| naty4octtavus a întrebat:

Ce sa fac ca sa scap de gelozie? Va rog mult ajutati-ma, ma simt oribil din aceasta cauza!

Răspuns Câştigător
| madyddd a răspuns:

Buna. In general, acest sentiment ne domina si pare foarte greu de controlat. El provoaca disperare, depresie, conflict si reuseste chiar sa umbreasca sau sa distruga relatii dintre cele mai solide.

Gelozia isi are radacinile in sentimentul de frica, in complexele si nesigurantele noastre – frica de necunoscut si de schimbare, frica de pierdere a controlului sau a puterii intr-o relatie, frica de insuficienta sau de pierdere, frica de a nu fi abandonat, frica de a nu fi mai prejos de asteptarile partenerului etc.

In spatele geloziei exista o emotie care este mult mai semnificativa decat gelozia insasi: o nevoie neimplinita, o frica adanca sau un complex ascuns. Constientizarea acestei temeri si acestei nevoi nesatisfacute este cheia care poate duce la demascarea geloziei si la rezolvarea problemei.
Nu incerca niciodata sa negi faptul ca esti o persoana geloasa. Incearca sa cazi la o invoiala cu acest sentiment, sa intelegi de unde provine. Doar asa poti reusi sa te vindeci sau sa o tii sub control.

Din păcate, gelozia dusă la extreme este o boală grea. Din cauza ei, poţi avea multe neplăceri şi nu te poţi bucura de dragostea pe care i-o porţi partenerului. Însă ea poate fi ţinută sub control şi îndreptată spre a-ţi aduce beneficii şi nu pierderi. Gelozia este de cele mai multe ori semnalul unor dorinte neimplinite, a unor frustrari si daca incerci s-o ignori nu faci decat sa inrautatesti lucrurile.
Cand va simtiti gelosi, va sugerez sa va intrebati "De ce ma simt in nesiguranta?". "Ce lipseste pentru a ma simti sigur in aceasta situatie?", "Care este cel mai rau lucru care s-ar putea intampla si cat de probabil este ca acesta sa se intample?", "Am impresia ca sunt o persoana mai putin atractiva sau interesanta decat alte persoane?", "Ma indoiesc ca alte persoane ar putea sa ma iubeasca pentru ceea ce sunt?", "Ma indoiesc ca pot avea o relatie asa cum imi doresc eu?".

Intreaba-te daca temerile tale au o baza reala. Daca ajungi la conluzia ca ele au o baza reala, incearca sa vorbesti cu partenerul/partenera ta despre ceea ce iti produce aceste temeri. In acest fel, cu ajutorul partenerului, poate vei reusi sa scapi de ele si implicit de sentimentul de gelozie.
O situatie diferita si cea mai dificila este cazul in care esti convins ca temerile tale nu au nici o baza reala, dar sentimentul de nesiguranta persista. Asa cum am mai spus, aceasta situatie este dificila, difera de la o persoana la alta si nu se pot oferi solutii universal valabile pentru rezolvarea ei. Important este ca persoana aflata in aceasta situatie sa incerce sa-si administreze singur acest sentiment de gelozie, sa-i inteleaga cauzele, sa-l accepte si sa faca pace cu el.

Daca va doriti o relatie stabila si armonioasa, incercati sa intelegeti cauza acestor sentimente negative si sa le dominati. Puterea de a face acest lucru sta in fiecare dintre voi. Trebuie doar sa o descoperiti. In caz contrar, riscati sa-i indepartati pe toti cei dragi.
Atunci când gânduri negre te încearcă, concentrează-te pe ceea ce se întâmplă în mediul în care trăieşti şi nu face presupoziţii despre ceea ce ar putea avea loc. Dacă rămâi constant pe tărâmul posibilului, vei avea dificultăţi în a face distincţia dintre realitate şi ficţiune. În plus, nu cred că-ţi doreşti să pui capăt unei relaţii pentru lucruri care de fapt nu au echivalent în realitate. Nu lăsa ca imaginaţia să-ţi dicteze ce fel de om ai ales să-ţi fie soţ, ci foloseşte-te de obiectivism pentru a-l vedea aşa cum este de fapt. sper ca te-am ajutat. mult noroc. kiss

1 răspuns:
| naty4octtavus explică (pentru madyddd):

Iti multumesc foarte mult, pur simplu cei cunoscuti nu sfatuesk doar p/u k s faca rau, deaceia eu si am ajuns la TPU,,,! kear iti multumesc ft mult...kiss

Întrebări similare