Ambele au fost benefice. Razboiul Rece a accelerat foarte mult evolutia omenirii. A fost mai mult un razboi socio-politic iar SUA si Rusia erau protagonistele care se luptau intre ele. Datorita Războiului Rece am avut primii oameni in spatiu respectiv pe luna. A fost o presiune enorma pe inginerii ambelor natiuni pentru a fi primele care călătoresc în spatiul cosmic.
Revoluția din '89 a fost si ea foarte benefica. Am scapat de influența rusa și de comunismul ăla nenorocit. Multi spun ca e mai bine cu comunismul dar habar n.au trait macar o zi din acele timpuri. Erai un slav iar pentru cea mai mica forma de adresare urâtă asupra sistemului politic te "curatau" militienii care erau ca bacteriile la fiecare m².
Războiul rece a fost mai mult o competiție. Cine are... mai mare. A adus progres, însă, ca orice război de altfel. Totuși pe o cale ceva mai pașnică.
Revoluții influențate de „agenturi". Asta știe mai oricine. Totul a fost sincronizat „ceas". În condiții normale nu se întâmpla așa ceva. Revoluțiile se petrec când are o forță un interes. Oamenii singuri nu se pot organiza. De exemplu, dacă nu se bagă SUA sau altă forță, nu vei vedea niciodată revoluții în Coreea de Nord sau în China.
Pai razboiu rece a fost o prostie, ce conta care e mai tare, trebuia sa-si vada fiecare de viata lui.
Ca a adus si beneficii indirecte, e corect.
Dat fiind ca s-au dus in spatiu avem acum calculatoare noi acasa, altfel NU mai aveam.
Totul a pornit de la faza ca trebuia sa faca un calculator de volum mic ca sa intre in nava aia, si au fost constransi sa faca ceva, altfel ar fi vandut IMB dulapurile alea la nivel industrial si atata conta, nu ar fi avut interesul sa faca calculatoare pentru noi.
De revolutie am avut o parere buna ca a picat idiotul de ceausescu, oricum a fost organizata din afara, ca lumea era proasta, nu ieseau ei pe bune, de ce n-a iesit din 1977 pana in 89? Ca traiau din ce in ce mai greu, deci e clar.
Ca sa nu mai zic ca daca nu pica, urma iadul, nu mai gaseai nimic de mancare si mancai la o cantina mare numita circul foamei, era o porecla, deci mancai ce-ti dadeau ei si atat.
In 92 nu a mai fost nici o revolutie, a fost doar in iarna 1989-1990, aia cu minerii in 90 iunie n-a fost revolutie.
Minerii au venit pentru ca liberalii si taranistii vroiau sa-l dea jos pe Iliescu, presedinte ales legitim cu cel putin 80 %, si au instigat pe aia in piata universitatii sa faca prostii, politia nu mai facea fata, si au venit minerii sa apere ce au votat de fapt, un presedinte ales democratic.
Si SUA, UE au validat alegerile, ca daca era frauda, nu permiteau ei asta.
Ca s-au purtat urat minerii si n-au facut cum trebuia, e alta treaba.
In Romania si alte tari, da, comunismul a fost infect, multi zic ca e bine in sistemul socialist bine aplicat, dar nu stiu sa se exprime.
Sistemul socialist in sine aplicat bine, este foarte bun, doar ca n-a fost aplicat bine in multe locuri, dar asta este altceva.
In Bulgaria, Ungaria, Cehoslovacia era bine, chiar occidentalii ziceau ca ungurii o duc bine. Se gaseau de toate, aveai salarii bunicele, munca asigurata, preturi stabile, caldura, lumina, gaze.
Aveai apartamente la pret decent sa le poti achizitiona la rate sanatoase, nu ca acum de dai juma de salariu rate. De ex rata era 10 % din venit!
Aveai invatamant gratuit, sanatate gratuita, nu ca acum ca daca vrei sa inveti dai bani, sau ca in SUA de daca nu ai bani, nu inveti mai deloc, ca scolile de stat sunt frectie acolo, nu se face carte, dar examenele le dai dure!
Si manuale aveai gratuite, ti le dadea de la scoala si le predai la sfarsitul anului.
La noi a fost o infectie de socialism dupa 77 din cauza idiotului de ceausescu, dar in 65 cand a venit el, era bine!
Evident ca sistemul de sanatate era praf la noi atunci, invatamantul era dur insa, se facea carte.
Liberalismul este un sistem prost in sine pentru omul de rand, si e aplicat din pacate bine, este doar pentru bogatasi, corporatii, patroni, smecheri.
Deci in liberalismul aplicat corect omul de rand nu conteaza, singura valoare e banul, profit maxim cu investitii minime in timp cat mai scurt, de ex daca un medicament nu renteaza, nu ti-l mai importa, nu cont ca tu mori.
In socialismul aplicat corect, omul de rand conteaza, daca e nev de un medicament, ti-l face ca sa fi bine tu, nu conteaza ca renteaza sau nu, e doar un exemplu.
Ca o societate fara oameni invatati si sanatosi, nu poate exista cum trebuie.