În lume există 368 de specii de rechini, împărțite în opt ordine:
- Hexanchiformes: care cuprind două familia și cinci specii. Exemple din acest ordin sunt rechinul-vacă- (Notorynchus cepedianus) și rechinul-pescar (Hexanchus griseus).
- Escualiformes: compus din trei familii si 82 de specii. Din acest ordin face parte rechinul pigmeu (Europtomicrus bispinatus), porcul-de-mare (Oxynotus centrina) și rechinul boreal (Somniosus microcephalus).
- Pristoforiformes: sunt rechinii-ferăstrău care au un bot alungit ca o trompă prevăzută cu dinți și pe care o utilizează pentru a tăia prada înainte de a o înghiți.
- Squatiniformes: din acest ordin fac parte rechinii-înger.
- Heterodontiformes: rechinul-cu-corn (Heterodontus francisci) este un reprezentant al acestui ordin.
- Orectolobiformes: din care fac parte rechinul-covor, rechinul-dădacă (Ginglymostoma cirratum) și cel mai mare pește, rechinul-balenă.
- Carchariniformes: care cuprinde 197 de specii cunoscute. În acest ordin se includ rechinul-ciocan (Sphyrna zygaena), rechinul-tigru (Galeocerdo cuvier), și rechinul-cenușiu (Carcharhinus amblyrhynchos).
- Lamniformes: cuprinde șapte familii și 16 specii cunoscute din care fac parte rechinul mako (Isurus oxyrinchus), rechinul-cu-bici (Alopias Vulpinus), rechinul-peregrin (Cetorhinus maximus) și marele rechin alb (Carcharodon carcharias).
Rechinii traiesc in toate oceanele lumii, incepand cu Oceanul Artic pana in Antarctica. Mai mult de 450 de secii de rechini exista astazi in oceane. Poate parea o cifra suficienta, dar adevarul e ca multe specii de rechini au disparut de-a lungul secolelor si altele continua sa fie amenintate cu disparitia.
Multe specii de rechini sunt pe cale de disparitie din cauza ca omul nu practica pescuitul cu masura, pentru ca vapoarele comerciale distrug habitatul unor rechini si pentru ca in unele tari inca exista traditia de a manca aripioara de rechin pentru noroc si prosperitate.
MAI MULT DE 450 DE SPECII DE RECHINI, IN NICI UN CAZ 368.
LisaJulie întreabă: