Când dreptatea ne este luată sau înlocuită treptat prin diferite mijloace ajungem să credem că nu mai există.
Doar că ea încă mai există, uneori nu o vedem.
Cam așa e, părerea mea.
Prefer să țin parte dreptății decât să mă alătur unora care o "evaporă".
Prin dreptate mă refer mai ales la omenie, la cinste.
Dreptatea înseamnă să dai fiecărui ce merită. Dar nu în gen:"Mi-a greșit odată și gata, nu mai merită nimic niciodată".
Adică să recunoaștem valorile fiecărui om.
Prin acea evaporare mă refer la falsitate, spre exemplu când cineva a fost acuzat pe nedrept fiindcă acuzatorul a primit ceva la schimb.
Mai nou șpaga, corupția fac legea în aproximativ orice teritoriu.
Uite,
http://youtu.be/-fyvCUF1hQk
Când mă gândesc la dreptate mă gândesc la opusul ăstora, ilegalităților.
De cand lumea, dreptatea este punctul de vedere a celor puternici. Restul sunt vorbe.
Ceau. Mie cu moralitatea mi-e clar : ma ghideaza niste principii luate din cele 10 porunci; nu furi, nu minti, iti respecti parintii, iti iubesti aproapele ca pe tine. etc. Vezi tu ce gasesti de invatat pe acolo.
Bunica mea m-a invatat cum sa le inteleg si respect. Si este mult de spus cum sa fii moral sau nu. zi de zi.
Cat despre dreptate : este o notiune relativa, care tine de legile societatii.
Iar daca intrebi ce este mai important si ce primeaza, parerea mea este ca moralitaltea nu dreptatea.
Am inteles.Cat despre cele 10 porunci: "sa nu furi, sa iti respecti parintii, sa iti iubesti aproapele ca pe tine etc..."; dar cum (oare) sa nu minti?!
Noutate de ultima ora:TOATA LUMEA MINTE, indifferent de motiv, situatie, indifferent de circumstantele in care s-a produs acea minciuna.
Nu poti trai o viata intreaga fara ca macar sa fi mintit o data cel putin.
Pur si simplu nu poti. Daca-mi vei veni cu un reply in care sa spui ca nu n-ai mintit niciodata atunci e clar: inca un pacat (o minciuna) in plus pentru tine.
Ai grija ce spui, ca ipocrizia ne inpanzeste la feicare pas.
-Numai bine.
Prin provincia Romania s-a cam dus dracu' si moralitatea si legea. Poate sunt mai sceptic eu.
Ceau. Nicidecum nu vreau sa spun ca nu am mintit, sau ca nu sunt necesare minciuni. CATEODATA. Exemplu : mint un pic, ca sa protejez pe cineva, o perioada.
Dar decalogul este un bun ghid de moralitate.Iar invataturile batranilor nostri, sunt tot asa : repere de moralitate.
Si desigur, daca tragem foloase din minciuni, nu cred ca este ok.
BeyondTheDarkSun întreabă:
M&M_2625 întreabă: