Umorul este un implicit, asa imi pare, o caracteristica a oamenilor inteligenti.
Dar si cainii au simtul umorului.
Au umor din punctul nostru de vedere. Umorul ar trebui sa fie constient, banuiesc. Nu putem considera, de exemplu, ca Nicusor de la Braila are umor. Sau putem?
Aici ar trebui sa dezbatem definitiile conceptelor. Multi confunda 'Umorul', cu 'circul', cu 'bascalia' cu, exista toate felurile de confuzii. Umorul la-s defini in sensul exprimarii situatiei reale, gasind erorile. Nu e de ras. Deci un om cu simtul umorului NU RADE!
Nici macar persiflantii sau cei care critica ascunzandu-se in spatele pamfletului.
Umorul este o forma care sa te aduca sa intelegi ridicolul unor legi, al unor oameni, conflicte evidente in societate care ne pot ajuta la corectarea lor.
Umorul nu e 'ras'.
Imi amintesc ca acum ceva ani, a aparut un film care m-a pus pe gand: 'sperietoarea de ciori'!
Nu intru in amanunte, dar a definit perfect umorul:
Stii de ce fug ciorile de sperietori?
Pentru ca rad cand le vad!
Rad si fug!
Nu pentru ca le-ar fi frica!
Nu, n-au, cum sa crezi asa ceva?
Din punctul meu de vedere umor ca si minciuna e semn clar de inteligenta! Inteligenta pura, de cate ori n-ai ras cu lacrimi sau ai zambit la ironie subtila facuta de cineva care totusi n-are facultate si nici un job prea grozav? Totusi acea persoana se descurca foarte bine in viata, de ce? Pentru ca nu-i doarme mintea
Doar pentru alte persoane inteligente. Salam n-ar rade in veci pe glumele lor.
Umorul nu are definitie dar la fel ca ea, e perceput diferit de fiecare persoana in parte.
Desigur ca da, mie mia demonstrat chiar si aici pe TPU o fata rationala si amuzanta
Nu cred ca umorul este constient, sau numai.
Cand razi, instant, faci filozofia cauzei?
Nu! Razi si atata. Ti-as recomanda sa citesti 'Rasul ' de Bergson.
Acolo vei gasi toate conexiunile!
Nu ma refer la umor ca la capacitatea de a gusta o gluma, ci la capacitatea de o spune. Da, rasul este automat, dar vezi, cand cineva spune o gluma pe care nu o intelegi, ai nevoie de timp ca sa o digeri, deci exista totusi gandire inainte de declansarea rasului. Mersi de recomandare, o voi citi cand am timp, momentan sunt cam ocupat cu facultatea.
Deci este clar: umorul nu declanseaza 'rasul' neaparat sau nu la oricine.O prima constatare.
Desigur că pot avea. Dar aici nu faptul că sunt inteligenţi îi lipseşte de umor, ci altceva lezează umorul. Ce este în fapt o persoană inteligentă? O persoană ce cunoaşte mai multe în comparaţie cu alte persoane ce cunosc mai puţin, dar faptul de a cunoaşte nu reprimă şi simţul umorului. Contrar, poate chiar să lărgească orizontul glumei, să-l îngreuneze. Carte pe care a sugerat-o "oprescudorin11" e "Teoria râsului" de Henri Bergson.
Umorul este balbaitul coerentului neconsistent, ceva ce tine de etica, dar prea nihilist pentru a cauta apogeul paradoxului continental.
Bafta!