| raMLesS a întrebat:

Care este părerea voastră despre România?
De unde ar trebui sa inceapa schimbarea si cu ce credeti ca ar trebui sa se schimbe societatea? Cum ar putea contribui de exemplu sistemul de învăţământ la schimbarea acesteia? Pe lângă familie, acesta are cam cel mai mare rol in educarea unei persoane.
Tinand cont ca internetul a luat amploare si in nici 20 de ani am ajuns sa traim in era internetului, cum credeti ca ar trebui "actualizată" societatea?

Răspuns Câştigător
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Care este părerea voastră despre România?
O părere trebuie exprimată în raport cu un criteriu, în raport de un punct de vedere. Dacă nu precizezi, nu se poate da un răspuns.
=====
De unde ar trebui sa inceapa schimbarea, si cu ce credeti ca ar trebui sa se schimbe societatea?
Schimbările în societate nu se fac după dorința sau părerea noastră. Un exemplu, revoluția română din 1989. Dacă analizăm cum s-a declanașat, se pare că forțe din exterior au dorit și au contribuit mai mult la declanșarea ei decât societatea din interior.
Astfel societatea se schimbă sub influența a unui număr foarte mare de cauze corelate între ele.
=====
Cum ar putea contribui de exemplu sistemul de învăţământ la schimbarea acesteia?
Sistemul de învățământ se bazează pe niște valori și niște comportamente și idei standardizate. Astfel copii sunt obligați să meargă la școală, să stea în bancă, să memoreze niște fraze. Asta este sistemul de învățământ. Se presupune că acele fraze vor fi ceva care îi vor ajuta în viață să aibă o meserie ( nu îi ajută) sau să meargă la facultate unde alți profesori îi vor pune din nou să stea în bănci și îi vor învăța alte fraze, ca să îi ajute să facă ceva ca să câștige niște bani ca să poată trăi. Asta uneori îi ajută, alteori nu, de aceea vezi mulți absolvenți de facultate care aranjează marfa al hipermarket pe raft, sau te servesc benzină la stație.
Așa că, sistemul de învățământ ar trebui să țină cont de rezultate.
Statul cheltuie enorm pe sistemul privat de învățământ gratuit, iar rezultatele sunt cele de mai sus. Ca să se schimbe ceva, cineva ar trebui să vadă și să recunoască eșecul acestui mod de educație și să îl schimbe și să îl adapteze lumii în care trăim. Zecile de mii de profesori șiînvățători, ar trebui să se recicleze, și să facă altceva altfel. Iar asta ar trebui să îi învețe cineva.

Pe lângă familie, acesta are cam cel mai mare rol in educarea unei persoane.

Tinand cont ca internetul a luat amploare, si in nici 20 de ani am ajuns sa traim in era internetului, cum credeti ca ar trebui "actualizată" societatea?

40 răspunsuri:
| LoveSleep a răspuns:

Simplu. Să avem un rege care să aibă putere de decizie 100%. Să adune cei mai deștepți 10 oameni din lume și să-i puna să facă 3 probe care sa le arate mai multe lucruri despre persoana care il da. Unul sa fie un test iq iar celelalte sa evalueze si alte lucruri decat inteligența. Să se facă un scor ca la bac, o nota medie minima si o nota minima pe subiect. Cine nu ia să fie împușcat în cap.
Să fie interzis sa facem copii ca să nu avem probleme de tipul "fiul lui Radu Mazare scuipa seminte pe muzeul national de istorie al Romaniei din elicopterul lui privat".
Apoi revenim la democrație.

| Thecurious a răspuns (pentru sadrian46):

Din cate observ, se incearca occidentalizarea sistemului de educatie, si nu doar al lui.

| Plato a răspuns:

De sus, de foarte sus trebuie sa inceapa schimbarea. Degeaba renovezi interiorul casei daca ai o gaura in acoperis si te ploua.

Sistemul de invatamant ar trebui sa dezvolte mai mult abilitatile elevilor si sa-i puna sa memoreze mai putin. Ca oricum azi invata, maine raspund, poimaine uita. Sunt sigur ca se poate renunta la o ora de franceza pentru una de educatie financiara de exemplu.

Toti copiii nostri iasa din scoala pregatiti sa se angajeze, niciunul sa angajeze. Incep in viata cu ideea ca vor ajunge maxim angajati, nicidecum angajatori. Doar cei mai straluciti, care invata singuri si au o sclipire pot ajunge antreprenori sau ceva.

