Salut!
Acestea sunt câteva informaţii care sper să te liniştească:
- nu o să mai existe absenţe. Adică, nimeni nu o să mai comenteze dacă nu vi la şcoală şi spui că te doare capul sau aşa. (nimeni nu se riscă).
- bacul în România este de un nivel extrem de scăzut. Şansele să nu îl iei sunt chiar mici. Mai ales că ai spus că înveţi mult.
- toată lumea poate ţine pasul din moment ce a ţinut pasul până acum. chiar din contră: nivelul sistemului de învăţământ o să scadă.
- rudele/părinţii tăi NU pot face o comparaţie relevantă cu notele obţinute de alţii. Fiecare are un mod diferit de a progresa şi de a evolua în îvăţătură.
Alte chestii nu prea ştiu să îţi mai zic. Sper că sunt destule!
Multumesc pentru raspuns! O sa incerc sa imi oblig subconstientul sa nu îi ignore pe ceilalti. Da, sper sa fie cum spui tu si sa ma linistesc.
Ce e dureros este faptul ca pana si profesorii fac multe comparatii intre elevi:" daca x a putut sa faca asta, tu ce motiv ai sa nu ajungi la nivelul lui?", si multe altele, insa ce nu inteleg multe persoane este faptul ca, exact cum ai spus si tu, fiecare are propriul sau fel de a avansa si de a deprinde anumite lucruri, si nu poti conpara doua fiinte umane! E ca si cum ai spune ca nu exista propriul fel de a fi si ca fiecare trebuie sa se uniformizeze, sa se integreze in model.
Să ai un plan de viață pe 30 de ani. Al tău, nu public. Ei nu au. Ei te invidiază pentru destinul deosebit pe care îl ai în față. când se întâlnesc cu tine își simt inconștient micimea lor în raport cu tine.
Îți pasa prea mult de ceea ce cred alții și te au afectat comparațiile cu alte persoane pe toată perioada copilăriei tale. Mare greșeală, dar cumva ți au transmis și ție starea, mai mult te stresezi cu gândul ca nu o sa fii cum vor ceilalți decât pentru tine. Ce treaba ai tu cu lumea,? Trăiesc ei în locul tău? Nu fa aceleași greșeli ca familia ta, trăiește ți viata, încearcă sa vezi partea frumoasa a vieții, bucura te de ea, asta e tot ce contează. Școală o sa treacă, o sa iei și bacul dar stresul asta zilnic nu o sa l mai poți întoarce
Da, ai dreptate, insa cand înca mai aud si acum chestia cu" tu de ce nu esti ca vacina "x"?", dupa ce le-am explicat tuturor ca fiecare este unic, ma stresez si parca nu ma simt destul e buna, desti incerc sa dau tot ce pot. Stiu ca fiecare este unic, si asta incerc sa le explic si celorlalti. Da, aceste lucruri spuse de toti, presiunile colegilor de a ma schimba si toate celelalte remarci dureroase m-au facut sa ma gandesc la mine ca la un defect de la normalitatea si de la dorintele celorlalti.
Dar asta ți se întâmplă și fiindcă ai trăit cu comparații de mica și cu grija de a fii ca ceilalți. Sa ști ca fiecare e fericit dacă își urmează inima, propria gândire, dacă facem toți ca turma nu ajungem la fericire. Și în ultimul rand nu toți suntem la fel, nu toată lumea vrea aceleași lucruri. Mai bine cunoaște te pe tine însăți afla ce vrei tu și urmează calea ta.
Cum esti acum? o trecut 4 ani de atunci...esti bine cu facultatea si cu stresul?