anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Cine crede in superstitii? Care din ele si ce va face sa credeti in ele?

17 răspunsuri:
| Mayhem666 a răspuns:

Nu cred in superstitii!

| justanotheruser99 a răspuns:

Nu cred in superstitii.

| Drimmero a răspuns:

'Cine e lider in PL de boxing day iese campioana',, e cea mai de temut superstitie pentru lumea fotbalului!

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru Drimmero):

rolling on the floor

| Drimmero a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu e asa sau cum? Am observat ca stateai pe la sport,, ai vreuna favorita?

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru Drimmero):

Nu, a fost amuzant ce ai spus.

| Drimmero a răspuns (pentru anonim_4396):

Fireste c-am glumit, nu cred in superstitii.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Nu cred in superstitii, ma enerveaza maxim ^^

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru anonim_4396):

Deci totusi au un impact asupra ta, te enerveaza... laughing

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru anonim_4396):

Fericire pe capul meu laughing
Cand eram mica, eu si un prieten, tineam cont de superstitia aia cu pisica neagra. Cartierul plin de pisici negre, imagineaza-ti laughing

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru anonim_4396):

Ati reusit sa faceti turul cartierului vreodata? laughing

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru anonim_4396):

Cu multi pasi inapoi, eram niste idioti rolling on the floor

| KiszMy a răspuns:

Genul de superstiții dacă se întâmplă ceva să faci un anumit gest, sau să-l repeți. De exemplu dacă faci un pas peste cineva să mai faci unul înapoi, sau să bați în lemn că doamne ferește, sau să-ți faci cruce la fiecare răscruce... Toate acestea sunt credințe populare, ar fi păcat să ne lepădăm de această zestre doar pentru că pe unii îi irită.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Poziţia Bisericii faţă de superstiţii.
Încă din primele secole ale creştinismului Biserica prin glasul Sfinţilor Părinţi a condamnat superstiţiile ca pe nişte credinţe şi practici păgâne înşelătoare care-l îndepărtează pe om de Dumnezeu, de adevăr şi de mântuire. Părinţii celui de-a VI-lea sinod ecumenic (680-681) de la Constantinopol ne învaţă că:
„Suprestiţiile sunt credinţe şi practici greşite moştenite din lumea păgână care necunoscând adevărul lui Dumnezeu şi nici adevărurile ştiinţelor naturii şi ale vieţii au rătăcit pe oameni întru neştiinţa lor. Orice fel de credinţe deşarte şi superstiţioase se canonisesc de Biserica ca şi vrăjitoria (VI 61, 65)".
Exemple de superstiţii: „nu este bine să te întorci înapoi; nu este bine să mături prin casă seara că-ţi mături norocul din casă. Nu este bine să dai foc cu împrumut. Nu este bine să coşi vinerea. Sau „este bine să se pună potcoave de cai la uşa prăvăliei pentru a aduce noroc şi mulţi bani"; „este bine să arunci cu mac în locul unde îţi vânzi marfa pentru că astfel îţi vei atrage mai mulţi cumpărători şi vei avea venit mai mare". „Nu este bine să laşi cheile pe masa pe care mănânci că va fi ceartă".
Unii poartă în portofel o monedă care aduce noroc şi bani, alţii diferite obiecte care, zic ei, „scapă" din necaz" cum este talismanul. Alţii cred că dacă vor tăia drumul preotului vor avea succes în toate, alţii cred în ceasuri bune şi ceasuri rele (sunt foarte cunoscute expresiile „a fost într-un ceas rău", „să fie într-un ceas bun"), ş.a. Foarte răspândită este superstiţia potrivit căreia, dacă va cădea jos cuţitul de pe masă va veni în ospeţie un bărbat, iar dacă va cădea o furculiţă va veni o femeie.
În realitate există mult mai multe superstiţii decât cele amintite mai sus. Am putea chiar să le clasificăm după momentele pe care le parcurge fiecare om în viaţă. Există superstiţii la naşterea copilului, există superstiţii de cununie, superstiţii au şi oamenii de afaceri („nu se împrumută bani de luni", sau „nu se dă salariul de luni, ca să nu-l dai toată săptămâna", sau „nu trebuie să dezvălui nimănui nimic despre afacerea ta pentru că astfel vei avea eşec") ş.a.m.d. Toate acestea sunt fapte care dau dovadă de necredinţă în Dumnezeu. Ba unii îndrăznesc să ghicească cu cheia Bisericii, cu Psaltirea şi cu alte obiecte sfinte ca nişte speculanţi de cele sfinte şi necredincioşi: „aceştia cred că pot să bea paharul demonilor şi totodată şi paharul Domnului Iisus şi să ia parte şi la masa Domnului şi la masa dracilor" (I Corinteni 10, 21).8 Din neştiinţă, omul care crede în superstiţii încearcă să-şi alimenteze sufletul cu rugăciune, dar această hrană este zădarnică pentru că sufletul său este uscat de superstiţii, de răul acestor credinţe şi în cele din urmă de hule împotriva lui Dumnezeu. El nu primeşte nici un folos din rugăciune pentru că fiinţa lui este bolnavă de necredinţă şi de superstiţie. Mulţi din astfel de oameni se roagă dar nu primesc ceea ce cer de la Dumnezeu, plâng dar nu află mângâiere pentru că ei se închină şi lui Dumnezeu şi lui Mamona (Matei 6, 24; Luca 16, 13), adică diavolului.
Dumnezeu, fiind Făcătorul cerului şi al pământului este Atotputernic. De ce să nu nădăjduim în El atunci când simţim că vine peste noi vreo tulburare sau necaz? Crezând în superstiţii automat te îndepărtezi de Dumnezeu. Gândeşte-te şi singur în cine ar trebui să crezi şi să-ţi pui nădejdea: în Dumnezeu care a creat întreg Universul sau în pisica care ţi-a ieşit în cale? În Cel care a creat timpul şi chiar şi fiecare clipă din viaţa ta, sau în „semnele" babelor şi în faptul că te-ai întors înapoi şi pentru aceasta, zic ele că n-o să-ţi meargă.
Dumnezeu a făcut cerul şi pământul, marea şi toate cele ce sunt într-însele. A făcut universul, stelele luna, soarele, toate animalele şi târâtoarele pământului (Psalm 103), şi în cele din urmă, în a şasea zi i-a zidit pe protopărinţii noştri, pe Adam şi Eva. El ne-a zidit nu prin poruncă aşa cum a făcut când a creat lumea întreagă, ci prin a Sa participare personală la creaţia noastră. Ne-a făcut nu oricum, ci după chipul şi asemănarea Sa (Facere 1, 26-27).
Mamele şi bunicuţele noastre în loc să-l înveţe pe copil să-şi facă cruce corect, să ştie rugăciunea „Tatăl nostru", Simbolul Credinţei sau Crezul şi cât mai multe rugăciuni, îl învaţă să creadă în tot felul de superstiţii.
În pravila bisericească ortodoxă se spune că "superstiţia este o credinţă de prisos (falsă), prin care Dumnezeu este defăimat.

| Ganea_Marian-Dumitru_1972 a răspuns:

Nu cred.

| KiszMy a răspuns (pentru anonim_4396):

Dacă apare un nor în formă de cruce e un semn divin sau nu? Care este poziția BOR față de astfel de semne?

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru KiszMy):

Dumnezeu ne arata ca vine sfârșitul lumii laughing dar dacă apare în forma de inima, ce înseamnă? E un fel de masonerie în biserica

Întrebări similare