Mai apoi, sustin 200% educatia politica in scoli. In scolile noastre mereu auzim "nu avem voie sa facem politica". Pai de ce?! Politica ne conduce viata, de ce sa ne prefacem ca nu exista? Du-te prin licee, la clasa a 12-a, unde toti au peste 18 ani si au dreptul de vot aferent. 90% habar nu au cu cine ar trebui sa voteze, nu stiu ce e social-democratia, nu stiu ce e liberalismul, nu stiu ce vor. Habar nu au de drepturi, de functiile importante ale statului, de functionalitatea institutiilor.
Ce stiu ei? Aa, da, Ion voia pamant. Multumesc, o sa merg sa ma angajez cu informatia asta. Nu zice nimeni ca astea nu-si au locul lor, bineinteles ca trebuie sa-si cunoasca istoria si literatura, DAR sa nu uitam de "skill-urile" care te ajuta sa traiesti, nu doar sa supravietuiesti.
Ok, nu lasa profesorii sa-si exprime opinia politica, dar lasa-i macar sa-i invete generalitati, ca sa nu ai absoarba Latrina 3 pe toti, ca ii invaluieste dezinformarea.
Sistemul nostru de educatie pregateste robotei, viitori angajati in fabrici, nicidecum oameni de viitor, artisti, oameni politici, antreprenori etc.

Cum spuneam la un moment dat in textul anterior, politica ne conduce viata. De acolo incep schimbarile. Nu putem vindeca raceala cat timp noi suntem bolnavi de ciuma. La vot si la puie MSD, apoi incet-incet poate intram si noi in normalitatea europeana, in toate aspectele, inclusiv invatamantul.
S-au ingrozit finlandezii cand au vazut sistemul nostru de invatamant. Elevii finlandezi au spus ca au teme 10 minute pe zi, ai nostri 2 ore. Culmea, cum traiesc ei si cum traim noi? Ne ajuta, intr-adevar, foarte mult temele si arsul circuitelor memorand sute de informatii inutile pe care le uita copiii dupa o saptamana.

| Plato a răspuns (pentru LoveSleep):

Cei mai destepti 10 oameni din lume? De ce ar lucra ei pentru Romania?
Sau mai mult, de ce sa-si puna viata in pericol pentru Romania? laughing Sa riste un glont in cap pentru a fi rege aici, cand ar putea fi multimiliardari in domeniul lor? Cred ca s-ar inghesui ca la paine calda.

| raMLesS explică (pentru Plato):

Ei nu stiu nici macar ce s-a intamplat acum 30-50 de ani in tara, de ce a fost omorat Ceauşescu, nu stiu nici care e rolul prim ministrului, ce influenţa si putere are un preşedinte, care este rolul unui europarlamentar si ce face el, ce fac senatorii si deputaţii, etc... Dar invata detaliat despre ce s-a întâmplat acum 1000-2000 de ani, si culmea e ca la 18 ani sunt obligati sa voteze cu niste partide despre care habar n-au, nu stiu cum sa isi investească banii, pe ce sa ii cheltuie si cum sa ii economiseasca.
Incredibil... In era internetului, cand societatea e bombardata cu informaţii din toate partile, inloc sa le fie dezvoltata creativitatea, gandirea critica, gandirea selectiva, gandirea logica, ei se axeaza 90% pe memorare, restul sunt amestecate.
Un telefon la 300 de lei, poate retine in 10 secunde, toate informaţiile si lectiile pe care le invata cateva zeci de oameni, cap-coada, in cativa ani de scoala.
Creierul uman chiar daca e cel mai puternic computer din lume, nu este in stare sa memoreze zeci de pagini cap coada, cuvant cu cuvânt, pentru ca funcţionează altfel, el abia retine 10 pagini pline, si asta in cateva saptamani.
De memoratul numerelor nici nu mai zic, stai cateva luni ca sa retii 1000 de zecimale ale lui pi de exemplu, pentru ca nu e facut pentru asta, rationamentul lui se face pe baza de asocieri cu lucuri simple si cotidiene.
E incredibil sistemul asta, incredibil de invechit si nefolositor.
E gen, in scoala inveti despre căruță, cand in societate esti inconjurat de masini.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns (pentru Thecurious):

Cum ai observat asta? Ce ai observat concret? De ce spui - se încearcă-? Cine încearcă? Ce înseamnă occidentalizare?

| Thecurious a răspuns (pentru sadrian46):

