Normal ca am observat ca ukrainienii au mai multe drepturi, nu noi ii pupam in dos? Asa ne trebuie. Mai ales cand ei cam persecuta cei 400000 de romani de acolo, nu le da voie scoli in limba lor, se ia si de religia lor, etc. De aia si-a anulat Johanis vizita acolo acum 2-3 ani, deci asta se stie, si asta nu are nici o treaba cu rusii.
Nu noi ne-am dat cu ei acum? Nu noi am intrat in jocurile geopolitice ale altora? Ca asta am facut fara sa ne dam seama manipulati fiind. Ne-am bagat in ceva ce nu ne priveste.
Asta e rezultatul, sa nu te mire. Nu ai de ce sa fi criticata, ai observat ceva corect si real.
De pensionarii care mor de foame nu ne arde, de spitale, scoli nu, ne arde de niste altii pentru ca niste unii ne-au ordonat sa procedam asa, si lumea nu se prinde.
Si dovada ca e masluiala ci alt joc, si ca nu e nici o umanitate de fapt este alta, atat timp cat nu iti arde de ai tai, cum pot sa cred eu ca esti asa uman sa-ti pese de altii?!
Ai fost obligat.
Pe langa ca prin asta mai se slabesc economic si tarile ce ii primesc, alt avantaj pentru aia unii care te-au bagat in acest joc (si care mai e putin si te baga in WW3). Se mai face haos, etc, si se castiga din asta, pica economii, le iei pe nimic apoi, etc.
Acum vreo 5 ani niște oamenii de afaceri din Cluj Napoca au vrut să construiască un spital au depus actele necesare pentru autorizația de construcție și au fost refuzați în nenumărate rânduri, la fel și primăria municipiului Cluj-Napoca a fost refuzată când a depus actele pentru a construi un spital nou la fel e și cu școlile, un prieten a vrut sa deschidă o școală pentru copiii cu probleme neurologice și ghici ce de 3 ani așteaptă aprobare! Sincer încep sa ii înțeleg pe cei care pleacă dim țară definitiv!
Aia e, repet, noi vrem asa pentru ca nu gandim.
Eu nu ii inteleg pe aia de pleaca, in loc sa lupte ca aici sa fie bine, se duc slugi la altii care niciodata nu ii vor considera oameni ci suboameni.
Occidentul e de doctrina catolica adica agresiva si rea.
Suntem gunoaie pentru ei noi romanii, iar gunoiu nu se prea baga in casa in general. Niciodata nu o sa fi de al lor.
Deci de ce sa nu fim aici bine noi? Dar pentru asta trebuie sa gandim si sa stim ce sa facem ca sa fie bine.
Mai bine zi ca nu ii intelegi pe oamenii care nu gandesc si pleaca din tara sa fie prostii altora.
Ortodocsia e doctrina blanda si linistita, iar catolicii sunt dusmanii ideologici ai nostri, de aia atata ura, asa is educati, uite maghiarii ce ura au pe noi aiurea.
Plus ca suntem hoti, nesimtiti, neseriosi noi romanii.
Da mai, sunt citiva ucraineni cu statut de REFUGIATI si tu te iei acum de ei si mergi si pe retorica aia retarda cu "masini de lux". Sa te vad pe tine plecata in pribegie si sa te judece toti dupa "masina de lux" cu cateva valize in ea care reprezinta tot ce mai ai. Hai sa iti explic de ce ai cazut intr-o capcana a propagandei de doi lei:
1. Daca chiar erau masini de lux alea, poti sa fii tu sigura ca ucrainenii aia erau deja prin UK sau macar prin Monte Carlo sau Elvetia. Daca au ramas in Romania, nu au ramas de bine ce o duc.
2. Aici au primit niste drepturi de care e si normal sa profite. Nu le-au cerut, ci le-au primit direct. Legat de cazare, de exemplu, sunt niste interese imense si daca te-ai documenta un pic, ai vedea ca mafihotii in sutana ortodocsi si nu numai, alaturi de acolitii lor, sifoneaza lunar milioane si milioane de euro de la statul roman prin intermediul/cu ajutorul involuntar si non-participativ direct al refugiatilor ucraineni.
3. In Ucraina, nu astia care ti-au venit aici refugiati tratau romanii nasol. Statul ucrainean o facea. Vrei sa dai vina pe cineva? Da vina pe cretinii care ne conduc, nu pe ucraineni. Eu daca eram presedinte/prim ministru, cand a inceput razboiul si era vorba de primit refugiati si permis sa se treaca arme catre ei pe teritoriul meu, ziceam asa: "Incepind din secunda in care etnicii romani din Ucraina primesc fix aceleasi drepturi pe care le au etnicii unguri din Romania, va oferim tot sprijinul posibil. Pina atunci, granitele ramin inchise si nu permitem tranzitarea teritoriului nostru de zboruri sau transporturi de orice natura catre Ucraina."
