| mdc98 a întrebat:

Buna.
Cei care ati tinut diete, v-ati confruntat cu scaderea glicemiei? Eu am renuntat de tot la dulciuri pentru ca vreau sa slabesc, ma rog pe langa asta am si grija la alimentatie si am scaderi de glicemie.
In acest caz oare am voie sa mananc ceva dulce sau cei ce ati trecut prin asta cum ati procedat?

Răspuns Câştigător
| Hammurabi a răspuns:

Dacă mănânci sănătos nu îți scade glicemia sub normal (in cazul în care nu ai diabet sau vreo altă boală metabolică).
Dar poate apărea alt fenomen.
Dacă erai consumator regulat de dulciuri, e posibil să fi avut valori glicemice mai mari. De ex. 125-130.
Nu sunt chiar valori de diabet. Dar schimbându-ți regimul alimentar și renunțând la dulciuri, s-ar putea ca valorile tale glicemice să fi ajuns la normal, la 90 - 95.
În cazul ăsta, organismul tău obișnuit cu 125-130 resimte valoare de 90 ca fiind hipoglicemie și îți dă simptome specifice (oboseală, agitație, tremurături). Dar valoarea de 90 nu e hipoglicemie.
Trebuie să ai răbdare ca organismul tău să se reobișnuiască cu valorile normale ale glicemiei.
Atunci când resimți simptomele astea, mănâncă ceva. Dar ceva ușor, nu te arunca în dulciuri că atunci te chinui degeaba.
Și cel mai bine ar fi să-ți iei un glucometru. Să poți verifica de câte ori ai nevoie.
E mult mai bine decât să mergi pe ghicite sau pe presupuneri.

8 răspunsuri:
| 1997onur a răspuns:

Niciodat nu am avut probleme cu glicemia ori cât de multe dulciuri ași mânca sau nu ași mânca deloc e tot la fel nu am nimic nu pățesc nimic.

| Hammurabi a răspuns:

De unde știi că ai scăderi de glicemie? Îți măsori glicemia?
Ai glucometru? Ce valoare ai avut ultima dată?

Nu de la lipsa dulciurilor ai scăderi de glicemie.
Glucide se găsesc cam în toate alimentele.
Ce înseamnă că ai grijă la alimentație?
Dă detalii.

| mdc98 explică (pentru Hammurabi):

Stiu pentru ca am avut in trecut de mai multe ori cand nu ma alimentam corect sa zic asa, si cunosc simptomele, mi-am masurat-o atunci si era mica.
Ma refer ca am grija la alimentatie adica am inceput sa mananc mai sanatos ca sa slabesc, si intr-adevar mai putin decat mancam, si sa ma abtin de la multe, si de la dulciuri mai ales, de vreo 2-3 saptamani nu am mai mancat nimic dulce

| mdc98 explică (pentru Hammurabi):

Am mancat o bucata mica de prajitura, si mi-am mai revenit.

| Mosotti a răspuns:

Mananci paine integrala ca aia ei si sanatoasa, si mentine un nivel al glicemiei okey si mai de durata, nu scoate carbohidratii ca nu asta conteaza neaparat.
Ca painea are carbo, cartofii, orezul, pastele, dulciuri nu ai de ce sa mai mananci.

Cum faci tu, da, e posibil sa apara glicemii mai mici.

| Mosotti a răspuns (pentru Hammurabi):

Ba da, poate sa ii scada glicemia (la diabet urca nu coboara), ca el a eliminat mult din carbo, si cam de acolo vine, la unii coboara glicemia, asta e, de aia i-am zis ca bage carbo sanatosi, de ex paine integrala, orez integral.

Cand manca dulciuri, poate inainte avea o glicemie de 85 sa zicem deci pe nemancate, la o ora batea un 120-130, la 2 ore era un 105-101 sau chiar si sub 100, nu era o problema.
Pe nemancate trebuia sa fie sun 100.
La o ora de la masa sub 160.
La 2 ore sub 140, deci era f bine el.

Nu s-a obisnuit organismul cu glicemii mai mari, a pierdut carbo din sistem prea mult, si la unii pancreasu da rateuri, baga mai multa insulina decat trebuie, ficatul iar da rateuri ca nu baga glucoza din glicogenul de acolo ca sa mai urce glicemia.
Desi si ficatu ala de unde glicogen daca el a cam scos carbo destul din sistem?!

La oamenii chiar in regula, nu scade glicemia asa mult chiar daca mananca putini carbo.

| Hammurabi a răspuns (pentru Mosotti):

Unui organism sănătos, nu-i scade glicemia sub normal chiar dacă nu mănâncă deloc o zi întreagă.
Dar o glicemie la limita minimă a normalului, poate fi resimțită de o persoană care era obișnuită să mănânce în mod frecvent dulciuri și care își menținea în mod normal glicemia la 120-130.
E un fenomen care nu implică nimic patologic, nimic dereglat.
Despre asta era vorba.

| Mosotti a răspuns (pentru Hammurabi):

Pai asta am zis si eu, ca in mod normal nu trebuie sa scada glicemia chiar daca nu mananci, insa uneori mai scade pentru ca ficatul isi epuizeaza rezervele de glicogen si dupa aia cu ce mai urca glicemia aia?
Asa se intampla si la aia cu greva foamei, o zi merge, dar dupa aia?
Si el daca a scos masiv carbo, poate de aia.

Chestia aia ca daca a mancat frecvent dulciuri si a avut 120-130, nu are treaba cu valori la limita minima a normalului daca nu mai mananca, pentru ca oricum pancreasu baga insulina dupa cat zahar intra in sange, nu il intereseaza ce ai mancat tu pana acum, va baga doar pentru nivelul de zahar din sange la momentul respectiv.
Ai la limita minima a normalului si daca mancai sau nu inainte dulciuri.

Cand manca dulciuri, dupa doua ore maxim, glicemia cadea chiar si sub 100, la 1-2 ore dupa masa putea fi pana in 140.
Bine, depinde si cate dulciuri manca.