Imi amintesc cum profesoara de fizica din liceu vorbea despre profesorii universitari de fizica de la Iasi : " n-au casa, n-au masa ", "n-au altceva de facut decat fizica". Asta e un obicei intalnit in occident, te dedici intrutotul carierei.
Profesoara de psihologie :"noi, ramanii vorbim mult si inutil ".
Profesoara de matematice, criticand o masura adoptata de minister (nu imi aminte ce ): "doar in Romania se intampla asta ".
Sunt doar cateva exemple.

| Thecurious a răspuns (pentru Thecurious):

Sa nu mai adug dorimntele noilor generatii care isi doresc " o tara ca afara ".

| Plato a răspuns (pentru raMLesS):

Am vazut cum fac tinerii de 18 ani inaintea votului, "Hiiiii, merg sa votez pentru prima data!"
"Si ce o sa alegi?"
"Aa... pai... ce trebuie sa votez? Europarlamentarii? Aia ce fac? Lasa ca vad eu cand ajung acolo."

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Plato):

Ce înseamnă pentru tine educație politică în școli?laughing)

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Plato):

Apropo ''cu cine ar trebui să voteze''...care e formula matematică prin care aflu cu cine ar trebui să votez?laughing nu de alta, dar eu stiam că votul e ceva liber...:-s

| Plato a răspuns (pentru anonim_4396):

Am explicat in raspunsul meu. Sa stie elevii ce inseamna fiecare functie si cu ce se ocupa fiecare institutie. Sa stie ce trebuie sa voteze (nu cu cine, ci CE). De exemplu sa stie ce sunt europarlamentarele, de ce ii votam, ce au de facut, de ce e important. Nu sa le spuna votati cu x sau y, ci sa ii informeze cu privire la toate optiunile dar mai ales sa stie ce inseamna toata chestia aia.
Nu prea stie lumea ce rol are Avocatul Poporului, de aceea nu prea comenteaza nimeni ca acesta nu a intervenit in urma macelului, masacrului produs de danjarmerie din 10 august. Era treaba lui sa o faca.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Plato):

Constituția României se face la ora de istorie în clasa a8a și a12a.
Instituțiile Europene se fac tot la ora de istorie, în clasa a11a.


și mai sunt curios de ceva: ce crezi tu că trebuia să facă avocatul poporului în speța pe care o amintești?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Plato):

și se mai face și educație civică prin școala generală și chiar opționale în liceu

| Plato a răspuns (pentru anonim_4396):

Instituţia Avocatul Poporului este autoritate publică autonomă şi independentă faţă de orice altă autoritate publică şi are drept scop apărarea drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice în raporturile acestora cu autorităţile publice.
- La protestul din 10 august, cetatenilor le-au fost incalcate drepturi prevazute de Constitutie. Avocatul Poporului trebuie sa apere acele drepturi, nu sa lustruiasca fundul lui Daddy.

| Plato a răspuns (pentru anonim_4396):

La istorie nu afli nimic politic, doar ideile generale precum "principiul separarii puterilor in stat".
Institutiile la fel, se fac foarte superficial.

Elevii nu le iau in seama, ca se plictisesc si la baga in lista de "ore naspa". Ar trebui o ora placuta, interactiva, care sa le starneasca interesul spre informarea in acest subiect.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Plato):

Ok. cum trebuia? eu întreb concret. cum?
are niște atribuții restrânse, stabilite prin lege organică, prin care poate sesiza CCR și anumite instanțe în legătura cu anumite lucruri.
ce doreai tu să facă?laughing te rog, cu subiect și predicat.

| Plato a răspuns (pentru anonim_4396):

As fi apreciat pana si un cuvant, o scurta declaratie, sa vad ca e indignat, afectat. In schimb, a tacut, s-a dat cu strugurel pe buze si si-a continuat treaba.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Plato):

Deci avocatul poporului, prin funcția pe care o deține, trebuia ca, prin declarațiile sale, să facă presiuni peste o anchetă în curs a parchetului militar?
asta trebuia să aflu la școală? că, deși n-are atribuții, poate să exprime puncte de vedere?

''Nu prea stie lumea ce rol are Avocatul Poporului, de aceea nu prea comenteaza nimeni ca acesta nu a intervenit in urma macelului, masacrului produs de danjarmerie din 10 august. Era treaba lui sa o faca.''

deci nici tu nu prea știi ce atribuții are.

| Plato a răspuns (pentru anonim_4396):

Ah, uitasem ca tu esti abonat Antena3.
Da, un cuvant ar fi ajutat. Asa cum a facut Iohannis. Sa arate ca e de partea poporului, dar el e de partea grupului infractional.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Plato):

Argumentul tău imbatabil e că sunt abonat la Antena3? serios?laughing
ai zis că treaba avocatului poporului era să intervină. Te-am întrebat cum? n-ai stiut și treci la clișeul veșnic. rolling on the floor
voiai să își spună o părere. scuze, asta nu-i în atribuțiile lui de serviciu. rolling on the floor asta trebuie să înveți la școală? că de aici a pornit discuția.


