E o problema psihologica, de regula.
Dar tine si de educatie, de temperament/caracter. Mai poate fi legata si de probleme de vitalitate, de epuizare, care au o cauza organica, anume omul nu are suficienta energie ca sa se apuce de ceva. Si da vina pe lene sau procrastinarea...psihogena, sa-i zicem.
Oricum, e pe ideea principiului treptei de energie minima pe care orice din natura incearca sa se aseze, inclusiv omul. Cautam sa consumam cat mai putina energie. Acuma, ideea e ca uneori e nevoie de un consum de energie, e ca o investitie de pe urma careia recuperezi energie dupa. Daca n-ai face investitia azi, ai putea consuma mai mult ulterior. Insa asta tine de cat de bine intelege omul prioritatile, ori cum ii sunt explicate, astfel incat sa-si gaseasca motivatia si determinarea.
Nu procrastinezi fara motiv. Ceva îți pune piedica. Un sentiment? Lipsa clarității în legătură cu ceea ce ai de făcut? Oboseala? Mereu e un motiv, dar uneori e normal sa procrastinezi. Problema e când devine un obicei.
Tine si de mediu si cu ce fel de persoane te inconjori. Si de vointa nu e neaparat o problema psihologica in sine. Cred.
Andromedda întreabă:
Mindfulness întreabă: