Te gandesti ca nu au ce sa iti faca acele persoane, sunt acolo sa te asculte iar tu ai un rol important daca trebuie sa vorbesti in fata unei multimi.
Ai un rol pe care trebuie sa il joci daca nu iti poti stapanii emotiile, incercaq sa disimulezi.
Cand trebuie sa prezint un proiect in fata colegilor imi este rusine sa nu ma fac de ras dar inainte cu 5 minute de a incepe trag aer in piept imi dreg vocea si incerc sa ma linistesc sa imi controlez bataile inimii.
Ma gandesc ca nu are nimeni ce sa imi faca daca ma mai incurc pana la urma oricine are emotii insa unii stiu sa mascheze mai bine acest lucru.
Incerca sa vorbesti in fata oglinzii sa, sa repeti ce ai de spus sa stii exact ce trebuie sa spui, Bafta.
Imagineaza-ti ca publicul nu e in sala.Iar daca nu poti, gandeste-te la ceva frumos, adica la ceea ce-ti place cel mai spe exemplu la o vacanta sau altceva...si gandeste daca faci asta iti vei indeplini acel vis sau acea dorinta, gandeste ca mariti sa faci asta adica sa vorbesti ca sa lupti pentru curaj.Trebuie sa te simti in largul tau ca si cum ai fi singura. Sper ca te-am ajutat...succes sa infangi teama
Vorbesti in oglinda sau la pereti, vorbesti plambandu-te prin casa ca un leu emancipat, canti in fata peretilor si ei sunt o mare multime de oameni, ce sa zic. Habar nu am. Eu am problema cu a selecta ce zic, nu cu debitul. Dar nu am fost mereu asa. Cand eram copil eram sub dominanta celor care vroiau sa ma auda cat mai putin. Cum pot ei sa-ti produca subliminal teama? Depinde ce opinie ai?! Si nu vor sa ii deranjezi pe fata, pana adormi si nu stii ca ei se razboiesc cu tine, e asa liniste, tu taci, de ce dracucu ar fi razboi?
Iti faci pur si simplu curaj si vei vorbi de multe ori, vei participa la concursuri pana vei scapa de teama asta si te vei obisnui pana la urma. Sau te gandesti ca nu e nimeni acolo si incerci sa te concentrezi la ceea ce vorbesti
In primul rand trebuie sa iti dai seama de ce ai aceasta teama de a vorbi in public. Apoi, trebuie sa te gandesti ca nu ai inimc de pierdut. Sa stii ca daca uiti ce voiai sa spui sau te incurci, nu o sa rada nimeni de tine (Tuturor ni se poate intampla), ba mai mult, chiar te vor aprecia pentru curajul tau.
Daca chiar si asa iti e teama, poti sa iti imaginezi ca publicul nu exista si ca atunci cand vorbesti, repeti in gandul tau (doar ca o faci cu voce tare), ceea ce vrei sa spui.
Aa, da, mai stiu un sfat care la mine a functionat, si nu am incercat decat odata. Cand esti acasa, te uiti in oglinda si zici: "sunt cea mai frumoasa frumoasa, sunt desteapta si pot sa fac ce vreau. Cand o sa vorbesc in fata altora, nu se va intampla nimic rau." Asta m-a facut pe mine sa scap de timiditate
Sper ca te-am ajutat, si nu uita, nu te gandi ca vei spune o prostie, toata lumea o face. :*
Gandeste-te login. nu ai de ce sa iti fie teama. indrazneste. nu conteza cat de corect sau gresit este ceea ce spui. nu iti va lua nimeni capul. asa eram si eu. fa tot posibilul sa prinzi tupeu. daca nu ai iubit ar fi bine sa stai o perioada langa un baiat mai tupeist
1.Creaza-vă o dorință și o persistenţă puternică de a avea un discurs.
2. Trebuie să știi ferm despre ce vei vorbi 3. Manifestă încredere în sine
4. Practica și iar practica.
sper ca ti-am fost de ajutor intr-un fel sau altul :*
Vorbeste cu inima. Imagineaza-ti ca e o discutie cu cea mai buna prietena. Nu trebuie sa te simti jenata, desi tuturor li se intampla uneori. Cu cat o vei face mai mult, te vei simti tot mai mult in largul tau, si vei scapa de aceasta teama.
Tu nu ai o teama tu ai emoti care scapi de ele doar dupa ce faci acelasi lucru cel putin odata. O sa scapi de ele la a doua coonversatie de-a ta cu publicul. Sper sa intelegi ca fiecare om are sentimente la fel dar sunt dieriti si cu toti te inteleg cand ai emoti.
Incearca sa repeti in oglinda si asa vei capata incredere. nu te teme..toti ne facem probleme inainte sa deschidem gura.
Trebuie sa iti dai seama ca nu are de ce sa iti fie teama sa vorbesti in public.
O sa vezi ca nu ti se intampla nimic.Cand vei fi in sala gandeste-te la oglinda.Mult succes!
Pentru inceput este bine sa vorbesti in cercuri mai restranse.Pregateste-ti bine discursul.
