| alex194734 a întrebat:

Aud de multe ori,ca nu sistemul la noi e de vina, ci noi insine, intr-adevar e si un gram de adevar, dar sa-mi spuna si mie cineva cum pot eu sa ajung la un salariu de 4000 de euro in Romania? Degeaba inveti si tragi, cine ia 4000de euro? 1-2 programatori, medicii chirurgii, altcineva? In schimb in strainatate daca te nasti incepi si la meserii mai asa politist, pompier cu siguranta incepi cu 3000de euro. Daca parintii mei cand au fost in Anglia luau 1200lire iar ei, englezii au 2000de lire aproximatie ca nu am fost eu personal, deci acolo vasta majoritate a oamenilor ajung sa ia peste 3000de euro fara prea multe aptitudini, aici in Romania cum ajung la sumele de 3000-4000euro?

8 răspunsuri:
| Holiday a răspuns:

Da, numai ca, pentru a ajunge la asta, cateva generatii au muncit si s-au educat. In Romania, intr-adevar, majoritatea celor care muncesc astazi nu vor ajunge sa castige 4.000 euro, dar la cat de lipsiti de educatie si puturosi sunt romanii, nici copii lor nu vor avea acces la astfel de salarii.

| alex194734 explică (pentru Holiday):

Da dar, whatever, pe mine ma intereseaza sa fie atenti astia care zic ca nu sistemul e de vina, pai cum spanac sa ajunga un om cu vointa la noi la sume de 3000-4000de iepuroi? cand noi nu avem asa ceva e ca si cum ai fi intrebat un om acum cateva mii de ani daca Pamantul era sau nu rotund, nu era prost dar nu stia ca nu aveam dovezi.

| TamplaruAnisoara a răspuns:

Un medic român, femeie a murit de epuizare, cu siguranță că primea peste 4000 euro. Dar merita? Poate în România au un venit mai mic de atât dar judeca tu singur daca se compara munca medicilor din Romania cu a celor din străinătate. În toate domeniile de activitate este aceiasi diferența. Am avut 2 frați care au lucrat în străinătate. După un an de zile veneau acasă atât de epuizați încât trebuia să rămână în casă până se intramau atât fizic cât și psihic. Daca băștinașilor li se cer acelasi volum de lucru că migranților ar trebui sa moară toți după un timp de epuizare. Părerea mea " fie pâinea cât de rea, tot mai buna-n tara mea".

| alex194734 explică (pentru TamplaruAnisoara):

Pai si eu mai bine stau in tara mea dar citeste cu atentie ceea ce am scris, am zis ca cei care se nasc acolo, nu noi care emigram, citeste inca o data te rog.

| Holiday a răspuns (pentru alex194734):

"...pe mine ma intereseaza sa fie atenti astia care zic ca nu sistemul e de vina..."

Intr-adevar, nu "sistemul" e de vina. Cum am spus, de vina e lipsa de educatie, puturosenia, hotia, indolenta si nesimtirea romanului. Pana la urma, sistemul, in acceptiunea "cei care conduc", sunt fix oglinda poporului. Sunt tot romani, alesi de romani. Iar daca romanii atata pot sa dea, si atat/asa pot vota, e doar vina lor. Ba uneori pare ca "sistemul", asa prost cum e el in Romania, e mai mult decat merita poporul in ansamblu.

| alex194734 explică (pentru Holiday):

Raspuns frumos, inteligent dar nu m-am exprimat bine, ok de data asta o sa ma fac clar inteles deci ma refer ca "noi" ca popor sa zicem ca suntem de vina, dar "eu " ca individ in general vorbesc, Gheroghe cu 12 clase si cu bac si cu facultate de inginer nu e de vina ca el o sa castige doar 5000lei ca inginer, ci poporul, sistemul, ca doar el poate prin munca sa ajunga inginer dar nu poate sa schimbe el salariile sa faca din 5000lei 3000de iepuroi asa ca prin minune, la asta ma refer.

| Holiday a răspuns (pentru alex194734):

Nicaieri in lume salariul nu a sarit brusc de la 1000 euro la 3000 euro. Si da, Gheorghe singur nu poate schimba mare lucru, trebuie ca majoritatea populatiei sa puna umarul, exact cum s-a intamplat in alte tari. Prin "a pune umarul" intelegand sa se educe, sa munceasca, sa nu mai fie indolenti, hoti, etc. Deabia atunci fiul lui Gheorghe, cand se va angaja va avea salariul de 1600 de euro, fata de 1000 ai lui Gheorghe, iar nepotul va avea de 2300.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Sistemul suntem noi.
Noi am creat sistemul asta care nu permite salarii de 3000-4000 euro.
Pe de alta parte daca vrei obtii si in Romania salariu de 3000 euro foarte usor. Trebuie doar sa muncesti