"Scuza-ma"este folosit in mai multe feluri:modul classic de a-ti cere scuze pentru ceva ce ai facut cat si ca o forma de politete, ex:Scuza-ma, poti sa-mi dai sarea?"Este folosita ca o forma de politete deoarece intr-un fel iti cerci scuze acelei persoane pentru ca il deranjezi sa te ajute cu ceva.In cazul de mai sus il deranjezi pentru a-ti da sarea, in tim ce "iarta-ma"expirma o parere de rau cat si dorinta de a fi iertat de persoana respectiva.
De obicei,,, scuză-mă" spui când verşi ceaiul sau chestii nesemnificative.
,, Iartă-mă" spui atunci chiar chiar îţi pare rău de ceva anume.
And stuff like that.
De exemplu scuza-ma poti spune cand calci pe cineva din greseala si iarta-ma poti spune atunci cind ai mintit pe cineva si persoana respectiva a aflat acest lucru
Pai... "iarta-ma" iti exprima mai intens sentimentele de regret si se foloseste pentru persoane la care tii cu adevarat, iar "scuza-ma" este o formula folosita mai informal, adresata celor nu chiar asa de apropiati, care poate fi cateodata folosita si sarcastic. Sper ca ti-am putut fi de folos. Eu asa cred.
"Scuză-mă" îl folosești pentru lucrurile mai puțin importante, iar "iartă-mă" o spui cu ceva mai multă dragoste.
"Scuză-mă" îl foloseşti mai mult din politeţe.
"Iartă-mă" se foloseşte atunci când consideri că ai făcut ceva care a deranjat destul de mult, din punct de vedere emoţional, pe cineva.
Scuza-ma poti sa ii spui si unei persoane necunoscute de care te lovesti din greseala pe strada, dar iarta-ma e ceva mai "frumos" mai delicat etc.
Ntt, ntt, ntt! Ma asteptam la ceva mai filozofic de la tine
"Scuza-ma" zici cand iti pare rau de REZULTATUL actiunilor tale, dar nu de MOTIVATIA initiala Pe cand "iarta-ma"...
Iar eu mă aşteptam să-mi reproşezi asta prin intermediul unei poezii sau ceva care să aibă conotaţii sexuale .
"scuza-ma" se foloseste atunci cand te lovesti e cineva pe strada, de exemplu si nu astepti raspunsul acelei persoane, pur si simplu vrei sa arati ca-ti pare rau."Iarta-ma" il folosesti de obicei cu oameni mai apropiati de tine, daca ai gresit cu ceva si vrei iertarea lor.
Scuza-ma, te-am deprimat,
Iti scot ochii si-i pacat
Doar stii bine ca te plac
Si tu stii ca-s pui de drac.
...
Iarta-ma, n-am sa mai fac,
Ori scriu versuri, ori doar tac,
Decat sa vorbesc prostii
Mai bine facem copii!
...
Copii dupa poezii
Doar nu te gandesti prostii?!?!
Cred ca tu te referi la "pardon", dar functioneaza si versiunea ta.
Eu ma gandesc ca scuza-ma se foloseste mai degraba cand incerci sa bagi pe cineva in seama, insa nu il cunosti prea bine (sau pe net, cand nu esti sigur ca-l cunosti bine). "Scuza-ma, tu esti cumva mea colega de clasa? Ce ciudat ca ne intalnim aici, pe TPU!"
anonim_4396 întreabă: