Uite ce-ti propun: indragosteste-te, si stai cu fata aia pana cand iti da ea papucii. Vei vedea ca atunci cand te vei gandi le ea,indragostit fiind, vei simti o caldura in piept,in dreptul inimii, iar cand se va desparti de tine si vei suferi, te va durea inima(desi biologia spune ca inima nu doare),vei simti intepaturi in inima si starea ta generala va fi foarte proasta,atat psihic cat si fizic. Se spune asa pentru ca in vechime, dacii, valahii, nu stiau asa multa biologie, dar simteau iubirea si suferinta. De asemenea,nici saxonii,nici romanii, nici vizigotii, si totusi in orice limba a pamantului exista vorbele astea, iar inimioara e simbol mondial al iubirii. De ce atunci cad erai mic strangeai ursuletul de plus la piept, la inima, si il tineai acolo strans si simteai cat de mult il iubesti ?
Intr-adevar totul vine de la creier..sincer explicatia asta cu inima inca nu am gasit-o
La intrebarea ta ar fi multe de comentat si sunt multe pareri care m-ar contrazice. In esenta eu zic ca tinem in general persoanele in brate in zonele SENSIBILE (cu unii ne permitem sa-i tinem in brate la piept... cu altii sa-i tinem "in brate" in zona aia de jos pentru ca asa ne simtit noi bine si simtit ca-i iubim, altfel ne-am saluta cu spatele si ne-am mangaia pe picioare) Asa ca e o coincidenta ca inima este intr-o zona sensibila...(sau cat de cat)
Din moment ce 90% din populatia lumii simte cu sufletul si iubeste cu inima, asa e. Bineinteles, totul tine de creier. Nu cred ca exista suflet si nici ca sentimentul de iubire este simtit in inima. Dar sentimentele (banuiesc ca esti de acord, exista sentimente, pe care creierul le interpreteaza cum stie, cum poate, conform experientelor si ..ma rog, daca stii, stii, daca nu, nu am sa fac aici teoria identitatii) duc la aparitia senzatiilor, iar senzatia de iubire e caracterizata de o caldura interioara, iar dezamagirea de batai neregulate ale inimii (aritmie), intepaturi ale inimii, o senzatie de apasare pe in piept. Orice "se zice", orice zicere, se bazeaza pe fapte reale, pe concluzii care apar dupa multe generatii si dupa ce multe persoane adopta acele concluzii, considerandu-le corecte.
"Duce multe pe umeri"- un om suparat merge aplecat.
"Mi-ai luat o piatra de pe suflet"- senzatia de detensionare
"Ma doare in cot" -piele din zona cotului contine cu 80% mai putini receptori, astfel durerea se simte mai greu, mai putin.
Sunt 3 exemple, si nu le-am inventat eu, exista studii complexe (da, unii oameni traiesc din asta ). Asadar, daca asa se spune, e clar, asa se simte. Poate nu e perfect corect din punct de vedere stiintific, dar e destul pentru nivelul de educatie a lui mos Ion Roata.
Mi-ai spus multe cu ultimul enunt.
Mi-am amintit de niste chestii pe care unele persoane le-ar numi tot "iubire cu inima" - cum ca atunci cand vad o pers. le bate inima mai tare deci il/o iubeste... eu cred ca e la fel ca la frica: creierul te anunta prin aceste batai ca trebuie sa fie bine oxigenat (poate-i e frica de esec) la fel cum unuia cu experienta nu-i mai bate inima tare la faza cu iubirea / frica. Si asta-i un motiv in plus pentru care spun ca inima nu-i decat un organ si n-are nicio treaba cu iubirea.
Mai, tu, CaffeBoy, chiar nu mai stiu cum sa explic. Da, totul vine din creier, ai dreptate. Asa e. DAR aparent, nu vine din creier. Aparent, cand ti-e mila de cineva, ti-e mila din suflet. Cand ti-e greata de cineva, ti-e greata de la stomac. Cand iti place de o fata faina, juniorul ridica capul . Intelegi? In aparenta, nu este ceva din creier, poate pentru ca e ceva instinctiv, nu?
Zi-i unei fete care tocmai a primit primul ei sarut si o imbratisare ca nu simte cu inima, si scoate armele sa te impuste
Mai incerc o explicatie, pana la urma vei fi de acord: in inima se simte iubirea, din cauza modificarilor fizioloigice de care spuneam. Poate nu simti, dar se simte. Observi diferenta in exprimare? Salutari!
Salut!
Am cam pierdut o ora scriind tot felul de comentarii dar am sfarsit de fiecare data cu gandul "poate e in constructia noastra si e ca si cum as incerca sa explic de ce oamenii normali au 2 maini in loc de 3". Una peste alta sa zicem ca accept ce ai zis: "APARENT avem creata o legatura intre dragoste si inima" chiar daca e aiurea sa spui ca sentimentele noastre sta in organe. poate daca ne referim la figurat.
Deci. fara sa vreau mi-a tresarit in minte o super intrebare care dovedeste iarasi ca totul pleaca de la creier: Daca faci transplant de inima simti iubirea diferit?
Omule tu trebuie sa faci diferenta intre gandire si simtire, dintre tehnicalitatea cuvantului "simt" si metafora "simt". Abia apoi o sa intelegi ce vrea lumea sa spuna cand zice ", a doare inima cand il vad asa suparat". Daca toata lumea spune asta, intreaba-te de ce tu nu spui asta.
BravoGiony întreabă: