anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Cum reusesc unele persoane sa numere caloriile in fiecare zi? Hai ca daca mananci o ciocolata sau orice altceva ambalat, scrie pe spate cate calorii are. Dar cum poti numara caloriile dintr-un castron cu ciorba, de exemplu? Ca ai cautat pe net cate calorii are ciorba de fasole, dar tu mananci de perisoare... Si mananci cu alte ingrediente si in alta cantitate.
Voi numarati caloriile?

25 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Iti faci o idee, de exemplu stii ca 100 de grame de carbo si proteine au 400 de cal si grasimi 900 cal, pe modelul asta iti faci o idee

| Drimmero a răspuns:

Nu, nu sunt atat de disperat sa mananc 'gradat', mananc pana ma satur si de cate ori mi-e foame, acele persoane care isi tot calculeaza caloriile au ceva defecte tehnice la bibilica.

| Cosmin86 a răspuns (pentru Drimmero):

Depinde, daca persoanele respective sunt sportivi profesionisti si participa la concursuri, atunci cam trebuie sa-ti calculezi caloriile.

Dar daca nu concurezi, nu are rost.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Cauti mai multe opinii legate de cate kcal are o ciorba de perisoare, de exemplu si faci o medie. Te raportezi si la ingredientele pe care le pui in ea, bineinteles, la modul de preparare etc. Daca alegi sa pui o varianta care are cu 20 kcal mai mult pe 100 g decat in realitate, tot tuvei fi in castig. In perioada in care am slabit 13 kg imi cantaream si calculam mancarea cu exactitate. Acum nu mai calculez fiecare kcal. Am inceput sa le aproximez pe toate si le iau dupa ochi. Totusi imi fac un mic calcul in cap la finalul fiecarei zile sa vad cam cate kcal am mancat aproximativ, iar daca am trecut de 1600 mai fac o serie de exercitii fizice sau ies la o plimbare. Spre exemplu micul dejun di gustarea au in total cam 700 de kcal, calcul pe care l-am facut in minte, insa chiar si acum mai calculez alimente precum pepenele pentru ca mereu am facut exces de acest aliment si am nevoie sa stiu sa ma opresc. De asemenea, mai calculez si alimentele cu multe kcal, precum nucile, migdalele, semintele etc.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru Drimmero):

Atunci cand ai un scop, cum ar fi punerea masei musculare, tonifiere si definire, slabit, ingrasat etc., este absolut necesar sa ti le calculezi. Eu am facut asta 6 luni de zile. Dupa ce am ajuns la greutatea dorita nu o mai fac pentru ca deja stiu cam cat are tot ceea ce mananc si cam cat trebuie sa cantareasca totul. De asemenea, multi avem slabiciuni pentru anumite alimente, cum am eu pentru pepene. E absolit normal sa cantarim alimentele de care putem face excese. Nu zic ca trebuie sa fii obsedat, dar e absolut necesar ca fiecare din noi sa aiba cel putin ided despre notiunile de baza in alimentatie (kcal fiecarui aliment si cantitatea sanatoasa a acestuia, de exemplu).

| Drimmero a răspuns (pentru Cosmin86):

Majoritatea pe care ii stiu cu calorii calculate sunt cat degetul, aia clar nu-s sanatosi la cap.

| RAY a răspuns (pentru Drimmero):

Daca vrei sa slabesti trebuie sa ti cont de fiecare calorie pe plus, ce vorbesti sunt cazuri de persoane cu probleme mintale,au o obsesie, dar nu poti slabi daca nu esti in deficit, exista si aplicati unde scrii ce ai mancat, portia si iti spune, desi se poate

| Drimmero a răspuns (pentru RAY):

Degeaba mananci tu putin daca nu faci si sport, rezultatele merg mana-n mana cand se tine cont de alimentatie si sport.

| Cosmin86 a răspuns (pentru Drimmero):

Asta asa e.

| AnastasiaK a răspuns:

Cand faci treaba asta serios, iti gatesti tu. Asa ca stii ce ingrediente pui si stii cate kilocalorii si cati macronutrienti va avea cantitatea totala pe care o imparti mai apoi in portii si aproximezi. Sa cauti pe net cate calorii are o mancare e o prostie imensa. Exista 15 mii de moduri de a gati un fel de mancare, iar rezultatul final de calorii poate sa varieze enorm.

Eu nu, nu numar caloriile (cel putin nu exact), dar sunt atenta vag cam pe la ce valoare stau ca sa stiu ce modific in diverse perioade (ca am si perioade cu 12 antrenamente pe saptamana si perioade cu 5).

| troleibuz a răspuns:

Au o obsesie

| Felissa13Eden a răspuns:

Eu imi numar caloriile si fac asta de multi ani.
Stiu cate calorii are fiecare aliment in parte si in combinatii cu altele si in mancaruri gatite, sau prajit, la cuptor, fiert.
Daca te documentezi de fiecare data cand mananci ceva, iti intra in reflex sa stii cate calorii contine mancarea.

| CerealaCuOchi a răspuns:

Exista aplicatii care iti spun

| Mosotti a răspuns:

Eu sunt unul din ei, zilnic imi calculez kcaloriile, carbohidratii si cantitatea de sare mancata ca sa am evidenta sa nu ma trezesc ca m-am ingrasat sau am slabit si sa ma mir.

Majoritatea produselor au valorile pe ele deci e f simplu.
Daca mananc 230 g de ceva, fac 2, 3 x cat scrie pe pachet adica cate Kcal are la suta de grame.

Si la ciorba e simplu, fi atent:
1 - cantaresti toate ingredientele ce le bagi acolo, paste, legume, bulion, calculezi kcal, scrii totalul.
De ex daca ai borcan cu bulion, cantaresti la inceput, si dupa ce ai pus, diferenta inseamna ca ai pus-o in ciorba si calculez valorile la aia.
2 - dupa ce e gata ciorba, cantaresti oala, scazi greutatea oalei si iti da ca a iesit 800 g supa de ex.
Imparti kcal totale calculate la 8, si o sa ai Kcal/100 g ciorba.

Dupa aia cand mananci pui cat vrei in farfurie, cantaresti farfuria cu totul, dupa ce ai mancat, cantaresti farfuria goala si scazi, afli ca ai mancat 310 g ciorba.
Adica 3, 1 x cate kcal ti-a dat pe 100 g ciorba, si aia e.

Si la mancare e la fel, cantarit toate ingredientele puse, calculat tocal kcal.
La sfarsit cantarita cratita, scazut greutatea cartitei, se imparte kcal calculate la cate sute de grame ai de mancare, si apoi cat mananci calculezi dupa val la 100 g.

La cartofi prajiti fac asa:
1 - Cantarit cratita cu ulei, notat.
2 - cantarit cartofii curatati cruzi
3 -dupa ce se prajesc cartofii, cantarit cratita iar, o sa-ti dea mai putin, scazi din greutatea de la punctul 1, ce-ti da acum, si notezi cat ulei s-a consumat adica cat au tras cartofii.
Calculezi Kcal de la cartofi si de la uleiul tras, faci totalul.
4 - Cantaresti cati cartofi prajiti au iesit, imparti total kcal la cate sute de grame de cartofi prajiti ai.
Avand valoarea pe 100 g, calculezi la cat mananci.

E simplu.

Daca mai vrei sa intrebi cum se face la altceva, intreaba.

| Mosotti a răspuns (pentru Cosmin86):

Are rost, ca 120 Kcal/zi in plus fara sa stii de ex, duce sa iei 0, 5 kil pe luna. si dupa 7-8-9 luni zici AOLEU parca m-am ingrasat, deja cand ai 4-5 kile in plus.
Si dupa aia "n-am mancat draaaga mult, cum dracu?", pai 120 K au de ex doua felii mici de paine! Nici nu iti dai seama.

| Mosotti a răspuns (pentru RAY):

O idee, depinde cat baga si ce baga in corba aia. Odata iese cu 40 K/100 g, alteori cu 60, si Kcal adunate in plus se pun fie si lento.

| Mosotti a răspuns (pentru Drimmero):

Poti sa nu faci sport si sa slabesti f bine, nu conteaza, conteaza sa ai Kcal mai putine decat arzi! De ex arde in repaos un 2200 K, daca mananca 1200 da 4 Kile lunar asa, testat de mine si nu doar pe mine. Eu am slabit 4-5 kile lunar asa stand in casa 90 % din timp, ma lua si rasu`. De la 85 am ajuns la 67.
Dar e normal. Mai are nevoie de 1000 K, le ia de undeva ca n-are incotro.

Alimentatia e 85 % din chestie, 15 % e sportul, ala il faci asa pentru tonifiere, nu neaparat pentru slabit, ca slabesti putin mai repede, e corect, dar nu e asa relevant, faci pentru sanatate mai mult.
Nu va mai luati dupa ce scriu unii, puneti mana si mai si probati voi personal.

| Mosotti a răspuns (pentru troleibuz):

Depinde de scop. Eu care am tenta sa mananc mult, trebuie sa am controlul, ca ma fura repede daca nu-s atent.
Aia care calculeaza aiurea, da, adica aia care nu-s predispusi la a manca mult si se mentin de la sine.

| Mosotti a răspuns (pentru CerealaCuOchi):

Nu e relevant, mie odata mancarea imi iese la 60 K/100 g, alteori la 85, depinde de ce bag in ea, cat bag, kcal se aduna in plus, sau se scad, si te poti trezi ca slabesti sau te ingrasi si nu stii de ce, dar sigur nu la cei ce nu au predispozitie la dezechilibre alimentare, la restul nu are sens sa le calculeze ca se mentin de la sine.

| AnastasiaK a răspuns (pentru Mosotti):

120kcal in plus sau in minus le ai si tu cu tot cu prostia aia cu cantareste cratita inainte, cantareste dupa si ce mai vrei tu. Cel mai banal exemplu: o parte din ulei se va scurge din cartofi după. Sau te apuci sa lingi uleiul de pe farfurie ca sa fii sigur ca nu s-a pierdut nicio calorie? Cu ouale ce faci? Cantaresti fiecare ou? La fructe? Ca o banana mai coapta are o valoare diferita fata de una mai cruda. Tu ai impresia ca daca numeri caloriile, ai valori exacte si de fapt NU AI. Doar stii aproximativ unde esti, dar poti sa fii lejer cu 100-200 mai sus sau mai jos. Si CHIAR DACA, prin absurd, ai putea sa fii exact cu numaratul caloriilor consumate...ce faci cu cele arse? Ca nici cat arzi exact nu stii niciodata. Asa ca e un exemplu prost cu alea 120kcal. Ca TU simti nevoia sa le numeri, ok. Dar un om normal poate sa traiasca linistit fara sa numere caloriile, la fel cum traiesti si tu numarandu-le.

| Mosotti a răspuns (pentru AnastasiaK):

Sincer? Mie mi-a dat proba si nu doar la mine! Asa ca atat conteaza. Am avut 125 K in plus si m-am trezit in 6 luni cu 3 kile.
Si cand nu am mai avut m-am mentinut.
Teoria e una, practica ne omoara, mda, teoretic e cum zici tu.
Mie la sala mi s-a zis asta "daca ai 100 K in plus vezi ca se aduna".

Mi-am calculat rata arderilor cam exact, tot practic, mai ales stiind ca am cam aceiasi activitate zilnica.
Eu le calculez pentru ca am crize de mancat ca porcul, am o problema la bibiloi, nu le calculez aiurea.
Cand am avut 240 Kcal in plus, in 3 luni m-am trezit cu 3 kile in plus.

La ou chiar ieri am bagat patru oua prajite cu cartofi prajiti o cratita, am scurs uleiu cam tot.
Nu conteaza uleiu care se scurge din cartofi, ca pe ala l-am socotit tot. am socotit cat ulei a tras la prajeala si daca a tras 60 g, alea le-am socotit toate, daca se scurge, se scurge din ala tras.
Daca cratita are 1000 g inainte, si dupa prajit are 940, au tras 60 g.
La ou scurg, ca pe ala nu l-am socotit ca ala nu trage ulei, carnea lasa grasime nu trage, cratita cantareste mai mult dupa.

Eu unde pot mereu verific teoriile, nu ramane la stadiu de teorie. Tu vb din teorie, eu din practica.
Bine o eroare de un 10-20 K o fi.

Si ai dreptate, un on normal poate trai ca ala nu prea sare parleazu`, dar eu sunt anomal in multe, chiar voiam sa scriu o carte "cel mai ciudat om din lume", dar nu am avut dispozitie.

| AnastasiaK a răspuns (pentru Mosotti):

Eu vorbesc din teorie? laughing

Da, eu vorbesc din teoria a peste 10 ani de sport si mai multi de documentare legata de sport si nutritie + am facut (si fac) sport de performanță (cu categorie de greutate) + am cunoscut de-a lungul timpului destui nutritionisti, antrenori, alti sportivi (inclusiv bodybuilderi). Teoria e aia pe care o spui tu, practica e ca ai variatii cum iti spun eu. Nu ai cum sa nu le ai. Tu crezi ce vrei, dar e stupid.

"Nu conteaza uleiu care se scurge din cartofi, ca pe ala l-am socotit tot." Pai, BA CONTEAZA. Ca daca aveai caloriile calculate fix pentru mentinere, iar uleiul asta se scurge, cat de putin, si 3g acolo, tu trebuia sa slabesti, nu sa te mentii. Asta doar demonstreaza ca ai avut variatii si in alta parte si ca, exact cum iti zic eu, NU LE CALCULEZI EXACT ca n-ai cum.

| Mosotti a răspuns (pentru AnastasiaK):

Pai si la mine de ce da?! Inseamna ca testul practic care da la mine e stupid, ciudat gandesti.
La cartofi nu ai inteles, si deca se scurge, e ala total care l-am pus. Acu, n-am zis ca nu o fi o f mica eroare, dar nu de 100 si ceva de Kcal.
Cantaru e bun, doua cantare dau la fel dar coincide si cu matematica, nu zic ca nu poate o eroare de 0, 1 Kg, poate fi si aia, hai un 0, 2 si se abate de la matematica, in 2-3 luni dar nu kile sau kil.

Poate fiecare om e in felul lui, si asta e corect.
Eu am zis fara sport aici, poate cu sport da, ca variaza mai mult, depinde de mai multe, si de antrenament, de masa musculara chiar si de odihna, sunt mai multe variabile acolo.
Adevaru este ca si eu cand am facut 6, 5 ani sala mai fluctua si se mai abatea de la calcule cu eroare mai mare.
Uneori faceam mai intens antrenament, alteori mai slab, nici nu realizam, alteori ma duceam de 4 ori pe sapt, alteori de 3, odata 90 minute, alteori 2 ore.
Deci aici cam ai dreptate.

| AnastasiaK a răspuns (pentru Mosotti):

Deci tu vrei sa-mi zici mie ca ai stat 6 luni, zi de zi, cu surplus de fix 125kcal si ai constat ca te-ai ingrasat 3kg si nu stiu cate grame (ca nu stau sa fac calculele acum)? Serios? laughing Nu cumva te-ai ingrasat mai intai si dupa ai tras TU concluzia ca erai pe plus (ceea ce e logic)?

Nici macar nu ai cum sa faci testul "practic" exact pentru ca, guess what, si la cantar ai variatii. Doar de la apa si carbohidrati te poti trezi cu 3kg in plus sau in minus in decursul a doua zile. Asa ca tu nu poti sa stii exact cat ai slabit sau te-ai ingrasat...stii ca se intampla, dar nu stii exact cat e grasime.

Tu vrei sa fie totul matematica simpla si nu e cazul aici. Nu conteaza ca faci sport sau nu. Chiar si in viata fara sport, intr-o zi poti sa mergi mai repede pana la magazin, intr-o zi mai incet, intr-o zi te trezesti mai devreme sau te culci mai tarziu sau visezi urat si nu te odihnesti la fel, intr-o zi ai ceva de rezolvat si mai faci 1000 de pasi in plus, etc. Nu mai zic de alimemtele pe care le consumi, ca in functie de macronutrienti se digera mai usor sau mai greu (deci necesita un consum mai mare de energie unele). Sunt FOARTE multe variabile incat e imposibil sa nu-ti apara o eroare de macar 100kcal. Nu le simti pentru ca nu vor fi mereu pe plus, vor fi si pe minus si asa compenseaza, dar eroarea exista fie ca iti convine tie sau nu.

| Mosotti a răspuns (pentru AnastasiaK):

Nu am testat special cu 125 in plus pe zi ca era culmea culmilor, doar dupa aia am facut media calorica si am constatat ca, cam atat a dat in plus. Eu doar calculam zilnic si scriam, atat, mancand diferit, nici nu realizam, adica odata 1800, alta data 2900, alta data 6000, 4500.
Plus ca eu fac cantaru ca lumea, nu-l fac ca altii aiurea.
Alteori cu alea 235-250 cu kilu` la luna.
Tocmai ca stiu faza cu sarea si carbo, am scris kcal, carbo si cant de sare, si nu doar aia ce o pun, ci tot din alimente, ca aveau dreptate astia "sarea nu e doar aia care o puneti ci ascunsa destula in produse".

Fac asa:
Azi mananc de ex doua senvisuri la pranz si doua seara la anumite ore, acelasi tip de paine cu aceiasi branza tartinabila si aceiasi cantitate, beau apa in 4 transe in ziua aia, aceiasi cantitate per transa, la aceleasi ore.
Poate mai fac si a doua zi la fel.
Apoi a treia zi la 10 ore de la masa cantar. Notez.
Mananc sa zic 10 zile ce o fi, calc kcal sare, carbo, nu cont ca mananc diferit mancare, cantitate, kcal.

Dupa 10 zile reiau faza cu 1-2 zile de ordine.
Dupa aia cantar, notez.
Dupa aia fac media calorica pe astea 12 zile.
Si in functie de ce arata cantarul, mentinut, luat, dat, fac socoteala cat am avut in plus pe zi tot media.

Si asa imi da cam 94-95 % corect, e si 5-6 % o eroare asta e.
Tocmai ca sa elimin chestia cu carbo si sodiu.
Folosesc acelasi cantar deci compar valorile lui, nu la alt cantar, ca ar fi aiurea, si aici ai dreptate poate fi diferit, insa al doilea cantar avea eroare de 0, 1 Kg in plus, dar nu am folosit pe ala.

Nu e asa..nu fac si nu ma iau dupa n, x si y, ca nu spune asta nicaieri, am gandit eu metoda. Astia se iau dupa calculatoare online, dupa ce zice ala si ala, si apoi apar destui "tin dieta dar nu slabesc, ce dracu e? Am calculat kcal cu ceasul, cu aplicatie si ce dracu e? Am ajuns la platou". Aiurea, nu arde cat a aflat, nu mai tine dieta corect, baga si nu realizeaza.
Eu cu deficit de 1000 K, slabeam cam 4 Kg lunar continuu, daca nu ma opream slabeam pana la oase, nu platou, fizica e fizica, nu exista perpetuum mobile, ai nev de 2300, ia 1000 din fat daca mananc 1300.

Ai dreptate, apa si carbo face sa fluctueze si cu 2 Kg, si asta am testat.
Am zis ca eroare am dar nu de 101 %. Altfel nu ar mai fi contat calcule si altele.
Aia cu, ca ma duc mai repede la magazin, cum eu ies din casa mai rar, mai greu asta, dar da, si asta e posibil, ai dreptate si aici.