| FilosoficAthoughts a întrebat:

Mi-e mila de noi, de ce trebuie sa suferim fizic si apoi sa disparem ca si cum nu am fi existat. Urmeza o alta viata, o alta dimensiune? Mi-am pierdut tatal, prieteni, rude, colegi, un caine, o pisica de-a lungul timpului. Suferinta si boala in fata carora esti neputincios cateodata si la sfarsit moartea. Moartea e sfarsitul? De ce disparem? E si dincolo bine sau continuam sa existam cumva. Moarte-i necrutatoare. Moartea invinge Viata?

Răspuns Câştigător
| foxsilver a răspuns:

Un mare spirit al ortodoxiei romanesti, Bartolomeu Anania, spunea ca "singura certitudine pe care o detinem este moartea."Da, moartea invinge viata, dar tind sa cred ca nu poate invinge AMINTIREA, caci intr-un fel paradoxal continuam sa traim, chiar si numai in amintirea celor ramasi in urma noastra, dar traim. Cred ca in asta consta de fapt nemurirea noastra.
Iar daca in viata pierdem mult din ce ne inconjoara, lucruri pretioase, averi, sau fiinte dragi, nu e atat de grav, pe cat ar fi daca ne-am pierde pe noi insine.

15 răspunsuri:
| jj95 a răspuns:

Exista omule, mereu o sa existe.intr-o moarte clinica vezi o pajiste verde cu un plop foarte mare, acela este plopul vietii. ei bine daca asta se intampla cand esti in moarte clinica atunci exista ceva si cand mori...
condoleante.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Noi nu suntem ca isus sa inviem dupa 3 zile, deci da: moartea invinge viata.
Toata lumea sufera, dar toate trec pana la urma.
Traieste-ti viata la maxim cat mai poti.Trebuie sa rezolvi problemele (de orice natura) si sa te bucuri de viata, ca nu stii daca ai mai multe vieti.

| Mădă0611 a răspuns:

Pentru ca suntem o coincidenta, nu ar fi trebuit sa avem ratiune, asa ca nu exista legi, nu exista dreptate sau nedreptate (ma uitam la The pianist si ma gandeam ce viata faina ar fi avut daca lumea ar fi fost altfel). Esti o adunatura de atomi, puteai sa fii un gandac si nu iti mai puneai astfel de intrebari, probabil.
Da, moartea e sfarsitul constiintei, atomii se recicleaza. Disparem pentru ca tot ce suntem e in mintea noastra, cand murim, moare si creierul, moare constiinta. Moartea e singura care poate invinge, si invinge intotdeauna.

| MihaiRoman a răspuns (pentru Mădă0611):

"tot ce suntem e in mintea noastra" - nu m-am gandit c-o sa intalnesc la tine nimicinicia asta.

| Mădă0611 a răspuns (pentru MihaiRoman):

Imi urmaresti raspunsurile? laughing Caut o imagine ca sa iti raspund la celalalt raspuns.
Dap, creierul creaza realitatea noastra interioara si exterioara. Putem sa ne uitam amandoi la acelasi peisaj si sa vedem 2 peisaje diferite, dar asemanatoare, si sunt asemanatoare multumita stramosilor.

Trebuie se te corectez - realitatea FALSA. Cine esti tu cu adevarat doar spiritul stie, mintea doar presupune, modeland.

Nu exista spirit. Tot ce esti e in mintea ta. Daca ar exista, cel putin o persoana ar fi putut sa vada lucruri ne mai vazute de oameni, in moarte clinica, de exemplu, cand spiritul, sufletul, sau cum vrei sa-i zici "paraseste trupul", cica, dar nu, tot ce vad acei oameni sunt informatii pe care le detin deja.

Ba exista spirit, care iti zice cateodata ca nu ai facut bine ca ai mintit-o pe mama amarnic, si de doare un pic inima.

laughing Stii ce e aia? Constiinta. Si stii ce e constiinta? Grija pentru moralitate. Ai spune ca moralitatea e de la dumnezeu, niup, sursa moralitatii e empatia, toti avem empatie, asa cum toti avem neuroni oglinda. De exemplu, ai cazut cu bicicleta si esti jos, trec eu pe acolo si te vad, neuronii mei detecteaza durere la tine, eventual ma pun in locul tau, ma fac sa vreau te ajut, bine se poate si invers, rau pentru rau, dar empatia e bine pentru bine. Asa e cu minciuna si oricare alt "pacat" care implica alte persoane.

Constiinta e acelasi spirit. Mintea e sluga lor. Iar ajutorul tau acordat se numeste mila. Parca discut cu un robot, sincer.

Tipic, ramai fara argumente si o dai in jigniri. Daca e cum zici, dă-ţi cu ceva in cap cat sa iti afecteze creierul sa vezi cum asa printr-o minune o sa iti fie afectat spiritul. Daca a gandi logic inseamna ca esti robot, da, sunt robot. O afectiune la creier iti poate schimba realitatea, daca iti dau anumite substante, la fel, creierul face si desface. Degeaba stau cu tine la povesti ca o tii pe a ta. Om muri si om vedea, daca om mai vedea. laughing

1. uite in dex ce inseamna spirit. 2. mintea e doar pe post de a prelucra informatia, ca robotul. Moralitatea tine de constiinta si nu de minte. Sorry dar nu am cu ce te jigni )

SPÍRIT s. 1. v. gândire. 2. (FILOZ.) duh, suflet. (Spirit și materie.) 3. v. suflet, (Transilv. și Bucov.) bleasc. (I-a ieșit spiritul.) 4. v. duh. 5. v. minte
Vezi 2, 4 si 5? Eu ma refeream la spirit = suflet, acel ceva ce paraseste corpul la moarte, tu te refereai la celalalt sens dar care inseamna si minte si ziceai ca sunt 2 lucruri diferite.
Sa iti explic altfel: creierul e ca un sistem de operare. Tot ce exista e rulat de el, poti spune ca exista ceva inteligent/viu intr-un pc fara un sistem de operare?
Cred ca nici asa nu intelegi. Informeaza-te despre sugestie --> autosugestie, medicamente/efect placebo, imaginatie/limitele mintii umane.

laughing Mi-am amintit ceva. Daca tot ai alt dumnezeu, nu cel din biblie, cum au aparut oamenii, animalele si plantele?

Intreaba oamenii mai maturi din jur, ce diferenta este intre spirit (constiinta) si minte (gandire. Ma opresc aici cu dezbaterile, pentru ca tu esti... cum esti.
Ti-am scris despre Dumnezeu in cealalta intrebare, cred ca ai citit. Insa, presupun ca Dumnezeu, sub orice forma n-ar fi el, pentru ca nu stim 100%, a creat absolut totul ce se afla in galaxia noastra, inclusiv pe mine si pe tine. Cum? Nu stiu.

La fel, ma opresc aici cu dezbaterile, pentru ca tu esti... cum esti.