| sowhatt a întrebat:

Ce fel de intrebari pot sa-ti puna doctorii pentru a-si da seama ca esti depresiv?

7 răspunsuri:
| Lucianu a răspuns:

Sunt foarte multe seturi de intrebari dar ele depind de la un doctor la altul. Un exemplu ar fi: Daca te certi cu mata/tata/prietenul/prietena ce faci? ...Cam asa sunt toate intrebarile sub aceasta forma.

| sickoffallthings a răspuns:

Nu conteaza ce intrebari iti pune, ca orice intrebarea iti pune psihologul te analizeaza si isi face o parere despre tine.

| SimiiiSimona a răspuns:


Simptome:
- tristețe persistentă, anxietate;
- sentimente de inutilitate sau de pesimism;
- sentimente de vinovăție sau neputință;
- pierdere de interes sau plăcere pentru hobby-uri sau activitățile obișnuite, inclusiv pentru sex;
- energie scazută, oboseală, senzație de "încetineală";
- capacitate de concentrare redusă sau dificultate în luarea deciziilor;
- probleme de somn: insomnii sau, dimpotrivă, somnolență;
- dispariția sau exacerbarea poftei de mâncare;
- gânduri de moarte sau sinucidere, tentative de suicid chiar;
- neliniște sau iritabilitate;
- stimă de sine scazută;
- probleme fizice persistente, precum dureri de cap, tulburări digestive, dureri cronice care nu răspund la tratamentele de rutina.
Cauzele depresiei

Chiar si cauza este un amalgam al acestor factori. Starea de depresie poate fi legata de o serie de cauze fizice, cum ar fi o alimentatie saracacioasa, lipsa exercitiilor fizice sau unele boli, cum ar fi gripa. Chiar si folosirea frecventa a energizantelor poate duce la depresie din cauza distrugerii reactiilor chimice ale creierului.
Tipuri de depresie

Depresie reactiva

Se pare ca depresia reactiva este cel mai obisnuit tip de depresie. Aceasta este declansata de un eveniment traumatic, dificil sau stresant al vietii. Persoanele afectate se simt rau, nervoase, anxioase sau chiar furioase. Acest tip de depresie mai poate aparea dupa o perioada prelungita de stres si chiar la mult timp dupa sfarsitul acestei perioade. Cauzele variaza enorm de la o persoana la alta, fiind vorba uneori de schimbarea locuintei sau de pierderea unui parinte in copilarie, pana la incapacitatea de a realiza ceva o lunga perioada de timp, o pierdere grea sau un divort.




Depresia endogena

Acest tip de depresie nu este intotdeauna cauzat de un eveniment stresant din viata, ci mai degraba poate fi vorba de un dezechilibru al reactiilor chimice ale creierului. Acest tip de depresie apare cel mai adesea din cauza problemelor legate de familie.

Depresia maniaca

Cel putin o persoana dintr-o suta va experimenta genul acesta de depresie cel putin o data in viata ei. Acest tip de depresie - cunoscuta si ca depresia bipolara - este foarte diferita de toate celelalte tipuri de depresie. In afara sentimentului de nefericire care o urmareste tot timpul, persoana afectata experimenteaza o crestere exagerata de energie si stari de exaltare, urmate de scaderi bruste si de disperare cumplita. Aceste urcusuri si coborasuri de stare pot dura chiar si cateva luni la rand.
De asemenea, persoanele afectate pot suferi de deziluzii si halucinatii - vad si aud lucruri care nu exista. Cei mai multi din cei afectati de acest tip de depresie sufera de aceasta in adolescenta si in jurul varstei de 20 de ani.
Ca si in cazul celorlalte tipuri de depresie, se poate da vina pe un intreg amestec de factori fizici si de ambient. Nu s-a confirmat ca ar exista vreo legatura cu determinarea genetica; daca unul din parinti sufera de aceasta afectiune, exista sanse de 10% ca aceasta boala sa te afecteze.

Depresia post-natala

Aceasta este o foarte bine cunoscuta forma de depresie, care afecteaza intre 10 si 20% dintre femeile care dau nastere unui copil. A nu se confunda cu o alta afectiune, denumita "baby-blues" - o scurta perioada de timp de nefericire care apare la trei sau patru zile dupa nastere. Aceasta afectiune poate provoca un plans inexplicabil si sentimentul de singuratate pentru cateva zile de la nastere.
Depresia post-natala este o afectiune cu mult mai serioasa, care apare dupa doua sau chiar trei saptamani de la nastere si care se dezvolta incet, ceea ce face sa fie foarte greu de diagnosticat. De asemenea, poate fi foarte dificil chiar si pentru mama sa isi dea seama ca sufera de depresie, ceea ce ingreuneaza cu mult situatia. Acest tip de depresie este cauzat de un dezechilibru hormonal in creier.

Tulburari afective de sezon

Acest tip de depresie apare odata cu apropierea iernii si se pare ca se datoreaza lipsei de lumina a zilei in lunile de iarna. Aceasta lipsa de lumina a zilei limiteaza producerea serotoninei, un hormon al fericirii produs de creierul nostru, provocand sentimente de nefericire. Acest tip de depresie poate fi tratat cu terapie prin lumina.

| darrio2007 a răspuns (pentru SimiiiSimona):

Astea nu sunt intrebari puse de un medic specialist.Este un simplu copy/paste.Nu ai fost prea atenta la subiectul intrebarii.

| darrio2007 a răspuns:

Cred ca ar trebui sa mergi, totusi, la un medic specialist daca simti ca ai probleme de acest gen.Chiar daca ar exista pe aici un medic nu ti-ar face o consultatie doar pe baza unor intrebari virtuale.Trebuie sa te si vada.Cum te comporti, cum reactionezi la anumite intrebari.

| sowhatt explică (pentru darrio2007):

Nu e vorba de mine. happy Am fost pur si simplu curioasa, deoarece am vazut pe pro tv ca persoanele peste 18 ani vor fi consultate si le se vor pune doar 2 intrebari si din cele doua raspunsuri doctorii isi vor da seama daca persoana respectiva este depresiva sau nu. Pur si simplu eram curoasa sa vad ce fel de intrebari ar putea sa-ti puna. big grin

| darrio2007 a răspuns (pentru sowhatt):

Ok.Nu stiam asta de la tine.Nu cunosc intrebarile de care spui.Imi pare rau.O zi buna sa ai.

Întrebări similare