Ciudat argument, sincer. Acum nu mult timp dreptul de vot era conditionat de serviciul militar, si cumva mi se pare chiar rezonabil lucrul asta. De asemenea, tine cont ca si Coreea de Sud are serviciu militar obligatoriu, desi e o tara 100% democratica. Nu vad neaparat o legatura intre astea doua.
Păi cam asta ar fi ideea, ca și în țările care se pretind a fi democratice oamenii sunt luați în armată împotriva voinței lor.Adica de la statele autoritare unde nici nu se pune problema de drepturile omului te poți aștepta, dar în democrație ar trebui să fii liber să hotărăști singur ce vrei să faci și ce nu.Armata ar trebui să fie o meserie pe care ți-o alegi singur, dar nu o obligație.
Armata ar fi un rau necesar.
A fost obligatorie pana la revolutie si asta s-a dovedit a fii un lucru foarte bun, fiindca i-a pregatit si educat pe tineri la acea vreme, ceea ce azi este tragic, cu lipsa totala de educatie si de bun simt a tinerilor, nu mai spun cu lenea si puturosenia care-i domina pe majoritatea fara sa vrea sa munceasca vreunul, stand pe spinarea bietilor parinti si bunici, neavand nici un pic de raspundere. Evident si militaria care trebuie invatat fiindca fara disciplina exista numai haos si tara are nevoie de trupe bine pregatite, ca in caz de razboi sa ne aparam familia, casa si tara.
Nu cred ca ai inteles bine ideea de stat democratic. Daca serviciul militar e obligatoriu sau nu asta nu are nici o relevanta. Daca statul in care locuiesti e democratic asta nu inseamna ca esti mereu liber sa faci ce vrei, ci ca cei de la putere sunt alesi de popor, din popor. Nu ti se ia dreptul de vot in timpul serviciului militar.
Si, din nou, inainte dreptul la vot era CONDITIONAT de serviciul militar. Se presupunea ca daca nu esti dispus sa-ti aperi tara, de ce ai avea o influenta in modul in care e gestionala. Chiar daca conditia asta a fost eliminata, inca esti conditionat de varsta, cetatenie si aptitudine mentala.
Hai sa o luam altfel, e un stat mai putin democratic pentru ca obliga copiii sa mearga 10 ani la scoala?
Si crezi ca poti avea mult timp un stat democratic fara o armata puternica? In momentul de fata e un deficit mare de soldati, oamenii nu mai vor sa sa angajeze in armata, mai ales cand salariu unui soldat este de doar 3.000 lei. Singura solutie in cazul acesta este armata obligatorie si au inceput mai multe tari sa o reintroduca: Norvegia, Suedia, Danemarca, pana si Franta sub o anumita forma.
O altă soluție ar fi să dea salarii mai atractive astfel încă oamenii să dorească să se angajeze în armată.SUA reușește să își mențină statutul de cea mai mare putere militară și fără armată obligatorie.In plus, nu vad cum ai putea motiva pe cineva sa își apere țara doar obligându-l.
E ceva firesc ca statul să se asigure ca toți copiii au acces la educație.Dar armata nu este pentru oricine.Eu de exemplu sunt originar din Republica Moldova, unde serviciul militar încă e obligatoriu și știu cum la noi băieții sunt luați în armată. Cunosc un caz în care un băiat a fost luat în cătușe.Asta nu mi se pare deloc firesc să se întâmple într-o țară democratică.