Ambele. Stiu, e greu de explicat. Arta e ca o scapare din realitate, dar in acelasi timp este si o oglinda a realitatii. Prin arta (desen, muzica, dans, etc.) exprimi ce simti in realitate.
Dar de ce ar fi asta o scapare? nu ne ajuta asta sa ne intelegem unul pe celalalt?
Nu chiar. Unii oameni pur si simplu nu pot intelege arta.
Arta poate fi o scapare de realitate, pentru cel care o creaza, sau pentru privitori, dar iti poate arata si realitatea pe care nu o vezi cu ochii liberi. Arta este o granita intre ceea ce traiesti, ceea ce vrei, ceea ce ti se arata sau ceea ce ti-ai dori tu.
"Din tot ce s-a scris, îmi place numai ceea ce se scrie cu propriul sânge" -Friedrich Nietzsche, crezi ca la asta s-a referit?
Orice exprimare si-o expun acolo, se exprima liber prin simboluri si fel de fel de lucruri, intelegi tu,,
Care atarna greu uneori, care are un rost anume facand corespondenta intre 2 lucruri vitale!
Adica ce inseamna ce a spus Friedrich Nietzsche? sau ce a spus daca se apropie de intrebarea ta? ca nu am inteles exact la ce te referi.
Din punctul meu de vedere, legatura dintre citat si intrebarea ta, ar fi ca arta reflecta realitatea, intr-o masura mai concentrata sau mai putin concentrata, dar filosoful prefera arta care arata realitatea traita de catre artist, cea simtita pe propria piele, fiindca aceea are cu adevarat incarcatura emotionala.
Este tot un fel de filozofie, unde abstractul este tradus in elemente concrete, sau absurde! pricepi?!