Foarte faine. Cu niște încredere și boundaries delimitate foarte bine cred că pot forma relații sănătoase. Personal, nu aș fi într-o astfel de relație, mi se pare dificil dacă ai un singur partener , dar cred în libertatea oricui de a face orice atât timp cât nu rănește pe nimeni.
" Ar trebui sa incerci."
Si ce am de castigat?
" O dezamagire n-a omorat pe nimeni."
N-ai auzit niciodata de sindromul inimii frante?
Chiar daca nu m-ar omorî, tot nu vad de ce as risca sa am parte de dezamagiri, cat timp pot sa le evit.
" Exemplu?"
Nu stiu, sa zicem ca as discuta cu o persoana despre care stiu ca are mai multe cunostinte ca mine intr-un domeniu. Atunci as aborda probabil o atitudine mai modesta.
" Cele despre care am spus ca ajung printre cele mai vizionate."
Bine, poate ai si tu un merit, nu numai eu.
" Pentru ca e singura parte care e in plus."
Puteai s-o ignori, daca te deranjeaza atat de tare.
"Si ce am de castigat?"
Mi-e imposibil sa iti fac sa fie clar ce anume ai de castigat. Depinde de fiecare om.
"N-ai auzit niciodata de sindromul inimii frante?"
Nu. Dar suna a chestie de femei.
"Chiar daca nu m-ar omorî, tot nu vad de ce as risca sa am parte de dezamagiri, cat timp pot sa le evit."
Nu poti sa ai nicio relatie de niciun fel daca iti e prea frica sa ai incredere in ceilalti.
"Atunci as aborda probabil o atitudine mai modesta."
Eu nu vad rostul ingamfarii nici in restul timpului.
"Bine, poate ai si tu un merit, nu numai eu."
Fara "poate".
"Puteai s-o ignori, daca te deranjeaza atat de tare."
Nu ma deranjeaza deloc.
" Nu. Dar suna a chestie de femei."
Atitudinea asta a ta de superioritate fata de femei e adorabila.
Denumirea medicala e cardiomiopatie de stres.Si mda, afecteaza mai mult femeile.
" Nu poti sa ai nicio relatie de niciun fel daca iti e prea frica sa ai incredere in ceilalti."
Nu mi-e frica, sunt precauta. Si da, stiu. Dar n-am zis ca nu pot sa fac(sau ca nu am facut) si exceptii, daca ajung la concluzia ca merita.
" Eu nu vad rostul ingamfarii nici in restul timpului."
Pacat ca nu vezi.Ingamfarea e sexy.
Modestia e doar o forma de a-ti minimaliza calitatile, care se asociaza perfect cu timiditatea si lipsa de incredere in sine.
" Nu ma deranjeaza deloc."
Ma bucur.
"Atitudinea asta a ta de superioritate fata de femei e adorabila."
Ce ti-am spus eu despre sarcasm?
"Denumirea medicala e cardiomiopatie de stres."
Acum te dai mare.
"Dar n-am zis ca nu am facut"
Ma bucur sa aud ca ai facut asta.
"Ingamfarea e sexy."
Poate. Dar la o femeie nu e.
"Modestia e doar o forma de a-ti minimaliza calitatile, care se asociaza perfect cu timiditatea si lipsa de incredere in sine."
Posibil, in unele cazuri. In restul cazurilor, cumpatarea si lipsa nevoii de a face cunoscut celorlalti cat esti sau cat de consideri de tare inseamna incredere de sine.
" Ce ti-am spus eu despre sarcasm?"
Ca nu-ti place. Dar n-o sa-mi schimb eu felul de a fi ca sa-ti fac tie pe plac.
" Acum te dai mare."
Ba nu. Voiam doar sa clarific ceva.
" Ma bucur sa aud ca ai facut asta."
Sunt convinsa.
" Poate. Dar la o femeie nu e."
Am uitat ca tie iti plac femeile supuse, fara personalitate.
" Posibil, in unele cazuri. In restul cazurilor, cumpatarea si lipsa nevoii de a face cunoscut celorlalti cat esti sau cat de consideri de tare inseamna incredere de sine."
Nu e vorba de nevoia de a arata celorlalti cat de "tare" esti tu. Pur si simplu esti mandru de tine si iti cunosti meritele. Nu inseamna ca trebuie sa te si lauzi cu ele.
"Ca nu-ti place."
Nu am spus ca nu imi place pentru ca ar fi neadevarat.
"Dar n-o sa-mi schimb eu felul de a fi ca sa-ti fac tie pe plac."
Nici nu vreau sa faci asta.
"Ba nu. Voiam doar sa clarific ceva."
Cum spui tu. Oricum, nu am zis-o de parca ar fi fost ceva rau.
"Am uitat ca tie iti plac femeile supuse, fara personalitate."
Nu am spus niciodata ca imi plac femeile supuse si fara personalitate. De fapt, prefer supunerea, intr-un anumit context, dar presupun ca nu pe asta il aveai tu in minte.
"Pur si simplu esti mandru de tine si iti cunosti meritele. Nu inseamna ca trebuie sa te si lauzi cu ele."
In cazul asta nu prea mai poate sa fie vorba de ingamfare.
