| Liora a întrebat:

am inceput sa scriu o carte si vroiam sa va intreb ce parere aveti despre un prim fragment : " Razele de soare patrund in camera, strecurandu-se usor printre draperiile frumos brodate, trecand de masuta pentru toaleta facuta din lemn de nuc incarcata cu fel de fel de cosmetice, iar in cele din urma fasciculele scanteietoare de lumina se apropie de patul in care doarme linista Ruth.

Parul fetei, auriu si lucitor precum matasea se intinde valurit pe perna alba cu dantela frumos lucrata manual. Chipul ei bland cu trasaturi usor accentuate, este asezat pe asternutul imaculat, cu atata tandrete incat pare ca pluteste in aer si doar atinge usor danteluta alba. Peste obrajii trandafirii se revarsa umbrele genelor ei dese si nergre, in forma de semiluni. Buzele rozalii usor arcuite schiteaza un zambet cald si dulce, iar la gatul ei alb si firav se iveste, de sub plapumioara umpluta cu puf, un colier delicat si frumos lucrat din aur alb cu o perla mare ce reflecta nuantele unui amurg trandafiriu. "

Răspuns Câştigător
| Darkmagic a răspuns:

laughing Ti-am spus in primul meu raspuns ca stiu, am mai "antrenat" cativa debutanti. In mintea oricui, dialogurile "suna" bine dar scrisul nu e pentru oricine. Continua sa scrii, si nu te ingrijora, exista mari scriitori care mediteaza zile intregi la o linie de dialog sau o replica. La descrieri nu se mediteaza niciodata... happy
Scrie schite pentru varsta ta, la un roman ai nevoie de timp (pe care tu la anii tai nu-l ai), un plan foarte bine pus la punct si o reprezentare foarte clara a caracterelor (personajelor) din romanul tau. In mod evident, este extrem de dificil sa "dai viata" fie si unui numar de doar 3-4 personaje intr-un roman, personaje pe care va trebui sa le "plimbi" prin paginile cartii intr-un mod cat mai plauzibil.

13 răspunsuri:
| tasica a răspuns:

Da e destul de bun inceputul nu mai ai asa multtongue

| BonCoeur a răspuns:

E superb tot ce ai scris pana acum.Eu,sincer,ca si lector ti-as cumpara cartea.Incearca (daca vrei sa o lansezi) sa aplici un design frumos copertii cartii iar titlul sa fie in asa fel incat sa faci cititorul sa-ti citeasca opera de mii de ori.Succes! happy

| MusicIsTheAnswer a răspuns:

Da,scrii frumos dar tot ce ai facut tu a fost sa descri, daca asatfaci pe tot parcursul cartii oamenii se vor plictisi repede de ea.Ar trebuii ca intr-o carte sa fie toate modurile de expunere dar ceea ce conteaza este ca scrii frumos.Eu ti-am dat numai un sfat, si eu ma apuc de o carte si ma intereseaza mult domeniul.

| ColorBubbles a răspuns:

Frumos, frumos! se vede ca ai imaginatie! Scrii foarte frumos! numai sa ai grija sa nu folosesti mai tot timpul descrierea pentru ca pe mine si pe copii in general le plictisesc descrierile in exces! oricum, daca o sa povestesti asa de frumos si intamplarile, si vei avea si sprijin financiar vei putea sa o lansezi si va fi cumparata! Succes!

| Laugh25 a răspuns:

Daca vrei sa scrii o carte pentru inceput este foarte frumoshappy
dar mai mult ai descrisstraight face
Spune ce se petrece, locuriile, suspanshappy

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Te sfatuiesc sa nu incarci fragmentul cu atat de multe figuri de stil.Suna putin bizar.
Mai redu din epitete.

| shadovv a răspuns:

Personal urasc genul acesta de ultra descriere inutila. Dupa mine o opera literala consta in transmiterea unui mesaj existential, etic, metafizic, teologic, abstract, etc. folosind un alt mod de exprimare decat dialogul socratic sau eseul. Si din descrieri poti scoate un asemenea mesaj dar nu si din descrierea ta. Daca vrei o critica, ofera actiune, desfasurare, rotite narative.

