Manualul de matematică, nu că ar fi vechie sau ceva. dar are așa mult praf pe ea, că zici ca e de pe vreama cănd Stefan cel mare era la gradinița.
Însă cred că cea mai veche este Biblia, din cate știu eu.
Scrierea Bibliei a început undeva prin secolul X Î.Hr. și până să ajungă la forma ei actuală a fost cale lungă. Din câte știu, cea mai veche operă literară este Epopeea lui Ghilgameș, de pe vremea sumerienilor, deci cu mult înainte de Biblie.
Apropo, amuzantă faza cu manualul.
Aceasta este cea mai vechie din biblioteca mea, nu a altora.
laughing
Aaa, ok. Scuză-mă! Dar care e cea mai veche carte după anul ediției (adică cât de veche este ediția pe care o ai)?
Vorbesc serios, are așa multe pagini rupte, că de la geneza 24 încoace nu se mai poate citi nimic., așa dar. nu stiu.
Înțeleg...
Dacă vei vrea vreodată să afli vechimea cărții, te poți uita la cum e scrisă (dacă folosește apostrof în loc de cratimă e de dinainte de venirea la putere a comuniștilor, dacă folosește doar "î" este din perioada comunistă etc) și după cât de îngălbenită e foaia. Eu am la mine un exemplar din 1923 al cărții "Către noua generație" de Simion Mehedinți și pot spune că sunt numai file rupte băgate în alte file rupte.
Interesant. Dacă nu te superi, cum se cheamă cartea?
Am cateva de prin anii '80, restul sunt noi, am aruncat toate cartile mai vechi pe care le aveam.
Originea Speciilor - Charles Darwin, scrisa in 1859
Main Kampf - Hitler, aparuta in 1925
Foarte interesant! Ai cartea lui Hitler în format fizic sau format virtual? Eu am căutat-o mai demult dar era la prețuri exagerat de mari și am hotărât să o las baltă.
Format virtual. Poftim varianta pe care o detin, succes:
https://www.mediafire.com/download/0jdwrxp88g34wcn
Eu unul am început să îmi construiesc biblioteca personală în septembrie 2018. De atunci, am adunat 150 de cărți. Dar, dacă stau să mă gândesc, am așa:
- Cea mai veche carte pe care o am în bibliotecă (adică prima cumpărată) este „Tunele" de Roderick Gordon și Brian Williams.
- Cea mai veche carte pe care o am în bibliotecă (ca dată în care a fost publicată) este „Enigma Otiliei" de George Călinescu, care a fost publicată în 1961.
O carte care a fost tiparita in 1954. Se numeste Corespondentul nostru de A. Goncearov.