In concluzie, nu fi stupida. Ucrainenii sunt doar masa de manevra, din pacate. Priveste dincolo de ei. Pe aia trebuie sa ii injuri, nu pe ucraineni.
Nu e ok într-adevăr sa nu ai loc la tine în tara dar nah.
Eu una nu am treaba cu ei,dar ma deranjează cum ai spus tu,faptul ca nu au venit aia vai mama lor,ca tot aia de bani gata ocupa locurile astea.
Eu nu am treaba ca stau la noi,nu ma deranjează sau ceva ca nu ai de unde sa ști ce e în sufletul lor, ce au pierdut, ce drame au trăit etc.Dar eu cred ca e suficient sa ii primești, sa ii integrezi, sa ii ajuți de început și pe urma sa se descurce.Ca nici noi când mergem în stainatete nu ne da nimeni casa de-a gata.
La noi în tara sunt o grămadă de oameni nevoiași și nu le da nimeni casa de-a gata, când ei dacă își vând o mașină își iau apartament în centru.
Cunosc pensionari care nu-și permit să-și plătească facturile dar pe aia nu îi ajută statul roman dar în schimb ucrainenilor le sunt alocați 20 de lei pe zi indiferent de situația financiară, ma întreb dacă aia cu mașini de lux chiar au nevoie de aia 20 de lei pe zi
Sunt o grămadă de tineri ce nu au bani de chirie, este un program pentru cei ce își iau de munca la 50 de km de casa sa deconteze statul jumate din chirie, și dacă te interesezi sau vrei sa aplici nu e valabil.
Sunt zeci de zone in afara de București unde mamele nu primesc ajutorul de la stat de 2000 de lei pentru produsele de bebeluș, hrana, scutece...
Și în zona mea spre exemplu dacă faci starea civila ți se da concediu o saptamana de la munca.Nici de cum sprijin financiar cum se preconizează (chiar daca puțin, dar ar fi benefic pentru tinerii casatoriti).
Era intr-o vreme vorba ca se dau pensii sau un fel de indemnizații pentru mame eroine ce au crescut mai mulți copii și nu au putut munci.Sau indemnizații pentru ca ai menținut o sarcina cu risc.Dar dacă mergi sa te interesezi vezi ca nu îți dă nimeni nimic.
Bunicii mele nu a vrut sa ii de-a ajutor de lemne pentru ca are casa trecuta pe ea.Pai și cine ia ajutorul de lemne? boschetarii? își iau lemne din bani aia sa facă foc sub pod?
De mine nu vei fi criticata pentru ca ai dreptate, dar nu stiu ce am putea face in privinta asta, din pacate... asta e, tara de rahat!
Si nu e vorba doar de ucrainieni ci in general de toti straini care muncesc sau locuiesc in Ro. au drepturi si salarii mai mari decat Romanii! Parlamentarii si-au vandut tara, nu mai gasesti un patriot printre ei...
Imi aduc aminte de cuvinetele preotului dela biserica.
,, Sa nu faci milostivenie rupand dela gura copiilor tai.''
Am vazut cazuri in care cetatenii ucraineni sunt ajutati, in timp ce batranii nosri mor de foame si de frig.
Ma intreb daca situatia era invers eram si noi ajuati la fel!
Nu cred ca ar fi fost atât de darnici cu noi dacă am fi fost în locul lor sa nu uităm că ei au interzis limba română în școli și români erau terorizați și discriminați
Niciodată nu o să fie cu ucrainienii cum a fost cu evreii între 1992 și cam 2000.
Acum 29 minute | anonim3215 a răspuns:
Ai scris - m-am dus să-l înscriu pe copilul surorii mele la grădiniță și mi-au zis ca nu au loc pentru ca copiii ucrainienii au prioritate și sa caut în altă parte!
Eu MĂ BUCUR enorm de mult că românii sunt discriminați așa.
Este cea mai mare bucurie a mea.
DE CE?
Ca să simtă și românii ce au simțit ALȚII mulți ani de zile.
Eu îmi doresc cât mai mulți ucrainieni în România care să fie în locul EVREILOR care NU au avut norocul ăsta.