și 2. orice declarație a unui om ce deține o demnitate publică, mai ales una apolitică, cum e avocatul poporului, privind evenimente importante și anchete în curs e O PRESIUNE, un fel de lobby.

| Plato a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu o parere oarecare, si sa condamne vehement actiunile anticonstitutionale ale politiei politice numita "Jandarmeria Romana" la ORDINELE POLITICE ale infractorului Dragnea.
Cazul asta il privea direct. Poporului i-au fost inculcate drepturile. Poporul a fost macelarit de catre niste infractori si bodyguarzii lor. Atributiile ii permiteau sa intervina.
Cine nu ii permitea sa intervina? Funduletul cald al lui Daddy.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Plato):

Da, de ce? e rolul avocatului poporului să se ante-pronunțe?
revenim: CE TREBUIA SĂ MĂ ÎNVEȚE ȘCOALA DESPRE ASTA?
și cum decidea el că asta s-a întâmplat?laughing
și repet: ai zis că lumea nu știe care e rolul. intră în atribuțiile lui de serviciu să emită comunicate de presă privind opinii personale despre ce se întâmplă în stradă?

''Cazul asta il privea direct. Poporului i-au fost inculcate drepturile'' asta privește clar PARCHETUL

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Plato):

Poate ar trebui să mai studiezi tu rolul fiecărei instituții a statului...

vezi că nici dosarul revoluției nu l-a privit pe av poporului, l-a instrumentat parchetul...

| Plato a răspuns (pentru anonim_4396):

Ca tot ai studiat tu asa de bine institutiile statului, zi-mi si mie, sa nu mor prost: In atributiile partidului aflat la conducere intra si aducerea poporului la disperare? Si construitul de vile in Brazilia? Si eliberarea infractorilor? Si modificarea codului penal inspre a-si face nevazute propriile infractiuni?
Daca Avocatul Poporului si-a respectat atributiile, Partidul Comunist Roman de ce nu o face?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Plato):

De ce mă iei cu lozinci?laughing Așa reactionezi mereu cand esti contrazis?
Partidele n-au atributii.
Parlamentul Romaniei are atributii pe tot ce ai enumerat tu mai sus, le gasesti in constitutie.
Vila din Brazilia...mai am mult pana o sa iau de bun ce scrie Rise Project pe surse primite de la Teodor Nitulescu. big grin

| Plato a răspuns (pentru anonim_4396):

Https://www.youtube.com/watch?v=AXQEt1YC5as

Deloc suspicios avocatul asta al poporului...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Plato):

Poate daca verifici atributiile parlamentului in constitutie realizezi si ca locatarul de la Cotroceni face un referendum pur electoral...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Plato):

Si ce vrei sa-mi demonstrezi? Ca detine o vila? Nici nu sunt sigur ca e a lui sau a rapps.
Intra in atributiile lui de serviciu despre care trebuie sa invat la scoala ca nu are dreptul la vile? Sau ca n-are voie sa aiba datorii?(desi asta nu stiu dar sa luam de bun absolut tot ce spui)

| AC4S4 a răspuns:

Schimbarea incepe de la conducere.
Lozinca "Oameni noi care nu au mai facut politica sa vina la conducere" nu mi-e draga. Elena Udrea avea 30 si un pic de ani cand a candidat pentru prima oara. Nu avea dosar penal, nici experienta in politica.
Tot ce poti sa faci e sa votezi si sa speri ca oamenii care candideaza sunt sinceri. Oamenii care azi striga "Hotii!" s-ar putea sa fie hotii de peste 10 ani.

In mare parte e vina poporului pentru conducerea pe care o are. Cu vreo doua luni inainte de alegeri sunt intrebati tinerii daca merg la vot. Ei raspund ca nu merg pentru ca nu au timp sa se informeze. Daca noua nu ne ajung doua luni sa ne uitam pe lista de partide, pe programul lor si sa alegem unul, asa va fi si conducerea. Nu le vor ajunge 4 ani sa termine mare parte din ce si-au propus.
Cum ai spus si tu, traim in era internetului. In era internetului un cetatean poate sa se informeze cu o zi inaintea votului, dar nici atat efort nu face.