| facpipi a întrebat:

Ce credtei ca a fost mai intai : Oul sau Gaina? Argumentatzi

5 răspunsuri:
evenso
| evenso a răspuns:

Dupa secole de incertitudini si discutii filosofice, in sfarsit s-a aflat misterul celei mai controversate dileme din istoria animalelor - ce-a fost mai intai: oul sau gaina? Ei bine, cercetatorii britanici au ajuns la concluzia ca nu putea fi ou fara gaina, asa ca aceasta ghicitoare are de-acum inainte un raspuns: intai a fost gaina!
Te intrebi cum au ajuns cercetatorii la aceasta concluzie? Simplu: au descoperit ca oul nu putea exista decat in interiorul gainii. O proteina, numita ovocledidin-17 sau OC-17 - actioneaza ca un catalizator in dezvoltarea rapida a coajei oului. Coaja este esentiala pentru ca embrionul sa se dezvolte.

Oul sau gaina?
Cine a stat in spatele acestei cercetari, te intrebi? Cercetatorii de la universitatile din Sheffield si Warwick. Folosindu-se de un calculator sofisticat numit HECToR, oamenii de stiinta au reusit sa vada in detaliu formarea unui ou. Studiul a evidentiat faptul ca proteina OC-17 este cruciala in cristalizare - primele stadii ale formarii coajei de ou, transformand carbonatul de calciu in cristale de calcit.

Aceste cristale de calcit se regasesc in numeroase oase si coji dar la gaini, aceste coji se formeaza mai rapid decat la orice alta specie, dezvoltandu-se 6 grame de coaja in 24 de ore. Aceasta descoperire confirma multe supozitii conform carora intr-adevar, intai a fost GAINA.

| Leutzbv a răspuns:

Eu nici macar nu incerc sa fac din asta o filozofie. Este clar din punctul meu de vedere ca Dumnezeu a creat animalele. Asa ca, El a facut gaina, iar gaina a facut oul!

| LMV01 a răspuns:

Cocosul

| DeeaSpoof a răspuns:

Eu zic ca oul, pentru ca reptilele au fost inainte de gaini si ele se inmultesc tot prin oua.happy

| facpipi explică (pentru evenso):

Ai dat copy/paste de pe net? S-au ai scris tot tu ca stiai

Întrebări similare