Persoane vorbitoare de rusa în mod uzual, sunt cam 20-25%.
Procentul ucrainienilor care cunosc și rusa, este însă mai mare. S-a studiat de-a lungul anilor în scoli, pana nu demult au avut guverne marioneta conduse din umbra de rusi...
Pot sa-ti dau un fel de "clue" care e treaba cu aceste două limbi destul de asemănătoare! Diferența între rusă și ucraineană este la fel și cu limba română față de limba moldovenească de peste Prut! Gen, tot acolo e!
Se vorbeste mai mult ucrainiana, iar de acum, cu invazia asta imbecila a Rusiei, va disparea aproape complet folosirea limbii ruse in Ucraina.
Ucraineana e mai aproapiată de limba rusă decât de limba poloneză. Toate trei sunt simbli indo-europene, ramura balto-slavică, sub-ramura slavică doar că poloneza face parte din grupul limbilor slave de est, alături de rusă și bielurosă. Poloneza face parte din grupul occidental, fiind astfel mai apropiată de cehă și slovacă. Mai există și grupul sudic (bulgara, sârbo-croata, slovena și macedoniana).
Rusa, ucraineana și bielorusa au început să se definească undeva prin secolul XIII. Rusa a fost influențată de slavona bisericească (strămoșul limbii bulgare) în timp ce ucraineana și bielorusa, de limba populară. De asemenea, în vremea lui Petru cel Mare, rusa a împrumutat multe cuvinte franțuzești, latinești și nemțești. Așadar am putea spune oarecum că ucraineana e mai apropiată de bielorusă decât de rusă, dar în niciun caz de poloneză.
Nu sunt de-acord nici cu afirmația lui @Julifer92. Ucraineana și rusa nu sunr aceeași limbă, cum sunt româna și "moldoveneasca", dar seamănă, cam cum seamănă româna cu aromâna.
Fals. Lexicul limbii ucrainiene are mai multe cuvinte similare/foarte asemanatoare cu cel al limbii poloneze decat cu cel al limbii ruse.
Nu sunt sigur cât de adevărată e afirmația asta (având în vedere că dacă introduci un text în ucraineană pe un soft care traduce din rusă în română funcționează merge perfect, poți încerca cu Google Translate) dar în orice caz nu are importanță. Nu așa se clasifică limbile.
Engleza are 60% din vocabular preluat din latină/franceză. Asta o face o limbă latină?
Un om care știe mai bine și cred că s-au lămurit toate lucrurile și limbile!?
Nu se vorbește mai multă rusă. Asta e propagandă. Nu mai credeți toate idioțeniile. Ucraina e o țară ca toate țările în care se vorbește majoritar limba oficială, ucraineana.
Ucraineana e apropiată de limba rusă, dar rușii nu cunosc ucraineană, doar dacă o învață cum învățăm noi engleza. Mulți ucraineni știu și rusă pentru că țara a fost cucerită de ruși cum a fost și Moldova și au fost obligați să o învețe în școli.
Ai citit istoria aia mai veche ce spune? Daca nu ai citti este bine sa cauti si pe net pe Wikipedia,o sa vezi ca intial,atit la Ukraina cit si la Rusia daca cauti este aceiasi istorie aceiasi harta,aceiasi oameni.
Istoria zice ca in zona aia ar fi venit triburi de slavi,ce limba vorbeau,nu stiu,dar se pare erau toti gramada,locuiau impreuna.
Apoi au format un centru,un oras ceva gen capitala numit Kiev Rus,sau rusia kieveana. Apoi au venit peste ei mongoli,tatarii cu hoarda de aur si iau cucerit,deci acele triburi formase Kiev Rus asa zic aia acolo,iar mongolii iau cucerit pe toti,apoi o parte din ei,atentie parte din ei au mers mai la nord,tot atunci sub ocupatie mongola si au format un alt oras Moscova,care tot supusa tatarilor era.
Asta pentru ca mongolii distrusese orasul ala kiev Rus.
Tot in istorie atit la Ucraina cit si la Rusia is aceiasi stramosi. Apoi teritoriu ala dupa ce sau dus mongoli,a cazut sub stapinire poloneza,lituaniana,deci nici atunci nu se formase nimci acolo,sa spunem sa se formeze o tara anume,nimic.
Kiev,ala unde este astazi ukraina a fost BAZA natiunii ruse moderne, deci nu ucrainiene, nu spune nicaeri de ucraina.
Deci despre ce desene animate vorbesc unia? Dupa cum arata istoria, atit aia a rusilor cit si asta a ucrainienilor, se pare ca au aceiasi stramosi, au aceiasi conducatori ti se pare ca ar fi 2 state, 2 popoare diferite? Mie nu prea.
Deci acel teritoriu a fost al rusie, asa spune istoria, nu eu, nu tu.Cind Rusia kieveana a fost distrusa,un alt oras mai la nord a preluat comanda,dar tot sub stapainire tatara,Moscova, orasul ala a devenit centru tuturor slavilor alora, mai exact al paminturilor rusesti, acolo era adunarea pamnturilor rusesti.
Deci nu spune nicaeri adunarea ucrainienilor sau mai stiu eu ce.
Ucrainienii erau probabil ceva populatie care vorbeau aceiasi limba dar cu ceva diferente, gen cum vorbersc ardelenii, moldoveni etc.Asa au ramas tot timpul,pana cand a venit la putere comunistii,aia au proimis matrea cu sarea si atunci probabil s-a aprins flacara alora,ca ei ar fi vezi doamne nu stiu ce popor a lui peste prajit
Deci Ucrainienii daca existau,au fost tot timpul sub dominatia cuiva,deci nu au avut niciodata o tara,erau zic eu ceva gen cum is tiganii la noi,apoi deodata aia se trezesc ca vor si ei tara fiindca is multi apare nea ceausescu care sa zicem le da o bucata de pamint acolo si face provincie tiganeasca in RO. Cind RO comunsita cade tiganiada vrea independenta,aia noi ajunsi la putere ii lasa,asa apare o noua tara nimita Tiganiada
Eu cam asa vad aparitia acestei tari Ukraina.
Daca tu arati undeva ca a exista o astfel de tara,sau ca aia erau o natie separata de rusi,jos palaria.
Dar atita timp cit ei au aceiasi copndiucatori,aceiasi stramosi sau trezit acu ca ei de fapt is altceva.
E de cascadorii risului,asa cum sta si treaba cu republica moldova care a fost teritoriu romanesc,teritoriu al Moldovei sa nu zic romanesc,dar toti din moldova,din ardeal,din muntenia vorbeau aceiasi limba,cu mici diferente, cuvinte.
Deci astea is basme, politica, indoctrionarea populatiei, cam aia se intampla.
Aia au fost rusi si acum se dau loviti ca ar fi altceva.Cum poate sa fie aia ukrainieni in acelasi timp cu rusii si exact pe aceleasi teritorii? Exact acelasi oras,exat la fel tot,dar ei nu-s rusi, dar istoria consem, neaza pe rusi nu pe ucrainieni.
Multi ucrainieni stiu rusa pentru ca aia vorbeau si inainte pe vremuri, iar romanii invata engleza ca e distanta de la cer la pamint, pe cand la ei is doara ceva cuvinte diferite, plus ce au mai bagat ei din top.
Daca ai ceva dovezi sa arati ca erau ucrainieni pe vremuri vina si arata.Citeste pe wikipedia despre Rusia si apoi Despre Ukraina si sa vezi ca ambele au fost pe acelasi teritoriu, au avut aceiasi conducatori, aceiasi supritori
anonim_4396 întreabă:
MaryLaury întreabă: