| raMLesS a întrebat:

Ce parere aveti despre folosirea monezilor de 10 bani in 2022? Eu unul sincer nu le vad rostul si m-am saturat ca atunci cand ma duc sa cumpar ceva si platesc cash, sa imi ceara vanzatoarea 30 de bani sau sa o vad cum se panicheaza ca nu are sa-mi dea rest...
Cred ca ar trebui sa renuntam la ele si sa trecem la alea de 50 de bani, iar poate ca in timp e cazul sa renuntam si la alea.

16 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Ele sunt emise conform cu o politică monetară depășită. Ca să se renunțe la ele ar trebui schimbată legea de emisie.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Plateste cu cardul si nu mai ai grija restului. Daca tot militezi pentru "evolutie", atunci plata exclusiv cu cardul ar trebui sa fie o prioritate pentru tine laughing

| Dismally a răspuns:

Si de cele de 1 ban ce mai zici? Cum sa renunti la ele, pai ce facem, rotunjim toate preturile? laughing Cunosti vreo moneda care nu are subdiviziuni? Ca eu n-am auzit de asa ceva pana acum si exista o logica aici, chiar daca tu nu reusesti sa o vezi.

| raMLesS explică (pentru Dismally):

Subdiviziuni sa aiba, dar nu de 10 bani laughing ce e rau in a trece la 50 de bani? Explica-mi tu care-i logica daca tot reusesti sa o vezi.
Te referi la preturile x, 99 lei sau ce.

| raMLesS explică (pentru anonim_4396):

Am spus ca atunci cand platesc cash, si rareori se intampla asta, de obicei platesc cu cardul.

| Dismally a răspuns (pentru raMLesS):

Sunt multe locuri in care vei pierde - la cursul valutar spre exemplu, la pretul psihologic de x, 99, la micile majorati ale preturilor etc. nu ai cum sa scoti moneda de 10 bani.

| Mosotti a răspuns:

Pai daca bonu face 10 lei si 20 de bani ce faci?
Ca preturile nu merg neaparat din 50 in 50 de bani.
Sau 1 leu si 10 bani un produs.

| raMLesS explică (pentru Mosotti):

Esti pe langa subiect, esti dovada analfabetismului functional.

| raMLesS explică (pentru Dismally):

Totusi, s-a incetat folosirea celor de 1 si 5 bani.

| Dismally a răspuns (pentru raMLesS):

Nu, am primit chiar saptamana trecuta de 5 bani.

| SimplyBlue a răspuns (pentru raMLesS):

De ce îi spui analfabet funcțional lui, daca tu ai scris *monezi* în loc de MONEDE? laughing
Ia și învață că monedele mici sunt necesare rapoartelor financiare Z, inchiderilor financiare zilnice, lunare sau anuale și toate instituțiile publice, private care misca bani sau au și o singură casă de marcat trebuie să facă asta și să le iasă la bănuț. Magazinele mari nici macar nu numără monedele mici, le cântăresc și află suma lor, fiindcă au nevoie în documentele financiar-contabile.
Tu nu ai nevoie, dar esti obligat să dai față cu ele.

| Mosotti a răspuns (pentru raMLesS):

Eu zic ce patesc la cumparaturi, nu zic de la mine, sunt preturi cu 10, 20-30 bani pe langa cifra mare, nu-s deloc pe langa subiect, mai ales ca ma lovesc des de asta.
S-a zis de ce parere avem de folosirea monedelor de 10 bani.

Oricum si eu sunt deranjat de asta, dar nu conteaza ce cred eu. Deci parerea mea e cam proasta despre folosirea lor.
Dar folosesc cardul si nu mai am problema asta, ca m-am saturat de "aveti 30 de bani?"

Ca sa nu mai zic ca ai pret de ex 12, 99 Lei.
Sau 5, 37, deci mai rau, si nu imi place ca ma fura la rest.
Tu ai impresia ca degeaba pun ei asa? Ca sa te fure la rest.

| raMLesS explică (pentru Mosotti):

Hai ca e mare paguba aia 1, 2, 3 bani... Pentru tine nu e paguba ca ar trebui sa faci cumparaturi cam de 1000 de ori ca sa se adune acolo un 10-30 de lei... oricum banca printeaza anual o gramada de bani deci nu e problema.
Chiar m-am gandit sa imi printez si eu vreo cativa laughing Cine dreacu sta sa ii verifice? Cand sunt cozi de un kilometru la casa nu mai stai sa te uiti la bani.

| raMLesS explică (pentru SimplyBlue):

Uite ca eu nu vreau sa dau fata cu ele.
Cand primesc rest 30 de bani de la magazin dau cu ei de pamant de sar toti dracii din ei.

| Mosotti a răspuns (pentru raMLesS):

Nu, ziceam ca si gest in sine ca ma deranjeaza, iar ei se imbogatesc, ca de la ala 5 bani, de la altul 5 bani, in timp ce altii n-au ce manca.

Mda, dar risti sa te prinda daca nu-s facuti ca lumea, nu ai hartia necesara, sau plasticul necesar. E mai greu, nu face asta ca poate dai de dracu.
Mai ales ca au camere, degeaba pleci repede de acolo daca se prinde aia la mana ca nu e ceva okey.

| alexandradlr a răspuns:

Mă enervează. Mereu rămân în buzunarele blugilor și ajung în mașina de spălat.