Omplexul Oedip este un concept teoretic central în psihanaliză. Sigmund Freud (1856-1939) a descris această noțiune, referindu-se la o legendă a Greciei antice, în care Oedip, fiul regelui din Teba, fără să știe, își ucide propriul tată, Laios, și se căsătorește cu mama lui, Iocasta. În psihanaliză, complexul Oedip simbolizează legătura erotică inconștientă cu părintele de sex opus și rivalitatea față de părintele de același sex, care se dezvoltă încă din copilărie și provoacă sentimente de vinovăție și teamă în cadrul unei stări nevrotice.
Eu de exemplu am avut vise erotice în care voiam să fac dragoste cu mama, surorile mele. Cred că diferenţa o facem instinctual cum ai spus şi tu.
Știu ce înseamnă complexul Oedip. Dar el reprezintă doar o fațetă a subiectului abordat. E o abordare mult prea simplistă. Aici nu vorbesc despre dacă ar trebui sau nu să facem sex cu părinții sau frații. Nu despre a include sexul într-o iubire care a depășit granițele interesului personal. Ci despre a oferi acea dragoste necondiționată, menționată în Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel, cuiva cu care trăim o interacțiune de tip sexual. Nu vorbim musai de relații ci despre a putea avea o aventură de o noapte sau întâlniri perioadice pentru sex, chestie din care iubirea să fie un ingredient puternic, un potențator extraordinar care îi va duce pe amândoi pe culmile extazului orgasmic.
Capitolul 13
1. De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător.
2. Şi de aş avea darul proorociei şi tainele toate le-aş cunoaşte şi orice ştiinţă, şi de aş avea atâta credinţă încât să mut şi munţii, iar dragoste nu am, nimic nu sunt.
3. Şi de aş împărţi toată avuţia mea şi de aş da trupul meu ca să fie ars, iar dragoste nu am, nimic nu-mi foloseşte.
4. Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieşte, nu se laudă, nu se trufeşte.
5. Dragostea nu se poartă cu necuviinţă, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândeşte răul.
6. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr.
7. Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduieşte, toate le rabdă.
8. Dragostea nu cade niciodată. Cât despre proorocii - se vor desfiinţa; darul limbilor va înceta; ştiinţa se va sfârşi;
9. Pentru că în parte cunoaştem şi în parte proorocim.
10. Dar când va veni ceea ce e desăvârşit, atunci ceea ce este în parte se va desfiinţa.
11. Când eram copil, vorbeam ca un copil, simţeam ca un copil; judecam ca un copil; dar când m-am făcut bărbat, am lepădat cele ale copilului.
12. Căci vedem acum ca prin oglindă, în ghicitură, iar atunci, faţă către faţă; acum cunosc în parte, dar atunci voi cunoaşte pe deplin, precum am fost cunoscut şi eu.
13. Şi acum rămân acestea trei: credinţa, nădejdea şi dragostea. Iar mai mare dintre acestea este dragostea.
In primul rand nimeni, dar nimeni normal la bibilica nu o sa citeasca nici un sfert din ce ai scris tu aici.
In al doilea rand, biblia e plina de incest, violenta si fantasy, exact ca The song of ice and fire, diferenta e ca lucrarea lui George R.R Martin e buna si scrisa cu talent. Oamenii normali nu isi bazeaza comportamentul pe ce scrie in biblie. Biblia poate sa fie un model de moralitate doar pentru un ipocrit, un bolnav sau un ignorant.
Am si eu o intrebare. Vrei sa faci sex cu maica-ta sau taica-tu?