" Nu am spus ca nu imi place pentru ca ar fi neadevarat."
Deci iti place? Ma bucur.
Oricum, ai spus ca preferi o atmosfera mai putin sarcastica.
" Nici nu vreau sa faci asta."
Bine.
" Oricum, nu am zis-o de parca ar fi fost ceva rau."
Asa a sunat.
" De fapt, prefer supunerea, intr-un anumit context, dar presupun ca nu pe asta il aveai tu in minte."
Da, nu la ala ma refeream.Acolo sunt de acord cu tine.
" Nu am spus niciodata ca imi plac femeile supuse si fara personalitate"
Nu, dar ai spus ca apreciezi feminitatea, gingasia, caldura, ca vrei tu sa platesti si pentru ea, ca barbatul ar trebui sa fie capul familiei sau ceva de genul… chestiile astea imi dau impresia ca preferi o tipa cu o personalitate mai putin puternica, ca sa nu zic lipsita de personalitate.Plus adorabila ta atitudine superioara fata de femei.
" In cazul asta nu prea mai poate sa fie vorba de ingamfare."
Tu ai folosit termenul asta, nu eu.
"Deci iti place?"
Sigur ca imi place. Il folosesc si eu.
"Oricum, ai spus ca preferi o atmosfera mai putin sarcastica."
Da. Asta ramane in continuare valabila.
"Asa a sunat."
Asa ti s-a parut tie.
"Da, nu la ala ma refeream.Acolo sunt de acord cu tine."
Ma bucur ca suntem de acord in privinta asta.
Da, imi place ca o femeie sa aiba cat mai multe din trasaturile asociate cu feminitatea si sunt fan gesturi ca platitul pentru ea, deschisul usii etc. Dar nu-mi amintesc sa fi vorbit vreodata despre cum barbatul trebuie sa fie capul familiei.
Nu prefer deloc o femeie fara personalitate. Ce se intampla aici e ca pare ca tu crezi ca o femeie trebuie sa fie ca un barbat ca sa poata sa aiba personalitate.
"preferi o tipa cu o personalitate mai putin puternica"
Ce ai tu in minte cand spui "tipa cu o personalitate puternica"?
"Plus adorabila ta atitudine"
Din nou cu asta. Sa stii ca nu ma deranjeaza daca imi spui ce gandesti cu adevarat.
"superioara fata de femei"
Despre ce atitudine ca asta vorbesti?
"Tu ai folosit termenul asta, nu eu."
Iar tu ai fost de acord.
" Sigur ca imi place. Il folosesc si eu."
Ma bucur ca avem ceva in comun.
" Da. Asta ramane in continuare valabila."
De ce?
" Dar nu-mi amintesc sa fi vorbit vreodata despre cum barbatul trebuie sa fie capul familiei."
Eu imi amintesc un raspuns de-al tau in care ai spus asta.
" Ce se intampla aici e ca pare ca tu crezi ca o femeie trebuie sa fie ca un barbat ca sa poata sa aiba personalitate."
Nu, ce se intampla aici e ca tu crezi ca barbatul trebuie sa fie mereu cel cu o personalitate mai dominanta, iar femeia un soi de faptura fragila.
" Ce ai tu in minte cand spui "tipa cu o personalitate puternica"?"
Am in minte aproximativ acelasi lucru pe care l-as avea si daca m-ai fi intrebat
cum vad un barbat cu o personalitate puternica. O tipa increzatoare, aroganta, care ii domina pe cei din jur/acapareaza atentia. Si care nu se sparge daca deschide singura o usa sau plateste ea.
" Sa stii ca nu ma deranjeaza daca imi spui ce gandesti cu adevarat."
Nu imi fac griji ca te-ar putea deranja ceea ce iti spun.
" Despre ce atitudine ca asta vorbesti?"
Despre atitudinea ta de aici( nu stiu daca se reflecta si in realitate). Pari sa vezi femeile ca pe niste fiinte fragile(mai fragile ca tine - si nu numai dpdv fizic), care au nevoie sa fie dominate si "protejate" de tine.
"De ce?"
Daca atmosfera e sarcastica inseamna ca e folosit in exces.
"Eu imi amintesc un raspuns de-al tau in care ai spus asta."
Eu nu cred ca am spus asa ceva.
"Nu, ce se intampla aici e ca tu crezi ca barbatul trebuie sa fie mereu cel cu o personalitate mai dominanta, iar femeia un soi de faptura fragila."
Nu cred ca "trebuie". Cred ca asa e, in general.
"O tipa increzatoare, aroganta, care ii domina pe cei din jur/acapareaza atentia."
Atunci, da, nu prefer asa ceva. Nu am ce sa fac cu aroganta si cu capacitatea ei de a-i domina pe restul oamenilor (orice ar insemna asta).
"Si care nu se sparge daca deschide singura o usa sau plateste ea."
Nu am zis ca s-ar sparge daca ar face toate astea.
"Nu imi fac griji ca te-ar putea deranja ceea ce iti spun."
Asta e inca un lucru pe care il avem in comun.
Ce te impiedica s-o faci daca nu ai astfel de griji?
"nu stiu daca se reflecta si in realitate"
Se reflecta si in realitate.
"Pari sa vezi femeile ca pe niste fiinte fragile(mai fragile ca tine - si nu numai dpdv fizic)"
Le vad asa cum sunt.
Numai tu pare ca vezi ceva rau in faptul ca cele doua genuri sunt diferite.
"care au nevoie sa fie dominate"
Nu cred ca au o asa nevoie.
"si "protejate" de tine"
O spui de parca ar fi ceva rau.
" Eu nu cred ca am spus asa ceva."
De ce nu? Nu esti de parerea asta?
Eu sunt sigura ca ai spus asa ceva.
" Nu cred ca "trebuie". Cred ca asa e, in general."
Din cauza unor anumite prejudecati.
" Nu am ce sa fac cu aroganta ei si cu capacitatea ei de a-i domina pe restul oamenilor "
Nu trebuie sa faci tu nimic cu ele.
" Asta e inca un lucru pe care il avem in comun."
Ma bucur ca se aduna.
" Ce te impiedica s-o faci daca nu ai astfel de griji?"
Nimic.De ce ai tu impresia ca nu o fac?
" Se reflecta si in realitate."
Perfect.
" Le vad asa cum sunt."
Asa cum vrei tu sa fie.
" Numai tu pare ca vezi ceva rau in faptul ca cele doua genuri sunt diferite."
Vad ceva rau in stereotipurile atribuite celor doua genuri.
" Nu cred ca au o asa nevoie."
Bine.
" O spui de parca ar fi ceva rau"
Nu cred ca e ceva rau. Cred ca e ceva placut si enervant in acelasi timp.
"De ce nu? Nu esti de parerea asta?"
Daca la asta se refera a fi capul familiei "barbatul trebuie sa-si conducă familia, iar femeia trebuie sa-l sustina si sa-i respecte autoritatea" atunci nu, pentru ca suna putin exagerat.
"Eu sunt sigura ca ai spus asa ceva."
Eu nu-mi amintesc.
"Din cauza unor anumite prejudecati."
Nu, ci pentru ca mi-am petrecut destul de mult timp printre oameni.
"Nu trebuie sa faci tu nimic cu ele."
Tot nu sunt atragatoare si utile intr-o femeie.
"Ma bucur ca se aduna."
Ma bucur ca te bucuri.
"Nimic.De ce ai tu impresia ca nu o fac?"
E o impresie gresita?
"Asa cum vrei tu sa fie."
Asa cum sunt. Tie se poate sa nu-ti placa asta din cine stie ce motive, dar nu poti sa spui ca nu e adevarat doar pentru ca nu vrei tu sa fie.
"Vad ceva rau in stereotipurile atribuite celor doua genuri."
Ma bucur ca esti de acord ca exista atatea genuri cate sexe.
Care dintre cele "atribuite" barbatilor te deranjeaza?
"Nu cred ca e ceva rau. Cred ca e ceva placut si enervant in acelasi timp."
De ce "enervant"?
" Daca la asta se refera a fi capul familiei "
Presupun ca se poate referi si la ce ai spus tu.
Sau se poate referi la situatiile in care numai barbatul lucreaza si femeia e casnica.
" Nu, ci pentru ca mi-am petrecut destul de mult timp printre oameni."
Si eu pot sa spun acelasi lucru.
Dar nu ma refeream la asta.
Ai avut dreptate, cand ai spus ca asa e, in general(" ca barbatul trebuie sa fie mereu cel cu o personalitate mai dominanta, iar femeia un soi de faptura fragila"), iar eu ti-am spus ca aceasta diferentiere se datoreaza si unor prejudecati prezente in societate.
" Tot nu sunt atragatoare si utile intr-o femeie."
Nu ti se par tie atragatoare.
" E o impresie gresita?"
Da, este. Acel "adorabil" era ironic, dar asta nu inseamna ca-mi displace atitudinea ta.
" dar nu poti sa spui ca nu e adevarat doar pentru ca nu vrei tu sa fie."
Pot sa spun ca nu e adevarat daca generalizezi.
" Ma bucur ca esti de acord ca exista atatea genuri cate sexe."
Nu vreau sa-ti stric bucuria, dar nu sunt de acord. Am spus "celor doua genuri" pentru ca discutia era numai despre doua genuri.
" Care dintre cele "atribuite" barbatilor te deranjeaza?"
Nu pot sa spun ca ma deranjeaza in mod special vreunul, ma deranjeaza diferentele dintre cele atribuite barbatilor si cele atribuite femeilor.
Si stiu ca majoritatea sunt intemeiate, dar sunt convinsa ca daca barbatii si femeile n-ar mai fi crescuti cu anumite idei preconcepute despre cum ar trebui sa fie si ce roluri ar trebui sa aiba, atunci diferentele alea s-ar diminua considerabil.
" De ce "enervant"?"
Pentru ca o atitudine protectoare venita din partea unui tip sugereaza ca acel tip considera ca as avea nevoie de protectia lui sau ca sunt mai sensibila in vreun fel ca el( si nu fizic), chestii cu care nu sunt de acord.
Asta nu inseamna ca nu consider atragatoare o astfel de atitudine, numai ca nu este in totalitate compatibila cu personalitatea mea.
"Nu ti se par tie atragatoare."
Nu sunt.
"Da, este."
Atunci nu e o impresie gresita.
