| raMLesS a întrebat:

Care este părerea voastră despre România?
De unde ar trebui sa inceapa schimbarea si cu ce credeti ca ar trebui sa se schimbe societatea? Cum ar putea contribui de exemplu sistemul de învăţământ la schimbarea acesteia? Pe lângă familie, acesta are cam cel mai mare rol in educarea unei persoane.
Tinand cont ca internetul a luat amploare si in nici 20 de ani am ajuns sa traim in era internetului, cum credeti ca ar trebui "actualizată" societatea?

Răspuns Câştigător
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Care este părerea voastră despre România?
O părere trebuie exprimată în raport cu un criteriu, în raport de un punct de vedere. Dacă nu precizezi, nu se poate da un răspuns.
=====
De unde ar trebui sa inceapa schimbarea, si cu ce credeti ca ar trebui sa se schimbe societatea?
Schimbările în societate nu se fac după dorința sau părerea noastră. Un exemplu, revoluția română din 1989. Dacă analizăm cum s-a declanașat, se pare că forțe din exterior au dorit și au contribuit mai mult la declanșarea ei decât societatea din interior.
Astfel societatea se schimbă sub influența a unui număr foarte mare de cauze corelate între ele.
=====
Cum ar putea contribui de exemplu sistemul de învăţământ la schimbarea acesteia?
Sistemul de învățământ se bazează pe niște valori și niște comportamente și idei standardizate. Astfel copii sunt obligați să meargă la școală, să stea în bancă, să memoreze niște fraze. Asta este sistemul de învățământ. Se presupune că acele fraze vor fi ceva care îi vor ajuta în viață să aibă o meserie ( nu îi ajută) sau să meargă la facultate unde alți profesori îi vor pune din nou să stea în bănci și îi vor învăța alte fraze, ca să îi ajute să facă ceva ca să câștige niște bani ca să poată trăi. Asta uneori îi ajută, alteori nu, de aceea vezi mulți absolvenți de facultate care aranjează marfa al hipermarket pe raft, sau te servesc benzină la stație.
Așa că, sistemul de învățământ ar trebui să țină cont de rezultate.
Statul cheltuie enorm pe sistemul privat de învățământ gratuit, iar rezultatele sunt cele de mai sus. Ca să se schimbe ceva, cineva ar trebui să vadă și să recunoască eșecul acestui mod de educație și să îl schimbe și să îl adapteze lumii în care trăim. Zecile de mii de profesori șiînvățători, ar trebui să se recicleze, și să facă altceva altfel. Iar asta ar trebui să îi învețe cineva.

Pe lângă familie, acesta are cam cel mai mare rol in educarea unei persoane.

Tinand cont ca internetul a luat amploare, si in nici 20 de ani am ajuns sa traim in era internetului, cum credeti ca ar trebui "actualizată" societatea?

40 răspunsuri:
| LupusDei1993 a răspuns:

Am auzit ca schimbarea vine din interiorul fiecaruia, nimic mai aproape de adevar decat asta. Dar da, din pacate societatea romaneasca este ca un camp minat, dai de o "bomba" si te-ai dus de tot. Oamenii care pleaca din tara sunt vazuti ca niste scursule si tradatori de cei ce inca raman, deci iti dai seama de gradul de civilizatie din evul mediu prezent.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru LoveSleep):

Magic. Doar ca a fi destept nu te face si bun manager. Interzis sa facem copii si sa importam instalatori, electricieni, soferi de taxi samd din Pakistan. Ptiu, ce genial esti! Poate sa fie si mama regelui la conducere, atita vreme cit fiecare dintre noi continuam sa ne comportam si sa gindim pe dos, e fix degeaba. Ca o paranteza, sistemul nu e chiar asa de cretin. Totul ar fi sa mai si functioneze. Un mic exemplu - povestea cu aministia fiscala. Nu platisem niste dari aferente lunii decembrie 2018. In martie, poprire pe cont, supt toti banii care mai erau acolo, saptamana asta cand am incasat din nou o factura, supt restul, stins datoria automat, ridicat poprirea. Asta timp in care regiile de stat au datorii de sute de milioane de euro la buget si nu li se intampla asta. Aministia fiscala oare cui crezi ca o sa ii ajute? Vor sterge datoriile statului catre stat. Eu daca las datorii de pe un trimestru pe altul, ma popresc pana nu mai au ce popri apoi imi baga societatea in faliment. Daca legea ar fi aceeasi pentru toti si s-ar aplica, deja asta ar rezolva o gramada de probleme. Nu e nevoie de super-educatie, ci de respect al legii.

| LoveSleep a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Eu eram pe langa subiect, vorbeam despre o societate perfectă, nu despre ceva ce ar fi posibil sau ceva solutie secreta pentru a salva România.
Romania nu poate fi salvata. Țara asta e o groapă de gunoi pentru ca e plină de gunoaie. La oameni ma refer. Suntem limitați, n-o sa ajungem niciodată nicăieri oricine ar conduce, orice am face. Nici măcar romanii nu cumpara produse romanesti. Ne plangem că e coruptie dar ajungem la medic și îi îndesăm bani în buzunar ca să ne trateze mai bine. Votam niste ratati pentru un litru de ulei. Radem de orice care nu ne implica, dar cand ceva ni se potrivește, sărim ca arși că nu e ok ce se întâmplă.
Daca mă votati pe mine, o sa fac sa aiba drept de vot doar persoanele de pana in 60 de ani. Daca ma votati pe mine, o sa anulez orice ajutor social oricarei persoane apte de muncă. Daca ma votati pe mine, o sa fac obligatorie platirea taxelor de catre BOR. Si alte lucruri la care imi e lene sa ma gandesc. Deci? Cine ma voteaza? Sunt 100% sigur ca as castiga alegerile, dar cine are tupeul sa faca asta si sa riste sa piarda dupa ce a muncit sa ajunga in pozitia aia? De ce sa risti ca 5 din 10 oameni sa fie de acord cu tine cand le poti spune ce vor sa auda si 7 sa fie de acord cu tine.
Te-ai prins la ce m-am referit mai sus cand am zis ca toata lumea e de acor cu ceva pana cand nu e ceva ce il implica?
Tu ai ajutor social, vine Andrei si spune ca daca il votati, o sa bage taxe bisericii. Esti de acord. Apoi spune de ajutor social si incepi sa il injuri.
Tu esti religios si ii dai dreptate lui Andrei cand zice ca ar trebui ca ajutorul social sa se scoata de la cei apti de munca, dar o sa votezi cu altcineva cand o sa auzi de chestia cu BOR.
Si asa mai departe.
E imposibil sa multumesti pe toata lumea si e riscant sa incerci sa multumesti doar o parte.

Si da, e nevoie de super educatie.

| LoveSleep a răspuns (pentru Plato):

Nu m-am gandit toata viata la asta, am zis-o pe moment.
Am vrut sa evidentiez faptul ca cei care "ne-ar decide soarta" ar fi complet apti, nu voiam sa fac alegeri pentru o viitoare lovitura de stat.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru AC4S4):

Dar ce studii avea EU? Ce experienta? Asta e marea diferenta intre cei noi de atunci si cei noi de acum.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru LoveSleep):

Sa nu generalizam. Eu de exemplu in 90% din cazuri cumpar produse romanesti, atunci cand ele exista in categoria de care am nevoie. Generalizarea e foarte gaunoasa. Si nu ma dau eu floare de colt, sunt multi ca mine. P.S. Daca oferi drumuri, educatie, sanatate, locuri de munca, dupa aia pot sa isi faca singuri biserici samd. Astfel multumesti pe toata lumea. Oferindu-le oportunitatea de a creste ca oameni si societate, nu dindu-le pomeni si tinindu-i prosti.

| AC4S4 a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

In 2004 a intrat in politica. In 1996 a luat licenta la o universitate privata, din 1997 a fost avocat. Deci, in momentul cand a intrat in politica avea ceva experienta.
Trebuie luat si contextul vremii. In primii ani de dupa revolutie au emigrat multi romani, asa ca nu era concurenta. Universitatea pe care a absolvit-o Udrea o consideram astazi ca fiind o universitate in plus, degeaba. La vremea ei diploma de licenta nu avea oricine.

| aXy99 a răspuns (pentru LoveSleep):

Monarhia absoluta nu a fost si nici nu va fi solutia. Nu poti da toata puterea in mana unui singur om. Cum crezi tu ca te vei intoarce la democratie dupa una ca asta? laughing

| aXy99 a răspuns:

Ar trebui sa ne schimbam mentalitatea. Sa nu mai spunem "lasa ca merge", sa nu ne mai bazam pe "cunostinte", sa fim sinceri cu noi insine in primul rand.
Ar fi bine sa fie mai multi bani investiti in invatamant, iar elevii sa nu fie nevoiti sa toceasca, ci sa invete logic, cu muuuulte exemple, si nu doar abstracte. Odata ce vor muri fostii comunisti, sper ca va fi mai bine.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru AC4S4):

De ce au emigrat multi romani dupa 1989? MI-NE-RIA-DE! Pina a luat licenta tanti Udrea a si produs cit sa aiba bani de licenta aia. Avocati au fost mereu si oameni foarte capabili, si o gramada de nulitati. Universitatile private au fost mereu fabrici de diplome la noi.