Semne ca ai de-a face cu o persoana care vrea sa te minta sau care te-a mintit
Intr-o discutie in care urmeaza sa fii mintita sau care se vrea revelatoare de adevar, cel cu minciuna la purtator va face tot posibilul sa evite contactul vizual direct. Gesturile ii vor fi limitate, cu tendinta de a-si atinge fata sau gatul (cel mai des nasul sau buzele). De asemenea, va exista o intarziere intre ceea ce spune si expresia si gesturile care ar trebui sa insoteasca in acelasi timp informatia transmisa.
Pusa in fata faptului implinit, persoana care te-a mintit se va posta in defensiva si va incerca sa se indeparteze de tine, avand tendinta de a se deplasa spre usa sau de a plasa un obiect intre voi, semn al refuzului de a discuta.
O persoana care nu are nimic de ascuns e deschisa spre a raspunde framantarilor tale si, dupa afirmatia sau negatia venita urmare a intrebarii tale, va urma o discutie naturala despre subiectul cu pricina. Mincinosul insa, va da raspunsuri evazive de genul ‘stii ca nu as face niciodata asa ceva’, ‘te porti de parca nu ma cunosti’… el va depersonaliza argumentele si va evita declaratia directa.
De asemenea, iti va cere explicatii cu privire la sursa informatiei: ‘cine ti-a zis’, ‘de unde ai auzit asa ceva’, ‘stii ca multi sunt in stare sa inventeze lucruri pentru a ne desparti’…
Alte arme, cu care va incerca sa contracareze nevoia ta de a sti adevarul, sunt umorul sau sarcasmul: in loc sa raspunda serios grijilor tale, te va lua usor peste picior: ‘da draga, am 5 amante, toate femeile alearga dupa mine’... Evident, nu trebuie sa iei acest lucru mot-a-mot, mai ales daca partenerul tau obisnuieste sa glumeasca si sa fie sarcastic la ordinea zilei. Important e sa vezi in ce masura apare o discrepanta intre stilul cu care te-ai obisnuit si cel care iti e servit in momentul respectiv.
Discursul persoanei care minte va fi mai putin coerent decat al persoanei care spune adevarul pentru ca va trebui sa inventeze pe loc scuze plauzibile pe fondul unui fir epic, insa nu se va simti comfortabil cu linistea si va incerca sa aduca tot felul de explicatii pentru a se asigura ca ti-a vandut povestea. Cat de reusita va fi incercarea depinde si de antrenamentul mincinosului.
Daca vei dori sa schimbati subiectul desi nu te-a convins, se va simti vizibil mai bine, spre deosebire de persoana care nu are nimic de ascuns si care nu isi doreste sa ramai cu indoieli asupra a ceva ce nu s-a petrecut.
Cum detectezi minciuna
Intai de toate trebuie sa stii mai mult despre ce s-a intamplat. Pentru a putea afla, e bine sa nu te dai in vileag de la prima banuiala ci sa construiesti calm si cu rabdare raspunsurile lipsa din ecuatie, aplicand schema cea mai potrivita contextului si persoanei pe care o suspectezi de minciuna.
Nu uita sa asculti pentru ca, daca pui intrebarea potrivita insa nu ai rabdare sa intelegi raspunsul care ti se da, eforturile iti vor fi in zadar.
Daca e vorba de partenerul de cuplu, iti recomand sa incerci diferite tehnici, mai ales daca cele experimentate anterior nu au dat roade: nu merg intrebarile directe pentru ca isi iese din fire si nu mai ai cu cine sta de vorba? Incearca altceva!
Daca simti ca ai fost inselata cu o seara inainte, poti intreba ceva de genul "S-a intamplat ceva interesant aseara?"
Daca raspunsul este din gama "de ce intrebi" sau "ce ai auzit" e semn ca interlocutorul tau se ingrijoreaza ca ai mai multe informatii.
Alte metode de pornire a discutiei pot fi introducerea scenariului similar cu ceea ce suspectezi ca s- a intamplat, folosind chestii specifice: de exemplu, aduci in discutie un coleg imaginar care si-a inselat iubita si vezi cat de relaxat reactioneaza la context si la ingrijorarea ta privind sfaturile pe care ar trebui sa i le dai colegului sau introduci in discutie un scenariu similar insa folosind termeni generali: "e incredibil cum pot insela unii si cum se asteapta sa nu fie prinsi…".
Ulterior, in functie de cum reactioneaza la modalitatea prin care decizi sa deschizi subiectul cu pricina, poti sa iti modelezi si tu atitudinea si sa incerci sa scoti tot ce poti din discutia cu pricina.
In speranta ca nu vei avea de-a face cu prea multe persoane in care sa nu poti avea incredere, sper sa capeti usurinta maxima in a demasca minciuna si sa iei cele mai bune decizii dupa ce vei afla adevarul.
Vrei sa vezi cat de bine pot sa te mint, privindu'te in ochi, cu un zambet larg pe fata?
Buna imi place intrebarea ta hmm pai daca o persoana fie apropiata din familie fie strain sa zic asa incerca sa ma minta iti dai seama cupa fata dupa cum gesticuleaza se pare ca unele persoane care inerca sa minta nu cred nici ei in minciuna lor si daca nu cred se dau de gol...
trebuie sa fi atent/a la cum vorbeste
anonim_4396 întreabă: