anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Care civilizatie/civilizatii antice va fascineaza si de ce? Ce inventii in premiera cunoasteti apartinand acestor civilizatii, care sunt utilizate si astazi? Puteti enumera o personalitate a acelei civilizatii si trasaturile prin care vi-a atras atentia si admiratia?

Răspuns Câştigător
| FataCuChitaraMunților a răspuns:

Şi românii au lucruri frumoase de care se pot mândri,dar nu ştiu cum să arate asta. Spre exemplu - Poarta Sărutului, Masa Tăcerii, Coloana Infinitului.Constantin Brâncuşi a ştiut să aprecieze adevărata esenţă a frumosului, care este o artă. Arta de a arăta lumii că sentimentele nu se pot demonstra doar prin vorbe.Că poţi avea tot ce-ţi doreşti dacă ai încredere în propria persoană/personalitate şi propriile forţe, capacitatea de a bucura fiecare privire cu vederea unor lucruri ce nu-şi vor pierde niciodată adevărata valoare.Ne pierdem în detalii şi uităm să apreciem lucrurile cu adevărat importante,ce au maximă valoare, deşi aparent pentru alţii sunt nesemnificative.Ce altora le pare lipsit de valoare, mie îmi pare mirific.Fiecare civilizaţie are ceva aparte.Trebuie doar să descoperi ce anume.O zi frumoasă îţi doresc.Nobody4Nobody.

5 răspunsuri:
| Urzi23 a răspuns:

Civilizatia Romana
Termele, Colosseum-ul,
Mortarul roman.Mod de calcul Apeducte.viaducte utilizate si astazi
Caius Iulius Caesar foarte bun strateg militar si un om de cultura Ex "Commentarii de bello Gallico " multa proza, poezii apreciat si de Cicero

April
| April a răspuns:

Din clipa in care am vazut in casa bunicilor o vaza chinezeasa ce m-a uluit cu multitudinea de culori si varietatea de imagini,cu totull neobisnuite pemntru copilul care eram,din clipa cand tot in podul lor,mai tarziu, am aflat o carte a scriitoarei americane ce a trait o buna parte a vietii in China, Pearl.S. Buck,"Vant de Rasarit, vant de la Apus ", civiliazatia marii si vechii tari din Orientul Indepartat m-a fascinat.Ani la rand am resfoit carti de istorie, de filosofie si am aflat foarte multe despre unul dintre cele mai staruitoare si mai harnice popoare din lume.Nu mai insist sa spun ca a inventat o multime de lucruri care influentaza viata oamenilor pana in ziua de azi:busola,praful de pusca.s.a., dar in ultima vreme chiar filosofia chinezilor tinde a influenta modul de viata european, si ma gandesc acum la curentul Feng Shui.Multe dintre personalitatile culturii chineze sunt astazi destul de bine cunoscute, dar mie imi place in mod deosebit Lao Tse din a carui inteleapta invatatura desprind astazi, pentru a raspunde la intrebarea ta, doar o cugetare:"Cuvintele sincere nu sunt totdeauna elegante; cuvintele elegante nu sunt totdeauna sincere."Numai bine.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru April):

Iti multumesc atat tie cat si tuturor celor care mi-ati raspuns. Fiecare ati fi meritat funda, insa, din pacate nu se poate acorda decat o singura data. Ai dreptate, fiecare civilizatie are ceva maret in ea. Chiar si cele mai putin cunoscute, si asta din cauza faptului ca nu s-au pastrat din scrierile lor (de ex. daco-getii), au ceva fascinant in ele. Mi-a placut foarte mult citatul pe care l-ai lasat. E extrem de adevarat. M-ai facut curios in privinta autorului. happy

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru FataCuChitaraMunților):

Ai mare dreptate. Avem atatea lucruri fumoase si atatia oameni inteligenti nevoiti sa fuga peste hotare si sa imbogateasca alte popoare cu stiinta lor, pentru ca in tara nu sunt recunoscuti. Pacat de aceasta agresiva campanie de denigrare a romanilor in strainatate. Campanie alimentata chiar de nulitatile care ne conduc destinele si ne distrug cultura si viata. Pe langa Brancusi ma gandesc si la scriitori de literatura romana. Eminescu, poetul nostru extrem de greu de tradus in "esenta". Caragiale si altii. Aurel Vlaicu, Traian Vuia, nume de pionierat in lume, uitati astazi, si nu numai uitati ci si ingropati sunb tone de nerecunostinta. Iti doresc si tie un w-e placut.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru Urzi23):

M-ai cam nimerit. laughing Mi-am facut licenta pe Cezar. Il ador ca si comnadant de arme. M-a impresionat foarte mult si Tacitus ca si istoric, chiar mai mult decat Titus Livius, iar Plaut m-a facut sa rad cu lacrimi de intriga savuroaselor sale comedii. Pe Cicero in respect pentru talentul sau oratoric, pentru eradicarea conjuratiei lui Catilina, insa, nu stiu de ce nu m-a atras atat de mult ca si personalitate. M-a impresionat caracterul lui uman, ca si la Seneca de altfel. Civilizatia romana m-a fascinat si pe mine alaturi de celelalte (sumerienii, babilonienii, asirienii, egiptenii, celtii etc.). Numai la drumuri sa ne gabdim. Infrasrtuctura lor si cum ai amintit si tu apeductele si astazi functionale. Si multe altele. Iti doresc un w-e placut!

Întrebări similare