Gandind strict financiar (fara "daca vrei sa te muti la Cucuieti...") sa cumperi.
Chiria de multe ori e cat o rata. Bani dati ca sa traiasca altul bine. Cu banii aia iti platesti rata si e al tau. Mai mult, daca... ceva... il vinzi si iti recuperezi banii. La chirie, nu.
Rentabil? Un apartament nu poate fi rentabil decat daca il cumperi special sa-l inchiriezi (si nici asa nu e chiar tot timpul sau dureaza mult pana devine rentabil).
Daca te referi la ce e mai avantajos:
- Chiria este la fel sau uneori mai mica decat rata
- cand stai in chirie ai mai multa flexibilitate, ai parte de un vecin nesimtit pe care nici politia nu-l potoleste - te muti.
- cand stai in chirie nu platesti (sau cel putin n-ar trebui sa platesti, depinde ce chirie iti gasesti) reparatiile apartamentului - cele normale de uzura, nu zic de ceva provocat de tine
- ca dezavantaje la chirie: nu poti face chiar tot ce vrei in materie de decoratiuni/mobila
Ca proprietar, ramane apartamentul copilului si il faci cum vrei tu ca design. Pierzi flexibilitatea de a te muta oricand in orice oras.
Depinde
E lunga discuția
Pe termen lung cumpărarea e mai ok.
Depinde cum îl finanțezi
Pai calculele sunt simple:
Daca ai sta 10 ani in chirie si dupa ai vrea sa ti cumperi un apartament, tu practic ai pierdut banii de chirie timp de 10 ani cand ai putea sa iti platesti rata pentru locuinta ta, nu?
Să cumperi dacă îți permiți rata sau ai măcar o parte din bani.Chiriile sunt destul de scumpe acum și se apropie de o rată, chiar o depășesc în funcție de apartament.Trebuie să te gândești și dacă vei vrea să stai toată viața în acel apartament, oraș, ori dacă este o situație temporară, caz în care mai bine alegi chiria.
Nu stiu cum vezi lucrurile tu, dar eu dupa 17 ani de stat in chirie am constatat ca puteam sa imi achit jumatate din casa pana acum, si aveam si confortul care mi l cream eu si nici nu mi marea chiria, si nici nu trebuia sa accept toate prostiile proprietarilor sa nu mai zic ca m-am trezit ca a trebuit sa ma mut urgent ca a vandut casa...
Daca tu consideri ca e mai rentabil in chirie succes tie, dar nu baga prostii in cap oamenilor?
Aa,si inca ceva, matematic scurt, sa stai in chirie 10 ani este rentabil?
300 €/luna x12 luni= 3600€ an
3600€ x 10 ani = 36 000 €
Deci stai bine la logica si matematica.
4, stai jos
Nu am venit pe planeta asta sa plec cu apartamente in eterna vesnicie a nimicului, prefer chiria si o viata linistita, daca as castiga la loto as cumpara un bloc si las inchiria si as trai toata viata din chirie dar nu sa strang pentru el o viata
Dacă te gândești sa rămâi in orașul acela- atunci e mai avantajos sa cumperi.
Dacă te gândești sa pleci in alta țara/oraș la un moment dat-chirie.
Poti sa gandesti asa pana imbatranesti, iesi la pensie si nu mai cu ce sa platesti chirie pentru ca pensia va fi mica.Cand esti batran, ajungi si neputiincios, incepi sa te imbolnavesti, nu mai ai energia de dinainte si va fi foarte greu.
anonim_4396 întreabă:
RAY întreabă: