Carte şi film, dar nu am răbdare să văd filme, merge o carte, la aia am răbdare!
Film .
Ma fascaza filmele. Am retinut o multime de actori fara sa vreau .
Intr-un film pot sa vad dincolo de detaliile pe care vor sa le arate.
E ceva mai complex asa...
Si da... Mai citesc si eu daca la asta te gandesti, cumva
Dar tu?
Stai calm Obri, nu te judecam oricum. Fiecare are gusturile sale. Cu cititul sunt la zi, dar nici sa ratez vreun film nu-mi permit. In general ma axez pe comedii si horror. Dar tu?
Eu ma uit la toate adica imi place aventura, dar si actiunea. Si comedia la maxim. Si toate astea trebuie sa aiba si suspans, deci drama, thriler, si horror. Deci un film bun nu tine de gen
Dar comediile imi plac foarte mult. Vb de filme dupa ce revin daca e ca pot sa o tin asa toata ziua xd
Filme, clar! Iti faci o idee vizuala de acolo, nu doar una imaginara citind o carte. Nu spun ca e rau sa citesti, dar eu unul prefer filmele!
Daca e vorba de a citi sau a privi un film la modul general le prefer in egala masura pe amandoua. Cititul NU trebuie sa lipseasca pentru ca fie dezvolta imaginatia fie imbogateste vocabularul fie ambele simultan. Si in functie de carte poate imbogati si psihicul, intelectul si bagajul de cunostinte.
Daca vrei sa te referi la filmele facute dupa o carte nu doar ca le prefer pe amandoua dar recomand insistent sa cititi intotdeauna si cartea dupa care s-a facut un film pentru ca veti fi foarte surprinsi de complexitatea actiunii. Un film nu poate reda absolut tot ce este descris intr-o carte si de multe ori actiunea nu e 100% fluenta in film.
Am sa dau doua exemple. Daca priviti si apoi cititi Dune veti constata ca volumul, spre deosebire de film, explica extraordinar de bine conjuncturile si personajele ceea ce ar fi imposibil intr-un film de doua ore. In plus Dune are 7 carti principale, de ecranizat s-a ecranizat doar prima si Copii Dunei, asa ca citind aveti posibilitatea unei continuari.
De curand s-a ecranizat Jocul lui Ender. Va recomand sa cititi cartea pentru ca elemente din carte au fost oarecum schimbate in film si altele au fost ciuntite.
Si mai recent in 2015 s-a ecranizat cartea unui mare scriitor de sf - Arthur C Clarke - Sfarsitul copilariei. Oarecum pentru a putea cuprinde firul epic, regizorii au ecranizat cartea intr-o miniserie de 3 in loc de un film de doar doua ore. Insa desi seria este extraordinar construita, cine va citi cartea va constata ca in film finalul actiunii e schimbat destul de mult si in plus, ceea ce e si mai important, nu se spune in film de ce overlorzii au infatisarea asemanatoare demonilor biblici desi ei nu au aparut decat cu gandul de a ajuta omenirea.
Si sunt multe astfel de exemple. Si daca va vine oarecum sa mai rasfoiti filele unei carti, nici o problema, puteti fi trendy utilizand un e-book reader.
In priciupiu imi plac filmele deoarece ma fac sa inteleg mai bine precum daca as citi. Si numai dupaceea citesc cartea si leg ideile din film cu cel din carte
De exemplu: Cand eram la liceu, a trebuit sa invat din romanul Ion pentru teza la romana. M-am uitat la filmul Ion si dupaceea am citit partile importante din carte si la teza am luat 8 sau 9, nu mai stiu ca au trecut 3 sau 3 ani jumate de cand am dat teza in clasa a 11-a. Si am reusit sa iau atata cu ajutorul unui film dupa romanul Ion.
Dar in afara scolii, eu prefer sa ma uit la filme... pe mine unul cititul mult ma oboseste. Imi place sa si vad ceea ce se intampla in acel film, decat sa doar citesc.