this on human health is still unknown. There is, however, substantial evidence that plastics-associated chemicals, such as methyl mercury, plasticisers and flame retardants, can enter the body and are linked to health concerns.'' -
https://www.unep.org/......pollution/
Daca s-ar da o lege sa interzica fabricarea produselor din plastic si sa ni se dea alternative potrivite, nu cred ca ar incurca nici un consumator. Pana la urma te adaptezi la alte variante. Eu unul cred ca problema tine strict de companiile care ar avea de pierdut enorm din schimbarea asta.
De exemplu, tu sa fi CEO-ul companiei Coca Cola care invarte pe degete zeci sau sute de miliarde de dolari anual, ai prerefa sa pierzi cel putin 70% din cifra de afaceri incercand sa reinventezi peste noapte toata logistica si producerea unui nou produs care sa nu contina platic?
Plus ca sunt sanse forte mici spre nule sa se sincronizeze majoritatea populatiei si sa renunte la rutina lor de a cumpara alimente si bauturi care contin plastic, mai ales cand 90% din acestea contin plastic. Din doua sacose de cumparaturi, daca desfaci din ambalaje toate produsele, la final ramai cu jumatate de sacosa de plastic.
Totusi sunt deja tipuri de plastic care sunt biodegradabile si se descompun mai repede, cel putin pe asta se merge deocamdata, plus campania SGR. Dar sa schimbi rutina omului... deja vorbesti de utopii...
Sigur ca o sa zici: "Pai ce e asa de greu? Nu mai cumperi produse ce contin plastic si te descurci."
Ok, usor de spus, dar cum anume planuiesti sa gatesti si sa mergi la magazin zilnic in timp ce ai servici, familie, scoala, viata sociala?
Inainte de industrializare nu era consum foarte mare de plastic, pentru ca atunci, intr-o gospodarie, era cel putin o femeie casnica sau servitori, care se ocupau zilnic de asta. Tu veneai de la munca sau de unde aveai tu treaba, si aveai mancarea pe masa.
Acum este simplu. Cumperi mancare semipreparata in canistre si ambalaje din plastic, mancarea o tii in caserole din plastic, alimentele care tind sa se strice repede, rezista zile la rand in ambalaje din plastic. Mancarea in general, sosurile, sucurile, sunt pastrate in depozite si pe rafturile din magazine in ambalaje din plastic. Tot ce trebuie sa faci este sa il iei gata pastrat "proaspat" din ambalaj si sa-l consumi. Nu mai trebuie sa stai casnica acasa si sa faci mancaruri mereu sau sa platesti oameni ca sa faca asta.
Nu condamn ideea, doar ca este aproape imposibil sa pui in practica asa ceva. In primul rand tu ca stat sau ca firma care produce, trebuie sa vi cu alternative. Si alternativele sunt costisitoare intr-o linie de productie.
Sa aduc in discutie o paralela, mai este pe pamant problema apei potabile. Si daca te uiti pe planeta din spatiu, te intrebi: " Planeta asta are in mare parte ca suprafata, multa apa. De ce nu putem sa facem uzine care sa filtreze apa sarata in apa potabila?"
Raspunsul este acela ca tehnologia si ideea este realizabila, doar ca nu se pune in practica pentru ca nu renteaza. Costurile sa produci un singur litru de apa potabila din oceane, sunt colosale si nimeni nu se baga sa piarda bani si alte resurse ca sa faca asta. In aceeasi situatie ne aflam si cu plasticul.
Uite, inițiativa este una buna,însă nu are niciun efect pe termen lung.
Adică,pe cât de bine a mers treaba in iulie,situația sta destul de prost în celelalte luni din an.
Drept sa îți zic,nici nu am auzit de plastic free july,asta fiind prima oara și sunt sigur că mulți sunt in postura mea.
Plus că majoritatea oamenilor sunt prea comozi și vor merge pe "las' că oricum nu fac eu vreo schimbare".X zice așa,Y la fel și practic efortul făcut de unii,este distrus de alții tocmai pentru că e mult mai buna comoditatea,e mai simpla,chiar și obscurantismul e mult mai simplu,că nu presupune sa gândești prea mult,ci iei totul de bun și cam atât.
In sens micro,e foarte buna inițiativa,dar mai trebuie lucrat considerabil.
Într-adevăr,eu unul am fost uimit când am văzut ce mafie este și la cei care ar trebui sa colecteze deșeurile și oricât de responsabili am fi noi cetățenii,schimbarea trebuie sa se întâmple și la câteva trepte mai sus, părerea mea.
Cum vad eu lucrurile,din păcate,slabe șanse să se schimbe ceva și din prostia unora,vom plăti cu toții.
Din ce am auzit,nici cu SGR nu e mare chestie,da' mă rog.
Banul e ochiul necuratului și cine zice că e Dumnezeul său,clar nu știe ce vorbește.
Da,poate pe moment îți creează o plăcere oarbă,dar după?
Ok,ăștia care sunt responsabili cu reciclarea,cu colectarea se bucura că fac un ban in plus că în loc să facă ceeea ce trebuie,ascund gunoaiele sub pământ,dar uita că ai lor copii,nepoți,peste câțiva ani o să fie cei care plătesc prețul lăcomiei lor.
In fine.
Într-adevăr,plasticul se degradează in zeci,chiar sute de ani,dar ce e mai trist,părerea mea,e că inconștiența e dușmanul tăcut al tuturor.
Inconștiența unui simplu om,a celui ce se ocupa de deșeuri,a celor ce ne conduc,toate astea vin înapoi precum un bumerang, pentru că,exact cum ziceam mai sus,noi probabil că nu vom mai fi,dar celelalte generații vor avea complet de suferit.
Ce e stupefiant,e că generațiile următoare sunt afectate dinainte sa se nască, întrucât, din ce citisem zilele astea, plasticul se găsește chiar și în sperma, asta ca idee cat de grav e acest fenomen.
Legat de materiale, lasă aici câteva, thanksss!
Apreciez ca ti-ai luat din timp sa raspunzi! Categoric, o lege care sa mai regleze putin din plasticul de unica folosinta nu este chiar ceva atat de rau. Cele 7 tipuri pe care le vedem pe diverse ambalaje sunt numai varful iceberg-ului fiindca in realitate exista sute de plastice, un numar imens fiind in compozitia altor materiale.Cine traieste intr-un oras nu are nevoie ca toate alimentele etc. Sa fie ambalate in plastic de unica folosinta la fel ca persoanele care depind, din zone de razboi, refugiatii sau chiar pacientii din orice spital.Aici nu incape discutie.Insa tot ce inseamna comoditate si lene pentru omul de rand poate fi schimbat., a nu se intelege ca radical, but still.
Coca cola este deja unul dintre cele mai negative personaje, cunoscute pentru greenwashing si asa mai departe.Ei si altii au tot vorbit la pereti despre reducerea plasticului utilizat insa niciodata nu au oferit statistici reale despre productia acestuia, pentru a putea fi trasi ulterior la raspundere in sensul daca si-au indeplinit promisiunile sau daca a contat cu ceva, raportat la numere, in marea schema globala.Chiar si multe campanii prezinta bautura in sticla de sticla, desi acest produs specific este in numar mult mai mic la orice raft, in orice magazin, fata de fratele la sticla PET. Asta asa, ca sa dea de inteles ce faina e bautura lor, un clasic la sticla de sticla, care poate fi reciclata la infinit, ca doar ce poate fi mai eco?
Mai poate fi redus din plastic cumparand din piata, de exemplu, insa nu stiu cum e la altii, dar aici inca vad pungi plasticate din alea tip maieu, la greu, desi s-ar fi interzis acum ceva ani. Pietarilor nu le pasa, ei trebuie sa vanda.Si Romania inca are multe piete, ba chiar se mai pot multiplica, iar initiativa ar beneficia inclusiv producatorul roman.Fiindca esti sceptic te invit sa urmaresti exemple din Franta, it’s perfectly doable.
Tipurile alea de plastic biodegradabil intra tot la categoria greenwashing deoarece este nevoie de conditii industriale pentru a se descompune cu adevarat, insemnand o anumita temperatura, o anumita umiditate etc. ceea ce cosul de gunoi de acasa, gramada de compost din curte sau groapa de gunoi nu vor atinge niciodata.Deci e fail mascat sub marketing eco.
Inainte de industrializare cumparai ce aveai nevoie de la piata locala, nu era nevoie de fructe si legume aduse de peste mari si tari, ambalate in plastic pentru a se pastra saptamani/luni.Iar discutia se poate ramifica de aici mai departe:Avem nevoie de aceleasi fructe si legume tot anul, in loc sa mancam predominant ce este de sezon? Nu stiu altii cum prefera insa eu detest rosiile din anotimpurile reci, de exemplu, nu au absolut niciun gust. Si daca tot am adus vorba, plasticul altereaza gustul si conditiile de pastrare, spre deosebire de sticla. Ce gust are o bautura la pet si ce gust are o bautura la sticla? Cele ambalate in plastic petrec adesea ore intregi in caldura si in soare, ceea ce inseamna ca petul incepe frumos sa se descompuna si sa eliberez substante in bauturile date.Si nu vreau sa-mi imaginez ca azbestul altor generatii devine plasticul actual, adica un pericol real de cancer si asa mai departe, in functie de expunere.Dar uite ca studiile cam in acea directie trimit.Acum sper ca nu vii cu argumentul,, Eh, orice iti provoaca cancer in ziua de azi!''
Populatia din Romania inca gateste in procent considerabil fata de alte popoare, asadar argumentul cade destul in jos, fiindca nu toti au joburi de corporatisti care folosesc bucataria numai pentru ceai si sandvisuri, restul fiind to go sau cumparat direct din magazine/supermarketuri pentru incalzit.Incalzitul direct in caserole de plastic oricum inseamna sa iti adaugi si o supa de microparticule de plastic in acea mancare, yummy?
Nu stiu altii ce magie neagra fac, insa eu am observat opusul, ce este pastrat in plastic in frigider se strica mai repede, fructele si legumele,, transpira’’.De aceea consider ca multe se pastreaza mai bine in saculeti textili.
Apa potabila este deocamdata un lux pe care inca ni-l permitem.Ramane de vazut pe viitor.Sau compari cu zonele mai putin favorizate in care nu exista apa potabila sau canalizare, sistem de preluare a deseurilor si orice serviciu decent, specifice pentru tarile civilizate cu dezastrul din first world countries? Nu ne face deloc bine sa aruncam vina pe cei care nu au parte de privilegiu.Cat timp discutia se limiteaza la cei care au parte din belsug, atunci s-ar putea vedea rezultate.De la ceilalti nu ai ce pretentii sa ceri.
Hmm, pacat, cred ca ar fi fost mai populara in Romania daca femeile care se ocupau nu ar fi luat o pauza de la pagina in romana.Pe plan international e mult mai cunoscuta, si exista cate o mica provocare pentru fiecare zi a lunii iulie.
https://www.instagram.com/p/C8D_xFZJuNm/
Eu sunt de parere ca are un efect pe plan local si de acolo nu poate decat sa creasca, asa e firesc, nimic nu a inceput pe plan urias, niciodata. Apoi, sunt organizatii care demonstreaza foarte clar, cu studii concrete, ca si Delta Dunarii e plina de microplastice.Iar pana acolo vorbim de orice firicel de rau care se poate conecta mai departe si lua calea apelor mai mari.Nu ma gandesc ca plasticul generat de mine ajunge la vreo testoasa din Pacific, ci afecteaza vietuitoarele din Romania, in primul rand.Sigur stii si tu ca fara exemple proprii nu se poate initia nimic. :)) Mie imi place mult ce observ in ultimii ani, generatiile actuale de adolescenti sunt infinit mai dispuse sa aplece urechea la problemele de mediu, sa se implice, chiar sa doneze pentru diverse cauze, nu mai zic de adultii care nu se feresc de donatiile din impozitul pe venit ca de naiba. :))
Cercul invizibil format din cetateni care arata catre stat si invers trebuie perforat undeva, nu? Ca altfel ramane doar atat, un loop din care nu poti iesi.Cine va ceda primul? Tind sa cred ca noi, oamenii de rand, care intelegem maidegraba nevoia pentru un mediu curat, spre deosebire de toti plictisitii de la birouri, din parlament etc.Se poate pune presiune pe acestia pana in punctul in care sa se vada rezultatele, observa cum par neobosit de optimista aici.:)) Sa nu uitam si de UE, care de asemenea are un rol, o voce oarecum impunatoare.