Stiu ca ai emotii si nevoia de a te ascunde si a fi scuzat cumva, insa fa un efort si raspunde la fiecare in parte. Mai intai o sa ti-se para ca nu ai ce continua. Apoi cand teama slabeste vei afla ca poti continua cu fiecare in parte, apoi ca...
De exemplu, daca as fi pus eu intrebarea, as fi dat un raspuns legat de partea asta:
"Cand trebuie sa prezint un proiect in fata colegilor imi este rusine sa nu ma fac de ras " si
"Ai un rol pe care trebuie sa il joci daca nu iti poti stapanii emotiile, incercaq sa disimulezi."
De ce mi-am ales? Sa pot continua si prelua sentimentul celui care mi-a raspuns. Aproape ca se simte omul, chipul, doar ca emotia te impiedica cumva.
Teama de a vorbi în public, teama de înălţime, de mersul cu liftul, claustrofobia, teama de microbi sunt printre cele mai întâlnite fobii la locul de muncă.
Fobia este definită ca o teamă persistentă şi nejustificată faţă de o situaţie care nu este în sine periculoasă sau este foarte puţin periculoasă, spun psihologii.
Fobiile se transformă în dizabilităţi atunci când îţi limitează o activitate importantă sau o sferă întreagă de activităţi. Potrivit psihologilor, există câteva tehnici care te pot ajuta să-şi depăşeşti fobiile:
1. Primul pas în depăşirea unei fobii constă în expunerea graduală la aceasta, astfel încât să prinzi încredere. Secretul constă în a înainta cu paşi mici către lucru care te sperie. "De exemplu, dacă îţi este teamă să vorbeşti în public, este indicat să exersezi în faţa unui grup de 3-5 prieteni de mai multe ori pe săptămână. În acest fel, teama se va diminua. După aceea, trebuie să treci la un număr mai mare, de 7-8 auditori", spune psihologul Elizabeth Lombardo, autorul cărţii "Cum faci rost de reţeta pentru fericire".
2. Trebuie să-ţi reduci nivelul general de stres. Fobiile devin mult mai puternice, spun psihologii, atunci când se petrec pe fondul stresului general. Poţi să încerci diferite tehnici de meditaţie sau exerciţii de respiraţie.
Cum te ajută o turmă de oi să scapi de emoţii când vorbeşti în public
3. Evită să te gândeşti la lucrul care te sperie. Cu cât stai mai concentrat asupra activităţii care te sperie, cu atât fobia ta va deveni mai intensă. Ideea este să găseşti alte lucruri asupra cărora să te gândeşti, care să-ţi ocupe mintea atunci când te apropii sau te confrunţi cu obiectul fobiei tale.
4. Confruntă-ţi teama. Cu cât eviţi mai mult o teamă şi te faci că nu există cu atât ea devine mai puternică. O tehnică de reducere a stresului legat de o fobie se numeşte "desensibilizarea sistematică" şi constă în asocierea fobiei cu factori de relaxare, după metoda reflexelor pavloviene. La fel cum un câine ajunge să saliveze de fiecare dată când sună clopoţelul, la fel situaţiile de stres se transformă în momente de relaxare.
Funda
Fii tu insati, spune lucrurilor pe nume! Nu lasa pe ceilalti sa vorbeasca peste tine. Uneori e greu sa-ti stapanesti aceasta teama, insa nu imposibil!
Nu esti singura si mie imi e frica sa vorbesc in public si sunt baiat. Cand scriu e altfel, nu imi e frica, nu ma blochez si am timp sa ma gandesc la ce spun.
Pai, stii ca e foarte posibil ca o persoana apropiata sa transmita furii acute de cate ori ea deschide gura, sau vrea ceva si i-se desluseste atunci personalitatea? Uneori e chiar mama, tata, fratele. Ei pot disimula atat de bine incat sa nu ai dovezi, iar emise furiile din imaginatia lor deranjata de tot felul de perspective, sa sape incet, incet. Apa corodeaza piatra. Mie asa mi s-a intamplat. Nu cred ca mai exista multe alte cauze. E posibil o mica batjocora sa se transforme in obsesie. O amintire care leaga de neplacere vorbitul.
Se poate intampla ca cineva sa gandeasca cu rautate :ce prostii ai in cap, esti dus cu pluta, vorbesti ca filozoful prost, etc. Asta, daca esti in empatie continua, fiind in familie, sa devina un subliminal, ceva tacut adica, dar emis, care sa te inhibe. Daca rautatea nu e mare, e mai mult lipsa de rabdare, daca nu e insotita de furii, e posibil sa fi prea p[erfectionist si sa te inhibe.
E vorba ca in scris te simti pe tine mai bine si nu pierzi firul. Nu anunti pe nimeni, nu pui un ceva in garda, nu ceri o atentie care sa ti-se dea, nu conteaza. Nu e zgomot. Nu te gandesti la reactia ce vine, nu o urmaresti. esti tu cu tine concepand un mesaj, o analiza.
E posibil ca ceilalti sa te nauceasca atat de tare incat cea ce iti vine sa spui sa nu te mai reprezinte si atunci sa preferi sa taci.Dar sa vrei puterea necesara sa nu te mai blochezi.