| TristanTzara a întrebat:

Cum ar arăta pentru voi societatea perfectă, o adevărată Utopie?

18 răspunsuri:
| Thecurious a răspuns:

Da. Este o utopie.
Asta crede si sociologul Marius Pieleanu.

| TristanTzara explică (pentru Thecurious):

Mă refer la Utopie, nu în sensul irealizabil, ci ideal. O societate perfectă. Care ar fi asta pentru tine și alți utilizatori TpU?

| Thecurious a răspuns (pentru TristanTzara):

Nu stiu. Sincer nu stiu.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Ca Japonia acum.

| FreddieM a răspuns:

Cum ar trebui sa fie societatea perfecta perfecta? Ai putea sa o descrii putin in viziunea ta, te rog?

| TristanTzara explică (pentru sadrian46):

Nu cred că ar fi o idee bună. Asta ar constitui o rată uriașă a sinuciderii, un stat-poliție în care 90% din cei suspectați pentru o infracțiune sunt torturați până recunosc că au făcut-o, chiar dacă sunt nevinovați. Ca să nu mai vorbim de influența clanului infracțional Yakuza.

| TristanTzara explică (pentru FreddieM):

Sunt mai curios de opinile celorlalți, ce consideră ei ideal. Deși n-am nimic de ascuns am să-mi prezint și viziunea mea, dar nu încă căci nu vreau să primesc răspunsuri de tipul "De acord, asta e și viziunea mea".

Deci care e Utopia ta?

| RAY a răspuns:

In primul rand ceea ce inseamna asa zis societate perfecta este ceva subiectiv si de discutat

| TristanTzara explică (pentru RAY):

Exact, de asta și întreb, care e părerea ta subiectivă laughing

| RAY a răspuns (pentru TristanTzara):

Consider ca nu exista perfecțiune pentru ca e ceva relativ,consider ca daca ar fi cuiva nu i-ar conveni asta sau ar impiedica anumite progrese,asa realitatea noastra haotica,la intamplare ne reda tot felul de societati diverse,ca filozofi stam si discutam,democratia ar face parte din societatea aia perfecta parerea mea, exact ca si cu masina simultoare de fericire te impiedica sa traiesti si alte experiente, fericire, perfectiunea sunt lucruri subiective, imposibil sa existe, universul nostru este haotic

| FreddieM a răspuns (pentru TristanTzara):

Intrebarea ta e foarte interesanta si chiar as vrea sa-ti raspund, doar ca as avea nevoie de putin ajutor din partea ta, ca sa pricep mai bine ce vrei, ca-s cam greu de cap si mai bine intreb de doua ori.
Societea ideala pe care ar trebui sa o descriu e destinata intregului mapamond sau doar romanashilor?

| TristanTzara explică (pentru FreddieM):

Cei care trăiesc în acestă societate ideală, pot fi orice oameni de pe Pământ, cu cât mai general cu atât mai bine--dar nu e neapărat să fie o societate globală. Și dacă consideri că oamenii acestei societăți trebuie să aibă anumite credințe sau obiceiuri, nu e necesar să explici cum i-ai face pe oamenii de azi să fie așa--deci fără gândiri de tipul: asta nu ar merge la români pentru că sunt prea șmecheri, sau germanii sunt prea punctuli ca să acționeze așa ori americanii au un orgoliu prea mare ca să accepte asta. Oamenii din societatea aia sunt formați în ea, și chiar ar bine să explici cum se face educația în sistemul respectiv.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns (pentru TristanTzara):

Astea ar fi inconvenientele.
1. Eu nu mă sinucid, așa că pe mine nu mă privește. Am tradus 2 cărți despre sinucidere și știu cum stă chestia. În societatea mea ideală, sinucigașul este ajutat să își schimbe ideea, dar nu este forțat să rămână in viață, este chiar ajutat cu eutanasie, căci pe un sinucaș hotărât nu ai cum să îl împiedeci.
2. Obiceiurile poliției de acolo au un avantaj enorm pentru o societate ideală. Înainte să te decizi să comiți infracțiunea te gândești de 3 ori, nu te grăbești, că știi ce te așteaptă. vine duba și te ia.
3. Clanul Yakuza chiar că nu mă deranjează de nici o culoare. Uite cw scrie despre ei. Yakuza's aid in Tōhoku catastrophe

Following the Tōhoku earthquake and tsunami on 11 March 2011, the Yakuza sent hundreds of trucks filled with food, water, blankets, and sanitary accessories to aid the people in the affected areas of the natural disaster. CNN México said that although the Yakuza operates through extortion and other violent methods, they "[moved] swiftly and quietly to provide aid to those most in need."[39] Such actions by the Yakuza are a result of their knowing of what it is like to "fend for yourself," without any government aid or community support, because they are also considered "outcasts" and "dropouts from society".[39] In addition, the Yakuza's code of honor (ninkyo) reportedly values justice and duty above anything else, and forbids allowing others to suffer.[40]. Un fel de haiduci moderni.

| Dorotheea21 a răspuns:

O societate perfecta ar fi una in care nu ar exista parametrii obiectivi ai adevarului si minciunii, o lume în care nu ar exista diferenta intre bine si rau. Totusi, de dragul experimentului tau as alege Japonia cu 26 de milioane de locuitori nu 126, locuitori care sa arate ca europenii, altfel blonzii sau roscatii lor vopsiti te baga in crize, si fara 'cateva' obiceiuri~reguli care m'au adus la disperare. 'Camerele' de fumat pe strada, betisoarele~tacamuri, scuzele din minut in minut, servitul la mese si asa mai departe, inca cincizeci. happy
Mai am, o societate japoneza cu muzica britanicilor, filmele americanilor si veselia francezilor, dar nu stiu de ce am dat un raspuns ca acesta, cand puteam sa scriu doar doua cuvinte si tu trebuia sa imi dai funda.
Matriarhatul dezvoltat.batting eyelashes

| SG1995 a răspuns:

Perfecțiunea nu există, iar ideea de societate utopică e o prostie, dar hai să intru în jocul tău:

Ar fi o societate globală, un singur stat cu existența unor mai multe sub-structuri administratoriale și politice, religia ar fi inexistentă social, dar dreptul individului de-a crede baliverne rămâne, însă nu ar avea ecou social, eventual toți religioși ar fi evaluați psihiatric, iar cei fanatici internați la psihiatrie, tehnologia ar fi așa de avansată încât s-ar coloniza lumea digitală cu oamenii reali (ceva similar cu SAO dacă te uiți la ani), limita de vârstă nu ar mai fi o problmă, dar s-ar introduce o lege o lege a vârstei maxime admiste (100 de ani), cei care pot "încălca" aceasta lege (își pot reedita gena la infinit practic nemuritori) sunt puțini, și nu, nu sunt cei bogați ci sunt indivizi unicii din fiecare populație majoră, denumiți arhivari/istorici, indivizi care încasează pe viu istoria, sunt în centru atenție, și sunt prezenți la toate momentele cheie din societatea lor, au o memorie bună, și capacitatea de selecție cu precizie de compiuter ( un fel de compiuter cuantic organic), este un stat politienesc similar cu cel din Psycho Pass, în care factori de risc criminalistic este izolat.
Pe plan economie este vorba de o economie de tip capitalistic de stat, nu există politicieni, există doar indivizi care pot ocupa o singură funcție publică, o singură dată pe toată durata vieți, perioada de conducere este de 10 ani, dar poate fi demis oricând dacă nu se conformează legislație, sau are tendințe dictaturistice.
A da, dreptul la intimitate nu există, cel puțin nu în spațiu public (cinema, străzi, școli, etc), ai dreptul la intimitate doar în spațiu privat, toate datele video-audio vor fi prelucrate de IA, iar infracțiunile vor fi prinse din fașă.

| TristanTzara explică (pentru sadrian46):

1. Ei bine problema în sine nu e suicidul, ci el semnalează o problemă socio-economică. Aici avem cauze șomajul, stagnarea economică, orele lungi de muncă, existența acelor herbivore-men, presiuni socials imense pe școlă, costurile prea mari pentru a avea un copil (care duce la o natalitate minusculă) etc.
Nu e de departe o societate perfectă.