"era ironic"
Da, stiam.
"dar asta nu inseamna ca-mi displace atitudinea ta"
Mi-ai luat o piatra de pe inima.
"Nu vreau sa-ti stric bucuria, dar nu sunt de acord."
De cand nu mai esti?
"n-ar mai fi crescuti cu anumite idei preconcepute despre cum ar trebui sa fie si ce roluri ar trebui sa aiba"
Acele idei s-au dezvoltat odata cu specia umana. Cum sa fie preconcepute?
"atunci diferentele alea s-ar diminua considerabil"
Nu s-ar diminua deloc.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ijop.12529
Nu sunt sigur ca am inteles sensul ultimei parti: "numai ca este in totalitate compatibila cu personalitatea mea".
" Nu sunt."
Nu ti se par tie.
" Atunci nu e o impresie gresita."
Este.Ai sugerat ca nu ti-as spune ceea ce gandesc cu adevarat, desi o fac.
" Mi-ai luat o piatra de pe inima."
Barbatii pot sa aiba pietre pe inima?
Ceea ce am spus nu era menit sa fie un compliment.
" De cand nu mai esti?"
Am fost vreodata?
" Acele idei s-au dezvoltat odata cu specia umana. Cum sa fie preconcepute?"
Multe idei dezvoltate odata cu specia au disparut sau au fost radical modificate de-a lungul timpului.Ar trebui sa se intample la fel si in cazul imaprtirii rolurilor pe genuri.
" Nu s-ar diminua deloc."
Ba da.
" Gender equality, also known as sexual equality or equality of the sexes, is the state of equal ease of access to resources and opportunities regardless of gender"
Eu nu aveam in vedere acest gen de egalitate. Chiar daca in teorie si pe hartie barbatii si femeile ar avea aceleasi drepturi si oportunitati, asta nu inseamna ca s-ar modifica si mentalitatea oamenilor. Cat timp fetele sunt crescute spunandu-li-se ca trebuie sa invete sa gateasca, sa faca treburi casnice si sa aiba grija de copii, ele vor adopta involuntar aceste valori, pe care le vor transmite mai departe, confirmand in felul asta toate stereotipurile existente, toate trasaturile asociate fiecarui gen.
" Nu sunt sigur ca am inteles sensul ultimei parti: "numai ca este in totalitate compatibila cu personalitatea mea"."
Mda, am modificat dupa, presupun ca ai raspuns inainte sa vezi.
Voiam sa spun ca nu este compatibila.
"Nu ti se par tie."
Nu sunt. Niciun barbat n-o sa-ti raspunda cu "aroganta si dominatoare cu ceilalti oameni" daca il intrebi cum i-ar placea sa fie femeia de langa el.
"Este.Ai sugerat ca nu ti-as spune ceea ce gandesc cu adevarat, desi o fac."
Nu este. Cand folosesti cuvinte diferite de cele pe care le ai in minte inseamna ca nu spui ce gandesti cu adevarat.
"Barbatii pot sa aiba pietre pe inima?"
Da, si barbatii pot sa aiba griji.
"Ceea ce am spus nu era menit sa fie un compliment."
Nici nu am luat ca pe un compliment ce ai spus tu.
"Am fost vreodata?"
Da, ai fost. Spune-mi deci cat mai exact de cand nu mai esti.
"Multe idei dezvoltate odata cu specia au disparut sau au fost radical modificate de-a lungul timpului."
Bun, deci ai renuntat la ideea ca ar fi preconcepute.
"Ar trebui sa se intample la fel si in cazul imaprtirii rolurilor pe genuri."
Ai inteles de ce exista si cum au contribuit la crearea lumii in care traiesti?
"Ba da"
Nu se diminueaza deloc, dupa cum reise din ce ti-am aratat mai inainte, ci se maresc.
"Cat timp fetele sunt crescute spunandu-li-se"
In tari ca cele din linkul de mai inainte nu sunt crescute asa.
"Gender egalitarianism is referred to as a belief system that supports equal rights, roles, and responsibilities for men and women"
" Nu sunt. Niciun barbat n-o sa-ti raspunda cu "aroganta si dominatoare cu ceilalti oameni" daca il intrebi cum i-ar placea sa fie femeia de langa el."
Poate ca nu, dar oricat de neverosimil ti s-ar parea, exista si barbati carora le place de mine.
Contrar a ceea ce crezi tu, unii barbati aroganti si domintaori se plictisesc de o tipa moale, docila, "feminina". Prefera o tipa care sa le fie egala, cu o personalitate puternica care se remarca si atrage atentia asupra ei, care reprezinta o provocare.
Nu toata lumea trebuie sa aiba aceleasi gusturi ca tine.
" Nu este. Cand folosesti cuvinte diferite de cele pe care le ai in minte inseamna ca nu spui ce gandesti cu adevarat."
De acord, dar ironiile nu se pun. Iti dai si tu seama cand sunt ironica, nu e ca si cum ai crede ca acel "adorabil" reprezinta ceea ce gandesc cu adevarat.
" Da, ai fost. Spune-mi deci cat mai exact de cand nu mai esti."
Uneori uit cat de bine ma cunosti tu, chiar mai bine decat ma cunosc eu. Aminteste-mi, cand am fost eu de parere ca exista numai doua genuri?
" Bun, deci ai renuntat la ideea ca ar fi preconcepute."
N-am renuntat.Ti-am raspuns la ceea ce ai zis tu.
" Ai inteles de ce exista si cum au contribuit la crearea lumii in care traiesti?"
Vorbesti de parca ai vorbi cu un copil de 5 ani. Normal ca stiu ce sunt si cum au contribuit, dar asta nu inseamna ca le agreez.
" Nu se diminueaza deloc, dupa cum reise din ce ti-am aratat mai inainte, ci se maresc."
Ti-am explicat de ce nu e asa.
" In tari ca cele din linkul de mai inainte nu sunt crescute asa."
Nu se mentiona asta in articolul tau.
"Poate ca nu, dar oricat de neverosimil ti s-ar parea, exista si barbati carora le place de mine."
Nu am spus ca nu ar exista tipi interesati de tine intr-un anume fel. Trebuie sa faci eforturi serioase sa nu existe membri ai sexului opus care sa vrea ceva de la tine atunci cand esti femeie.
"Uneori uit cat de bine ma cunosti tu, chiar mai bine decat ma cunosc eu. Aminteste-mi, cand am fost eu de parere ca exista numai doua genuri?"
Bine. Vrei sa imi si raspunzi acum la intrebare?
"N-am renuntat.Ti-am raspuns la ceea ce ai zis tu."
Ai zis ceva. Dar, din nou, nu ai raspuns.
"Normal ca stiu ce sunt si cum au contribuit, dar asta nu inseamna ca le agreez."
De ce exista atunci si cum au contribuit?
"Ti-am explicat de ce nu e asa."
Ce ai spus tu e ca in acele tari fetele sunt invatate acasa nu stiu ce chestii.
Asta nu e o explicatie valida din moment ce e vorba de tari gender equal.
"Nu se mentiona asta in articolul tau."
Se mentiona ca e vorba de "gender equal countries" si ti-am lasat in raspunsul anterior ce inseamna asta.
" Nu am spus ca nu ar exista tipi interesati de tine intr-un anume fel. "
De fapt, cam asta ai spus, indirect.
In fine.
" Bine. Vrei sa imi si raspunzi acum la intrebare?"
Vreau, dar imi este imposibil, pentru ca intrebarea ta nu are sens.Ce te face sa crezi ca acum as crede ca exista numai doua genuri? N-am spus niciodata asta.
" De ce exista atunci si cum au contribuit?"
Nici aici nu mi-e clar ce raspuns vrei sa primesti. Cum adica de ce exista gender roles? Nu exista cu un motiv; au aparut in decursul timpului avand la baza diferentele de natura fizica dintre barbati si femei.
Cat despre cum au contribuit la crearea lumii in care traiesc, nu stiu nici aici ce vrei sa-ti spun. Te referi la consecintele existentei acelor gender roles? Ar fi o lista interminabila.
" Asta nu e o explicatie valida din moment ce e vorba de tari gender equal."
In teorie.
" We do have the idea of being gender equal…but we have a long way to go before we are gender equal," argues Anneli Häyren, a researcher at the Centre for Gender Research at Uppsala University in Sweden. "I think it will take quite a lot of time - another 50 years at least - until we get there - and that is only if we keep working at it."
https://www.usnews.com/......-countries
"Vreau, dar imi este imposibil, pentru ca intrebarea ta nu are sens.Ce te face sa crezi ca acum as crede ca exista numai doua genuri? N-am spus niciodata asta."
Nimic, nu am spus ca ai crede asa ceva. Te-am intrebat de cand nu mai crezi ca exista atatea genuri cate sexe.
"In teorie."
Deci, care e teoria ta? Tarile cele mai egalitare sunt de fapt cele mai neegalitare din moment ce in aceste tari diferentele dintre barbati si femei sunt mai mari? De ce spui ca "in teorie"?
"We do have the idea of being gender equal…but"
Ai incurcat link-urile. Citatul asta e din alta parte. Din acelasi articol cu citatul:
"she couldn’t escape the fact that there were still "primarily white males sitting at the top" of many of the best-known companies". Deci, white males, drept urmare "Denmark’s global image, versus the reality, "didn’t always match up".", urmata de zicerea unei persoane despre cum Suedia nu e gender equal pentru ca doar 46% of Swedish members of parliament are women. Da, parlamentul nu e format din 50% femei si din 50% barbati, nu exista egalitate din punctul asta de vedere. Dar asta nu inseamna ca nu exista un "belief system that supports equal rights, roles, and responsibilities for men and women".
"Te-am intrebat de cand nu mai crezi ca exista atatea genuri cate sexe."
A.Acum are mai mult sens. Initial mi-ai spus ca te bucuri ca sunt de acord ca exista atatea genuri cate sexe si am inteles altceva.
M-ai mai intrebat asta odata. Nu stiu sa-ti spun cu exactitate de cand anume nu mai cred, presupun ca de pe la 16-17 ani.Atunci am inceput sa ma familiarizez mai mult cu lgbt, multitudinea de sexe etc. Tu ai fost mereu de parere ca exista doua genuri si doua sexe?
" Deci, care e teoria ta?"
Teoria mea e ca exista tari deloc egalitare, tari "mai putin egalitare" si tari "mai mult egalitare". Ignorand faptul ca "egalitar" nu are grade de comparatie. Dar nu exista tari 100% egalitare.Se vrea asta, dar nu s-a obtinut inca si nici nu cred ca se va putea obtine vreodata.
" Ai incurcat link-urile. "
N-am incurcat. Citatul ala era ca o sinteza a link-ului pe care ti l-am dat.
" Dar asta nu inseamna ca nu exista un "belief system that supports equal rights, roles, and responsibilities for men and women"."
Da, nu inseamna ca nu exista. Dar inseamna ca nu functioneaza cum ar trebui sa functioneze.
Spune-mi cum merg impreuna astea doua afirmatii:
" belief system that supports equal rights, roles, and responsibilities for men and women"
" We speculate that as gender equality increases both men and women gravitate towards their traditional gender roles."
Mie mi se par antagonice. Ori sunt equal roles, ori fiecare are propriile traditional roles.
Discutia noastra era despre gender roles si stereotipurile asociate genurilor. In articolul tau se pune accentul pe diferentele de personalitate. Exceptand ultima fraza, nu se vorbeste deloc despre gender roles, ci numai despre the big five si cum difera ele la barbati si la femei. Nimeni nu neaga(si nici eu n-am facut-o)ca femeile si barbatii au personalitati diferite. Avem creiere diferite dpdv structural si fiziologic. Deci da, femeile tind sa fie mai sensibile, dar nu au o inclinatie genetica spre gatit si supunere.
"Atunci am inceput sa ma familiarizez mai mult cu lgbt, multitudinea de sexe etc."
Si ce te-a facut sa ajungi la concluzia ca ce ai crezut pana atunci nu e de fapt adevarat?
Sunt curios cate sexe crezi tu ca exista.
"Tu ai fost mereu de parere ca exista doua genuri si doua sexe?"
Ca exista doua sexe si tot atatea genuri e realitatea, nu o parere.
Da, am recunoscut mereu acest fapt.
"Teoria mea e ca exista tari deloc egalitare"
Bun, dar sa spui ca tarile din linkul pe care ti l-am dat sunt de fapt asa doar in teorie e ceva ce spui pentru ca nu iti convin descoperirile.
"Dar inseamna ca nu functioneaza cum ar trebui sa functioneze."
Nu inseamna deloc asta. Se poate sa functioneze si in acelasi timp sa existe mai putine femei care isi doresc sa fie in parlament. Ce te face sa crezi ca acel belief system ar trebui sa produca 50% femei si 50% barbati in toate domeniile?
"Spune-mi cum merg impreuna astea doua afirmatii:"
Fiecare are propriile traditional roles. In acelasi timp mai exista si un belief menit sa le inlature. Nu inteleg cum se poate sa ti se para ca nu merg impreuna.
"nu se vorbeste deloc despre gender roles, ci numai despre the big five"
Si nu crezi ca al doilea are legatura cu primul?
"Deci da, femeile tind sa fie mai sensibile, dar nu au o inclinatie genetica spre gatit si supunere."
Femeile sunt mai agreabile, trasatura ce se potriveste perfect cu gatitul, care e o forma de caring.
" Si ce te-a facut sa ajungi la concluzia ca ce ai crezut pana atunci nu e de fapt adevarat?"
" pana atunci " inseamna anii de copilarie si cativa de adolescenta. Nu aveam varsta sau informatiile necesare ca sa pot sa am un punct de vedere relevant. Nu ma interesa subiectul si nici nu aveam contact cu persoane care sa se identifice cu un gen necunoscut mie sau un gen care sa nu corespunda cu sexului lor.
" Sunt curios cate sexe crezi tu ca exista"
Voiam sa spun genuri, dar n-ar fi gresit nici cu "sexe", din moment ce pe langa barbati si femei mai exista si persoane intersex.
" Ca exista doua sexe si tot atatea genuri e realitatea, nu o parere."
Bine, am mai avut aceeasi discutie.
" Bun, dar sa spui ca tarile din linkul pe care ti l-am dat sunt de fapt asa doar in teorie e ceva ce spui pentru ca nu iti convin descoperirile."
Si Anneli Häyren a spus acelasi lucru. Nici ei nu-i convin descoperirile?
" Ce te face sa crezi ca acel belief system ar trebui sa produca 50% femei si 50% barbati in toate domeniile?"
Nu ar trebui sa produca neaparat 50-50. Numai ca e interesant ca in continuare procentul mai mare de persoane aflate in functii de conducere este reprezentat de barbati.
" Nu inteleg cum se poate sa ti se para ca nu merg impreuna"
Acel belief menit sa le inlature a dus la exacerbarea lor.
" Si nu crezi ca al doilea are legatura cu primul?"
Intr-o oarecare masura.
" Femeile sunt mai agreabile, trasatura ce se potriveste perfect cu gatitul, care e o forma de caring."
Esti tu sigur ca asa vad si femeile gatitul, ca pe o forma de caring si nu ca pe ceva ce sunt nevoite sa faca pentru ca asta asteapta societatea de la ele si cumva le-a intrat si lor in cap ca este atributia lor?