Nu ma intelege gresit totusi. Aceasta este parerea mea, gustul meu. Eu nu pot sa judec etic fragmentul tau pentru ca ar fi irelevant. Altii se omoara dupa descrieri in genul. Eu nu.

| bogdan72 a răspuns:

Nu imi place ca in loc sa folosesti niste epitete mai capabile sa redea o atmosfera mistica te legi de modul de fabricare si materialul din care sunt confectionate obiectele din casa.
Al doilea paragraf e frumos. Poti sa-l lasi asa, dar primul lasa putin de dorit. Ai un potential mare, imi place foarte mult sintagma "fasciculele scanteietoare". Insa "trecand de masuta pentru toaleta facuta din lemn de nuc incarcata cu fel de fel de cosmetice" oscileaza intre romantism si un ghid pentru instalatori.
Pe prima parte cred ca ai mai putea sa lucrezi. A doua e foarte buna.
Vezi sa nu pierzi prea mult timp cu descrierea. Cu toate ca e frumoasa un roman se bazeaza pe actiune, daca nu se intampla nimic interesant dupa cateva pagini se plictiseste cititorul.
Succes!

| SmokeyEye a răspuns:

Am citit pe diagonala si m-am plictisit. Te bazezi prea mult pe descriere. Vrei sa numar cate verbe ale actiunii ai si cate adjective? Orice substantiv ai bagat acolo, i-ai atribuit o insusire. Parul e auriu.Perna e alba. Dantela e frumos lucrata. Chipul e bland. Asternutul e imaculat. Danteluta iar e alba. Obrajii sunt trandafirii iar genele dese si NEGRE!+ specificatia formei lor. mai zic? gatul alb, zambet cald,dulce, colier delicat, aur alb, perla mare,si finalul: amurg trandafiriu. Nu te-ai pictisit si tu sa citesti comentariul meu? Cu siguranta ai imaginatie, pentru ca exagerezi din cale-afara. Lumea nu vrea sa citeasca despre buze rosii, gat alb si par auriu, vrea sa stie ca : ( fac un rezumat): O fata faina, sta pe pat, imbracata misto, gata de ceva actiune. Daca te lungesti atata cu Expozitiunea, unde ajungi cu punctul culminant? O sa manance cititorii cartii tale paginile, de nerabdare sa vada cu cine a ramas in final ( ca probabil e o poveste amoroasa ).

| Darkmagic a răspuns:

Si daca-ti spuneai Gigi imi dadeam seama ca esti fata. happy
Felicitari, scrii frumos si mai ales corect INSA...descrierile sunt cel mai usor de pus intr-o carte.
Nu-mi spune, big grin stiu ca ai o problema cu actiunea (m-am mai "plictisit" cu cativa debutanti). happy
As fi curios sa vad un al doilea fragment, unde intrii in actiunea romanului tau si pui dialogurile.
Abia atunci dai o masura a talentului tau, sau...nu. happy
Succes.

| Liora explică (pentru Darkmagic):

Buna. am citit comentariile si cred ca ati fi interesati sa vadeti si un al doilea fragment happy " Odata ce soarele cucereste azurul ridicandu-se pe albastrul senin, razele aurii ale soarelui patrund tot mai adanc in incapere, iar in final se proiecteaza pe ochii inchisi ai fetei, facandu-i genele sa tremure. Genele se ridica incet, iar umbrele se retrag usor de pe obrajii catifelati, dezvelind o pereche de ochi verzi precum frunzele de stejar in lunile calduroase de vara. Ochii ii pot fi lesne asemuiti unor smaralde.
O mana gingasa indeparteaza plapumioara care ii acoperea trupul si incet se zareste o camasa de noapte de culoarea caieselor, fara maneci dar lunga pana la glezne iar la gat cu un decolteu frumos tesut cu floricele marunte, albe.
Ruth se lasa invaluita de razele soarelui care o cuprindeau in imbratisari si ii mangaiau pielea catifelata precum o baie de lumina, iar aerul curat al diminetii parfumat cu miresmele florilor de primavara care au inflorit in ciresul din fata casei, a carui ramuri sunt chiar langa fereastra de la camera lui Ruth ii umple toata fiinta cu buna dispozitie si o incarca cu energii pozitive.
Dupa minutele in sir in care a fost fascinatade micile bucurii lae diminetii, se deconecteaza usor din starea de euforie si isi atinteste ochii spre micul ceas, construit in stil vechi, de pe noptiera de langa patul ei. chiar in acel moment se aud batai in usa iar in urmatoarea secunda usa se intredeschide si de pe hol apare o fata zambitoarecu ochii ca si ai lui Ruth dar cu parul castaniu si aranjat in bucle lejere.
-Buna dimineata, scumpa mea. Ce ar fi sa te grabesti putin? Altfel vei intarzia chiar in prima zi de scoala.
In tot acest timp, Ruth se afla in fata sifonierului alegand o tinuta in ton cu frumusetea primei zile de scoala.
-'Neata, ai idee unde imi e rochia cea verde?
- Draga mea, nu e cea care i-ai imprumutat-o lui Jane?
- Da. ai dreptate. Voi fi gata in cateva minute. Spuse " cateva minute " desi stiusera amandoua ca nu vor fi doar "cateva".
In cele din urma, Ruth isi face aparitia in bucatarie unde se afla tatal ei, imbracat in costum, ca de obicei, si mama lui Ruth pregatind micul dejun pentru ea.
-Si Mark? Nu are de gand sa se arata printre oamenii civilizati? Intreaba Ruth putin ironica.
Oh, Ruth! e fratele tau, nu vorbi asa despre el. Intr-adevar are undele iesiri dar tot un Curter ramane.In timp ce doamna Curter spunea aceste lucruri sotul ei sorbi usor din cafea si rase putin cu nasul in ziar. "

| Darkmagic a răspuns (pentru Liora):

Ok, inteleg ca e primul tau proiect literar...
Prea multe adjective Denisa.
Mult prea multe insa trebuie sa stii ca asa e la inceput, toata lumea are probleme cu dialogurile si atunci incearca sa "umple" pagina cu descrieri. Nu intereseaza pe nimeni ce culoare are camasa de noapte a eroinei tale, (decat daca pui pe altcineva sa i-o dea jos) happy si nu te intereseaza nici pe tine pentru ca ai scos-o din povestire imediat, dar e unul din exemplele de "umplere", de "captusire" a paginii, pentru ca nu ai inca abilitatile de a forma dialoguri.
Pentru inceput e ...bine. Nu o sa-ti vezi micul roman publicat, n-ai sa-l vezi in librarii insa e un inceput pentru toate. happy
Ti-as recomanda sa incepi sa scrii mici povestiri, "story"-uri din realitatea ta imediata, ca un antrenament la dialoguri. Mai trebuie sa stii si ca orice roman are nevoie de un plan, nu-l scrii din inchipuire, imaginand o societate exotica despre care in mod evident nu cunosti prea multe aspecte.
Incearca sa te orientezi pe schite, toti scriitorii au inceput asa, nimeni n-a scris in mod abrupt un...roman.
Daca esti in Bucuresti mergi la cateva piese de teatru sau citeste teatru, e locul cel mai bun unde descrierile sunt sugerate palid iar dialogul are maxima importanta si incet, cu timpul, o sa inveti sa le impletesti.
Succes.

| Liora explică (pentru Darkmagic):

Nu sunt din Bucuresti dar multumesc pentru sfaturi. si chiar am niste probleme cu dialogurile... in mintea mea suna mai bine insa puse pe hartie e mai greu...