2.Păi problema e că asta duce la închiderea nevinovate. Dacă e cercetat e ca și condamnat. Au ei o expresie "Vinovat până dovedit nevinovat".

3. Nu chiar haiduci, că nu fură de la bogați. Ei se ocupă în mare cu traficul de droguri și persoane.

| Teffan a răspuns:

Am văzut întrebarea de când ai pus-o, dar răspund acum, după ce am cugetat mai mult timp asupra mai multor chestiuni.

Societatea perfecta, în opinia mea, corespunde unei viziuni considerate a fi conforme cu "nostalgia trecutului".
O societate bazata pe colectivism și pe conservatorism(biologic și cultural), in care urbanitatea nu-și mai are locul, în care Civilizația(definita prin "urbanitate", "intelectualitate" etc) a pierit în urma unei catastrofe(autodistrugere/epuizarea resurselor planetei sau calamitate naturala)
O societate care sa nu cunoască materialismul și consumerismul pervers din era noastră, delimitata de credințele abrahamice și de viziunea iudaica asupra lumii.
O societate fără clase sociale, ci împărțita în unități biologico-teritoriale.
Esența acestei utopii, centrul în jurul căruia ar trebui sa se învârta totul este credința ancestrala a fiecărui popor în parte.
Impletirea cu sacrul în toate aspectele vieții este de nelipsit.
O viata simpla in natura, coordonata de bună înțelegere și de iubirea pentru propriul trib, pentru propria familie.
Știința și intelectualitatea acestei societăți rezida în știința Paganismului.
Nu va exista tehnologie avansata, nici aspirații iluzorii de a călători în spațiu și de a ne părăsi planeta.
Nu va exista filosofie moderna care poate degenera în "pribegie intelectuala". Exista o autoritate în aceasta societate, anume autoritatea strămoșilor.
Individualismul(aka egoismul) de astăzi va fi dat uitării, inlocuit cu colectivismul(perceput ca "extremist') și cu un individualism" pozitiv".

Prefer, ca noi oamenii, sa nu fi inventat aproape nimic din ce am inventat pana astăzi.
Prefer sa nu fi existat o revoluție industriala, sa nu se fi inventat mașina, telefonul, pc-ul.Sa nu fi avut oportunitatea de a-ți scrie acum asta.

As fi preferat ca tot ceea ce am descoperit pana în acest moment, legat de univers, sa nu fi descoperit niciodată.

Sa nu fi existat atitudinea egalitarista, pacifista și "all loving" din era noastră.
O societate în care conflictul este cultivat(în anumite direcții stricte) în scopul afirmării eroismului, tăriei de caracter.

O societate în care degeneratia se pedepsește cu moartea, nemiloasa în fata otrăvii care a infestat aceasta planeta.
O societate în care se cultiva onoarea, adevărul, bunătatea, curajul.

Barbarism.

Și m-am trezit din vis...

| Teffan a răspuns (pentru Teffan):

Atribui acestei gandiri influentele unor gânditori și curente ideologice precum tradiționaliștii:Julius Evola, Rene Guenon, Mircea Eliade; gânditorii care se ocupa de filozofia istoriei(îndeosebi Oswald Spengler), criticii sociali militanți(Ted Kaczynski/Unabomber), Paganismul European și Hinduismul, doctrina fascismului enunțata de Mussolini(cu precizarea ca nu sunt de acord cu imperialismul); și, nu in cele din urma, propriile concluzii pe care le-am tras pe cale empirica, care m-au făcut sa înțeleg ca libertatea în sens modern duce la pieire morala și spirituala. Îl mai adaug și pe Noica, împreună cu Petre Tutea.

Întrebări similare