Anonimull ca de obicei scrie balariii
Vei vedea ca vei fi urmatoarea pe lista lui de ignor.
Dacă ma blochează Înseamnă ca e imatur, credeam ca evreii sunt oamenii curajoși
Nu cred ca copiii ucrainieni ocupa locurile copiilor romani deoarece ei nu vorbesc limba romana si vor trebui facute grupe speciale, cu profesori speciali care cunosc limba ucrainiana, nu prea ai cum sa ii amesteci, cred ca adevarul este altul. Sa stii ca au fost probleme foarte mari cu locurile la gradinite de ceva ani de zile, cu mult inainte de pandemie, de razboi si de venirea ucrainienilor.
Este vorba despre o grădiniță cu predare exclusiva în limba germană nu e o grădiniță de stat din contra taxa e destul de mare și eu eram dispusa sa plătesc în avans pe 2 ani dar ei au refuzat categoric pentru că mai întâi trebuie să asigure un loc copiilor ucrainienii, ma cunosc cu dorectoarea și a zis practic e obligată de lege sa le acorde prioritate
Primim bani destui, nu de la ei dar pentru ei Uniunea Europeana a platit tarii noastre niste sume mari pentru ajutorul oferit ucrainienilor, statul roman la randul lui plateste firmele private care cazeaza ucrainieni sau le ofera alte servicii deci nu este nimc gratuit
Sincer, dă-mi voie să te contrazic aici.
Hai nu contrazic, deoarece niciodată nu mi-a plăcut contrazisul, dar aș aduce un argument din surse sigure, legat de faptul că totuși ucrainienii sunt băgați în masa învățământului românesc.
Anul acesta în iarnă m-am revăzut cu o colegă de liceu, ea lucrează în prezent ca educatoare la o școală din Constanța, lucrând la privat. Din vorbă în vorbă, a zis că are mulți ucrainieni în grupa ei și mai mult bombănea și ea că nu mai se termină o dată războiul să se întoarcă la ei acasă, că dacă nu s-a săturat de ei.
Eu auzind cele spuse de ea, am rămas surprinsă, știind sigur că ea rusa/ucraineana sau ce limbă s-o vorbi acolo, nu o știe, și din curiozitate o întrebasem, cum le predă ea, am întrebat-o dacă totuși nu cumva au translator sau le vorbește în engleză ea, și ea mi-a zis că nu le vorbește decât româna. Chiar nici acum nu înțeleg ce înțeleg copiii ăia în limba noastră.
In cazul acesta copiii sunt romani, probabil din zona Cernauti, acolo sunt multi care vorbesc inca limba romana
Ehhh, la asta nu m-am prea gândit.
Ai scris - m-am dus să-l înscriu pe copilul surorii mele la grădiniță și mi-au zis ca nu au loc pentru ca copiii ucrainienii au prioritate și sa caut în altă parte!
Eu MĂ BUCUR enorm de mult că românii sunt discriminați așa.
Este cea mai mare bucurie a mea.
DE CE?
Ca să simtă și românii ce au simțit ALȚII mulți ani de zile.
Eu îmi doresc cât mai mulți ucrainieni în România care să fie în locul EVREILOR care NU au avut norocul ăsta.
De unde știți dumneavoastră ca copilul pe care voiam să-l înscriu e român sau ca eu sunt româncă? Și de ce credeți ca noi discriminam minoritățile? Nu știu unde locuiți dumneavoastră dar la noi nu există discriminare trăim români cu unguri, rromi, sasi de zeci de ani și nu am avut niciodată probleme uni cu alți fiecare cu problemele lui!
Prin 1996 - 1998 erau în România evrei veniți din Israel ca să facă afaceri.
Erau destui
Spui ca evreii au fost diseiminati la noi?
Înainte de a ajunge în zona mea (in judetul meu si unde locuiesc eu acum)evrei ce erau probabil discriminați când ai spus tu,cu câțiva ani înainte își tăiau mânecă de la haina daca unul de a nostru se atingea de el în trecere.
Iar când stăteau la coada femeile lor,le înțepat cu acul pe ale nostre și le împingeau în spate.
Li se spunea jizi,oare de ce?
Nu am treaba cu evrei de acum, ca acum suntem liberi sa facem ce vrem (cu toate ca mi se pare absurd ca și în ziua de azi, dacă e zi de sâmbătă și merg la wc, îl cheamă pe vecinul ce nu e evreu sa ii apese pe butonul de la bazin sa ii traga apa ca ei nu au voie sa muncească sâmbăta și sa tragi apa la buda se considera efort și munca) și cumva nu ma intersectez eu cu ei, dar pe timpul altfel stăteau treburile.
Nu m-am referit din 1992. M-am referit din 1950 până în 1989.
N București li se spunea j----i și erau confundați și tratați ca țiganii.
Jidan nu înseamnă țigan acest cuvânt provine din limba maghiara unde Jido înseamnă evreu!
Cauta în dicționarul româno-maghiar și ai sa vezi ca am dreptate doar ca se scrie zsidò "zis" se citește "J"
Zs= se citește J
Nu știu de ce-mi tot corectează aiurea textul uite aici ai si dicționarul https://dictzone.com/dictionar-roman-maghiar/evreu
Întreabă un evreu ce înseamnă cuvântul ăla.
Eu sper să nu fii hate-uită pentru asta, deoarece cam ce spui tu am observat și asta.
Nu știu cât e cu ucrainieni, însă chiar și asta cu școala deja, mi se pare alarmant.
Dar legat de subiectul etnicilor de la noi din țară, o să mă leg de joburi.
Când au venit asiaticii, și lol, eu ador asiaticii, m-aș lăsa până și răpită de unul, mă rog, în sensul figurativ totuși ) dar când au venit ăia, ce îi mai țineau angajatorii în brațe și-i lăudau, iar unii ca noi, nu aveam joburi deși mai aplicam.
Alții ne luau cu niște fițe și cu niște pretenții și ne priveau de sus, că noi nu avem experiență, dar nimeni nu ne oferea credit, minima încredere care i-o oferi și ăluia până la urmă care iese din închisoare, și-a ispășit pedeapsa și are și omul nevoie de un job tocmai ca să nu mai comită aceeași greșeală ca în trecut și să nu mai dea în cap ca să aibă și el de-o pâine.
Până la urmă eram "neamuri" din același aluat, dar doar că ăla venea de la kg depărtare, ce-i drept poate ceva mai motivat, că pnm, acum sincer și eu dacă aș pleca la spaniol, chinez, american să-i lucru, mai apare și o mică din asta așa de ego și mândrie, ia stai să nu fac gafe, să dau bine ca să nu-mi fac țara de râs.
Nu susțin nicio clipă că ar trebui încurajată nemunca sau neseriozitatea, dar sper că dpmdv, ca om care nu sunt nici cel mai activ, dar am și eu mândria mea și oricum aveam visele mele pe carieră, chiar voiam un job și nu l-am primit. Și eu oarecum știu să-mi accept lipsurile, deci acceptasem că eu nu sunt cea mai bună pentru societatea asta, că am multe defecte și că oricum societatea actuală e axată pe profit și deci pe forță și cantitate, dar sincer cam exact aceeași atitudine o avusesem și eu acum vreo 3 ani când vedeam reportaje la TV cu tailandezii care veneau la noi să lucre și șefii ieșeau pe la TV să-i laude, păi strângeam telecomanda în mâini și-mi venea să sparg TV-ul.
Atitudinile de genul mi se par oripilante. Și apoi tot noi ne mai mirăm că fuge și românul din țară.
Trist!
Și nu știu cum sunteți voi ceilalți, dar eu sunt mărturie vie că dacă gândesc că asta este anormal, chiar este deoarece eu sunt sigură de mine și de ceea ce simt și am susținut mereu că nu sunt rasistă. Adică eu sunt clar persoana care cred că toți avem loc sub soare și chiar orice are rolul său în Universul ăsta, dar atitudinile de genul în care alte nații sunt privite cu ochi mai buni decât noi, doar pentru că sunt mai muncitoare sau chiar mai bătute de soartă (cum sunt ucrainienii cu războiul) mi se pare sad, și nu mi s-ar părea doar dacă și mie ca și român mi se oferă aceeași atenție și credit.
Cu toata stima si cu tot respectul, sa-mi bag toata ###a in Zelensky si in Ucraina lui sper sa le **** Putin o bomba si sa se duca la Petru, e cea mai spurcata rasa ucranieanul, au distrus apartamentele oamenilor Constanteni care i-au primit ca pe copii lor si ii vezi in fiecare zi la mall-uri, ca niste trantori, ca primesc bani de la statul roman, si cum se face ca toti ucrainienii astia conduc BMW-uri mai noi de 2012 si Porsche-uri? Ca toata strada e plina de masini de-astea, e saracie in Ucraina, bahahaah, m00ie Zelensky si slavi-mi-ar mie p##a cu toata ucraina lui
Sincer daca as vedea un ucrainean pe strada care face fite l-as lua la bataie