Da, microplastic exista si in sangele uman si in placenta bebelusilor inca nenascuti, arata studiile.Total de acord, e distopic cum toti copiii din viitorul apropiat se vor confrunta cu aceasta problema desi inca nici nu au venit pe lume.Si e trist ca nu se concentreaza mai multi medici pe subiect, stiind ca deja exista numeroase alte surse de disruptori hormonali care pot afecta negativ femeile si implicit sarcinile.Acum sper ca nu aduci argumentul cu Iluminati care vrea sa imputineze populatia Pamantului. :))
SGR e super ok asa ca exercitiu de inceput, insa nu as vrea ca acest sistem sa reprezinte finalitatea pentru sticlele de plastic chiar si peste zeci de ani, am explicat in rest de ce nu ar fi deloc in regula.Pentru aluminiu si sticla e bun asa, desi sticla ar merita mai intai refolosita, nu sparta direct (fiindca reciclarea ei consuma de asemenea resurse enorme in privinta energiei si temperaturilor necesare de topire etc). Orice exercitiu de educare necesita timp si implicare din partea celor care pot/vor.SGR este veteran in alte tari, iar fix in acele tari deja se vorbeste in prezent despre tot felul de politici zero waste, pe cand la noi subiectul e timid, pentru ca, asa cum spuneam mai sus, firesc este sa existe niste pasi de urmat, nu putem sari. Abia dupa ce strangi plase intregi de reciclabile timp de cativa ani incepi sa-ti pui intrebari despre eficienta reciclarii.Documentarele Recorder sau Romania Te Iubesc le-am vazut cu totii, stiu perfect ce spui, dar eu ma incapatez sa raman in continuare optimista si apreciez ca mi-ai raspuns! :D
https://www.youtube.com/watch?v=RDFBbxMDi1U&t=1s
https://www.youtube.com/watch?v=4wmDICjbTLQ
https://youtu.be/veMdowmPSbw?si=ZnDD146NvVzHRFfU
https://youtu.be/HNWn885qWtU?si=oZoxL2QGB8NYLFtf
Într-adevăr,ai mare dreptate in tot ce spui,ce sa zic,sper din suflet sa se schimbe ceva in timp, pentru că e vorba de noi și generațiile noastre viitoare,iar dacă nu avem grija de mediu,ne autosabotam!
Legat de tinerele generații, într-adevăr, se vede o oarecare îmbunătățire cu privire la grija pentru mediu și viața eco,însă sunt încă foarte multe persoane care nu au acces la educație,care au o educație deficitara,deci,pararea mea,ar trebui educație și acelor persoane,tocmai pentru a maximiza reciclarea, altfel...
Un lucru e cert,da,UE are un oarecare impact asupra noastră, pentru că dacă nu ar avea,ar fi complicat.
Adică la noi până să devină normalitate ceva,ar cam trebui sa se apeleze la argumentum ad baculum din partea UE, dacă știi ce zic,ajunge informația mai greu in partea asta de Europă
Legat de stat,nu poți să spui că nu e și statul de vina și, daca si-ar face treaba cum trebuie,cum ziceai tu,ca-n statele unde sgr este veteran,ar fi făcut reforme în acest sens, părerea mea.
Adică uite,in supermarketurile care sunt la noi, exista acel tip de colectare,dar oare să fie eficient? Mă îndoiesc!
Și de aceea și spun, că dacă schimbarea nu vine de la aia mari,cu greu se schimbă și societatea.
Societatea, după cum se bine vede,este prea ocupată cu cancan,media și altele,nu are ea chef să recicleze,mai ales daca nu e obligatoriu,ce sens ar avea?
Și asta zic,sunt bune reforme de orice fel,că de,e vorba de noi și ceilalți,deci daca nu avem grija, pățim ce pățim!
Legat de SGR,e bun,însă mă întreb oare unde va ajunge? Pentru că,după cum vezi,multi reciclează sa se "îmbogățească",alții să se hrănească,însă doar pentru că reciclezi sticlele și aluminiul,asta nu înseamnă că amprenta de carbon se diminuează considerabil.
Uite, un exemplu sunt oamenii care abia-și duc zilele de azi pe mâine, ei reciclează pentru că au nevoie de bani și ce fac cu acei bani? Fumează, poluează pe alte părți.
Sau aia care merg cu mașina, o sută de metri, până la magazin.Degeaba reciclează,daca poluează aerul.
Deci nu știu ce să zic.
Nu e bine de judecam,corect,dar cam asta e ceea ce se întâmplă cu adevărat.
A,și da,și eu sunt o persoana optimista de fel,nu zic nu,însă,cu regret o spun,abia e începutul in ceea ce privește adevărata schimbare și, drept consecință,până ajungem la normalitate,o să mai dureze ceva.
Adică da, statul adopta te miri ce reforma în acest sens (cum sunt cu sobele care nu poluează așa tare sau cu scoaterea centralelor pe gaz ), dar cum situația e dramatică pentru multi, cu greu se va ajunge acolo unde își dorește UE
Anyway, o să mă uit peste ce ai trimis
*Revin*
Cu forta nu s-ar realiza mai nimic, consider eu, ca doar nu dorim sa-i trimitem pe oameni in nostalgia dictaturii comuniste.Si e culmea, pentru multi oameni in varsta directia ecologica a refolosirii si reciclarii bla bla fix acolo duce.De aceea e mai intelept sa ne concentram energia pe a educa generatiile tinere.In acelasi timp nici guilt tripping asa cum fac alte ong-uri (veganii, de exemplu, au un stil destul de extremist si fac apel imediat la vina, dezgust, constiinta, emotie) nu este o strategie deloc de bun simt sau eficienta, ci din contra.
Eu sunt convinsa ca SGR a inceput in masura identica in toate tarile si evident ca a dat oamenilor strazii sau celor cu venituri insuficiente un job in plus.Nu vad nimic rau in asta, insa nu sunt convinsa ca statisticile furnizate pot vorbi de la sine privind simtul raspunderii civice, lucru care tine numai de cetatenii functionali, nu si de oamenii strazii care nu au de ales decat sa colecteze acum saci intregi de recipiente cu garantie pentru a-si mai lungi zilele si/sau pentru a se bucura de viciile existente.Din ce am mai citit si in Germania exista oameni cu masini scumpe care opresc sa isi recupereze garantia, oferind un exemplu pentru copii sau ceilalti, asa cum sunt si oameni simpli care o fac strict pentru bani.
Ideea ar fi sa nu existe drumuri in plus, logic ca astfel se anuleaza tot scopul, ci sa adune omul cat doreste si sa le duca la urmatoarea sesiune de cumparaturi alimentare etc.Totusi, cozile nu sunt placute, apar blocaje exact ca in trafic. Maidegraba daca vin oamenii cu niste sacose mai mici exista un flux constant si nu trebuie sa astepti cate 15-30 de minute, vorbesc din experienta.Sigur ca sunt persoane de la tara care vin la oras special pentru asta, atunci putem da dovada de intelegere, insa cetatenii din zona cred ca doar isi fac un deserviciu daca aleg sa adune prea mult, ca doar si spatiul din locuinte e limitat, la urma urmei, si astea nu pot fi strivite, fiindca nu le mai primeste automatul.Cica exista diferente considerabile intre aceste sisteme, aici un articol care explica si il pune pe al nostru intr-o lumina rea : https://defapt.ro/returo-sgr-face-bani-nu-colectare/ Nadajduiesc ca vor aparea imbunatatiri pe parcurs, deocamdata nici un an nu are.
Am mai urmarit intre timp cate ceva si daca inca nu ai apucat sa vizionezi nimic astea 3 videoclipuri sunt mult mai bune decat ce am trimis anterior, in sensul ca prezinta informatii si explicatii mai utile/concentrate, aratand in acelasi timp impactul din mai multe locuri, simultan:
https://youtu.be/F55pilg_Xck?si=27Ui8Og4rqDSR5s0
https://youtu.be/NcaazAmXu7s?si=5Kkwj6R9R9G2emMH
https://youtu.be/D35YnZ7_WxM?si=Y_1ET2m2blkkVopZ