Sunt multe.Prostia,ipocrizia,involutia,tigania chiar, fiindca multi romani au inceput sa adopte obiceiurile tiganilor, etc.Nu cred ca are rost sa scriu toate sinonimele, e de inteles.
Pai, sa incep cu Martisorul care tocmai vine? Numai la romani il vei gasi, in Basarabia (rep. Moldova) care a fost tinut romanesc si in nordul Bulgariei (influenta vecinatatii).
In imbracaminte, portul poular este unic. Chiar pictorul Henri Matisse a facut un tablou celebru cu "Ia romaneasca". Mai are 1 sau 2, "camasi" romanesti (imi recunosc nestiinta). Dar si celelate piese de imbracaminte populara sint recunoscute ca fiind unice.
Datinile populare: calusarul, ursul, capra (in general cele de iarna) se regasesc numai la romani. "Stropitul" fetelor la Pasti, in varianta actuala este imprumutat. Dar in vechime se practica de romani un alt fel de stropit, numai in satele romanesti.
In "bucatarie" e mai greu de definit ceva. Toate nationalitatile conlocuitoare si-au lasat amprenta. Se spune despre sarmale ca sint romanesti. In reteta stiuta de noi (si mie imi place sa cred asta). Dar sint alte popoare care, cu alta reteta, spun ca este a lor. Nuuu, micii nu sint romanesti, chiar daca romanii ii consuma cel mai mult. A, placinta "poale in briu" este pur romaneasca. La fel si "tochitura" moldoveneasca sau cozonacul asa cum se face in Moldova. Cel ardelenesc este doar o rulada bogata in umplutura. Si Pasca facuta in Maramures, Moldova, nordul Munteniei iarasi este pur romaneasca. In rest, influente...
Poate isi mai amintesc si altii cite ceva.
Specific romanesc sunt cuvintele ''dor si jale'' care nu au corespondent in alta limba, sunt intraductibile.
Ce consider eu personal?
Castelul Bran.Stim ca peste hotare Romania este cunoscuta drept ''Tara vampirilor''.De aceea tara noastra inspira multe filme si povesti despre vampiri.
...sau "Asta e!".
http://youtu.be/oc7C_iSjUuM
(un film foarte bun, apropo)
Multumesc, domnule NOname! O sa ma uit la filmul acela. Nu l-am vazut.
Ordinul teutonic a început construcția unui fort din lemn (Castelul Bran) la începutul secolului al XIII-lea. După ce acesta a fost distrus de mongoli în 1242, Sigismund al Ungariei a început în 1377 construcția unui castel din piatră, timp în care așezarea Bran a început să se dezvolte în apropiere. (Wikipedia)
Foarte romanesc, ce sa spun...
Pai, hainele astea sunt cu specific romanesc http://www.iiana.ro/rochii-si-fuste-traditionale