"Nu aveam varsta sau informatiile necesare ca sa pot sa am un punct de vedere relevant."
Vrei sa imi faci si mie cunoscute acele informatii? Poate mi se par convingatoare.
Cum adica "punct de vedere"? Ideea ca genul e deconectat de sex si ca exista o multitudine de genuri e doar un alt punct de vedere printre alte puncte de vedere la fel de valide?
Interesant ca anul trecut, 5-6 ani mai tarziu de cand ai avut aceasta revelatie nu stiai ce e aia o "femeie transgender".
"Voiam sa spun genuri, dar n-ar fi gresit nici cu "sexe", din moment ce pe langa barbati si femei mai exista si persoane intersex."
E gresit. Oamenii intersex au o problema medicala, nu un al treilea sex.
"Si Anneli Häyren a spus acelasi lucru. Nici ei nu-i convin descoperirile?"
Posibil.
Tu ai spus doar asa pentru ca poti ca acel belief system exista doar in teorie.
Acea persoana a spus ca "we have a long way to go before we are gender equal" si pare ca se refera la chestii ca procentul femeilor din parlament cand spune ca nu sunt gender equal. Deci nu ati spus deloc acelasi lucru.
"Nu ar trebui sa produca neaparat 50-50."
Arunci ce inseamna sa "functioneaza cum ar trebui sa functioneze"?
"Acel belief menit sa le inlature a dus la exacerbarea lor."
Da, a dus. Dar in continuare nu te inteleg.
"Esti tu sigur ca asa vad si femeile gatitul, ca pe o forma de caring si nu ca pe ceva ce sunt nevoite sa faca pentru ca asta asteapta societatea de la ele si cumva le-a intrat si lor in cap ca este atributia lor?"
Este o forma de caring. Nu vad ce ce nu ar vedea-o si femeile asa.
" Vrei sa imi faci si mie cunoscute acele informatii? Poate mi se par convingatoare."
Nu in mod special.Dar poti oricand sa le cauti si singur.
" Ideea ca genul e deconectat de sex si ca exista o multitudine de genuri e doar un alt punct de vedere printre alte puncte de vedere la fel de valide?"
Exact. Cel putin la fel de valid ca altele.
" Interesant ca anul trecut, 5-6 ani mai tarziu de cand ai avut aceasta revelatie nu stiai ce e aia o "femeie transgender"."
Daca n-as fi facut acea greseala de exprimare anul trecut, n-ai mai fi avut niciodata ocazia sa imi demonstrezi ca eu gresesc si tu stii mai bine decat mine."sa imi domonstrezi" e mult spus, dar de dragul de a te face fericit … si asta e o forma de caring.
" E gresit. Oamenii intersex au o problema medicala, nu un al treilea sex."
https://www.scientificamerican.com/......mplistic1/
" Tu ai spus doar asa pentru ca poti ca acel belief system exista doar in teorie.
Acea persoana a spus ca "we have a long way to go before we are gender equal" si pare ca se refera la chestii ca procentul femeilor din parlament cand spune ca nu sunt gender equal. Deci nu ati spus deloc acelasi lucru."
De fapt am spus acelasi lucru. Numai ca ea este acolo, poate cerceta, poate face studii, poate analiza societatea din interiorul ei. Eu nu pot vorbi din experienta proprie, pot doar sa observ din exterior si sa reproduc ce spun unii specialisti in domeniu. Deci nu vad ce anume te deranjeaza.
" Arunci ce inseamna sa "functioneaza cum ar trebui sa functioneze"?"
Sa nu mai existe acele traditional roles.
" Da, a dus. Dar in continuare nu te inteleg."
Pai daca esti de acord ca a dus, cum poti sa consideri ca acel equal belief functioneaza? Scopul a fost sa se obtina ceva si s-a obtinut exact opusul.Nu stiu ce dovezi poti sa mai vrei.
" Este o forma de caring. Nu vad ce ce nu ar vedea-o si femeile asa."
Pentru ca nu e asa. Gatitul e o forma de caring pentru un copil, care e incapabil sa gateasca singur. Dar sunt destul de convinsa ca majoritatea barbatilor stiu sa foloseasca un aragaz.
"Nu in mod special."
Nicio problema. Le accept si intr-un mod nespecial.
"poti oricand sa le cauti si singur."
Eu as vrea sa le aflu de la tine pe acelea care ti s-au parut tie convingatoare. Astea ma intereseaza.
"Exact. Cel putin la fel de valid ca altele."
Si atunci de ce sustii legislatie care forteaza oamenii sa se conformeze la ce crezi tu ca e doar un alt punct de vedere printre alte puncte de vedere valide?
"n-ai mai fi avut niciodata ocazia sa imi demonstrezi ca eu gresesc si tu stii mai bine decat mine"
Nu ai cum sa arati ca greseste cuiva care neaga faptele care nu ii convin.
"dar de dragul de a te face fericit … si asta e o forma de caring"
Foarte frumos din partea ta sa incerci sa ma faci fericit. Apreciez.
"https://www.scientificamerican.com/......plistic1/"
Uite, are "scientific" in nume, deci clar ideea ca exista mai mult de doua sexe e una foarte stiintoasa.
In realitate, nu e. Si nu-i de mirare ca exista o astfel de tampenie publicata in Scientific American din moment ce Scientific American e doar o alta publicatie de stanga.
Poate nu ai invatat asa ceva la facultatea la care pretinzi ca esti, dar la nastere oamenii au fie un sistem reproducator feminin, fie un sistem reproducator masculin in peste 99% din cazuri. Exista doua tipuri de aparate reproducatoare care produc doua tipuri de celule sexuale. Nu exista un al treilea tip de celula sexuala, prin urmare sexul nu e un spectru si nu exista alte sexe pe langa masculin si feminin.
"De fapt am spus acelasi lucru."
Nu ai spus deloc acelasi lucru ca aia.
"Pai daca esti de acord ca a dus, cum poti sa consideri ca acel equal belief functioneaza?"
Nu cred ca acele traditional roles sunt niste nascociri bazate pe absolut nimic si nu cred ca natura umana e maleabila. Deci se poate foarte bine sa existe un astfel de belief system si in acelasi timp oamenii sa fie tot cum le este firea.
"Sa nu mai existe acele traditional roles."
De ce?
"Pentru ca nu e asa. Gatitul e o forma de caring pentru un copil, care e incapabil sa gateasca singur. Dar sunt destul de convinsa ca majoritatea barbatilor stiu sa foloseasca un aragaz."
Este asa. Nu are de ce sa conteze ca si barbatii stiu sa foloseasca un aragaz.
Cand gatesti pentru ei provisionesti what is necessary pentru their health, welfare and maintenance. Deci tot caring se numeste.
" Nicio problema. "
Ma bucur sa stiu ca nu ti-am cauzat vreuna.
" Eu as vrea sa le aflu de la tine pe acelea care ti s-au parut tie convingatoare."
Am mai avut discutia asta. Nu pot sa fiu mai convingatoare decat am fost atunci si nici nu vad vreun motiv pentru care as incerca sa te conving pe tine de ceva. Ar fi mai simplu sa-mi dresez pisica sa faca ecuatii decat sa te fac pe tine sa intelegi ca punctul tau de vedere nu este unicul demn de luat in considerare.
" Si atunci de ce sustii legislatie care forteaza oamenii sa se conformeze la ce crezi tu ca e doar un alt punct de vedere printre alte puncte de vedere valide?"
Daca ceea ce cred eu se dovedeste(nu ca n-ar fi deja dovezi)ca este real, folosirea exclusiva a pronumelor de feminin si masculin si implicit negarea identitatii acelor persoane ar insemna o incalcare a drepturilor lor. Acea lege la care presupun ca te referi tu nu lezeaza
drepturile nimenui, ii determina doar pe anumiti oameni sa foloseasca "andreea" in loc de "Andrei ", la cererea altor oameni.
" Nu ai cum sa arati ca greseste cuiva care neaga faptele care nu ii convin."
Ma bucur ca in sfarsit ma intelegi si recunosti ca a incerca sa te conving pe tine de altceva e imposibil.
" Uite, are "scientific" in nume"
Am uitat ca tu citesti doar nejm-ul si cercetarile publicate de Hopkins. Cum e si firesc, de altfel, tinand cont de studiile tale amanuntite in domeniu. Sa ma anunti cand te decizi sa iti impartasesti vasta cunoastere unui public mai larg, nu doar mie. Poate publici ceva; abia astept sa citesc.
" In realitate, nu e. Si nu-i de mirare ca exista o astfel de tampenie publicata in Scientific American din moment ce Scientific American e doar o alta publicatie de stanga."
Sigur, fa abastractie de faptul ca majoritatea afirmatiilor au fost facute de Arthur Arnold, care intamplator isi desfasoara munca de cercetare la UCLA.
Dar UCLA nu e Hopkins, stiu…nici macar Ivy League nu e. In concluzie e mult sub nivelul tau.
" e doar o alta publicatie de stanga."?
Ai urmat vreodata un curs de dezbateri? Intreb din curiozitate si din dorinta de a invata de la un maestru. E clar ca nu inteleg semnificatia din spatele acestui argument infailibil, "publicatie de stanga". Probabil ar trebui sa verific de acum daca cumva redactorul unui anui anumit articol nu incurajeaza avortul, spre exemplu. In acest caz, tot ceea ce spune acel articol s-ar anula, bineinteles.
" Poate nu ai invatat asa ceva la facultatea la care pretinzi ca esti, "
A durut.
" in peste 99% din cazuri."
Sub 99% cazuri.Peste 98, poate.
" Exista doua tipuri de aparate reproducatoare care produc doua tipuri de celule sexuale. Nu exista un al treilea tip de celula sexuala, prin urmare sexul nu e un spectru si nu exista alte sexe pe langa masculin si feminin."
Da, foarte simplu si logic. Asta e o explicatie la nivel de biologie de gimnaziu.Ce rost are sa ne complicam, nu?
" nu cred ca natura umana e maleabila. "
Interesanta afirmatie.
" Deci se poate foarte bine sa existe un astfel de belief system si in acelasi timp oamenii sa fie tot cum le este firea."
Da, dar atunci inseamna ca acel belief nu isi atinge scopul.
" De ce?"
Pentru ca asta este scopul declarat al acelui belief.