Si eu am studiat fizica in liceu, insa profesoara nu a fost dornica sa ne explice prea multe despre teoria relativitatii restranse sau despre transformarile lui Lorentz.
In liceu, matematica este invatata mecanic. Profesorii vor sa deprinzi automatisme. Ti se da modelul de rezolvare, apoi esti pus sa rezolvi.
La informatica vezi cu ochii tai utilitatea ei.
Nu,dar cunosc adolescenți/oameni care au luptat/luptă pentru ceea ce vor, chiar dacă au greutăți, inspirați fiind de Stephen Hawking.
Impresionant. Eu l-am descoperit pe acest savant in urma cu 2-3 ani.
Succese.
Având în vedere întrebările pe care le pui, credeam că ești încă licean. Matematica abstractă necesită mai multă iamginație decât literatura. Din păcate studiul ei în școală se rezumă la algoritmi de calcul. E mai ușor de predat ca material de învățat pe de rost, decât necesită înțelegerea profundă. În fizică e la fel, se trece peste semnificații, modele, configurații, conexiuni, la învățare dogmatică.
De vină, lipsa profesorilor pedagogi de calitate și perpetuarea învățării prin memorare, în locul uneia bazată pe utilitate și conexiune cu viața de zi cu zi. Din cauza asta, chiar în facultate aveam, prin anii superiori chiar, colegi care nu aveau habar de esența fenomenelor fizice. Majoritatea au ajuns profesori de liceu. Rezultatele se văd.
Sunt de acord cu explicatia dumneavoastra.
E o mare problema a educatiei, care a fost depistata. Foarte multi parinti si elevi se plang de proasta pregatire pedagogica a profesorilor.
Sunt cam imatur pentru un absolvent de liceu, nu-i asa?
Nu imatur am vrut să spun. Curiozitatea, dorința de a counoașt te menține tânăr.
Doar un singur elev de-al ai s-a inscris la facultatea de fizica.
Un singur elev, o fata, din intreaga ei cariera. Nu a iesit la pensie, insa banuiesc ca acela a fost primul si ultimul.
Ea era interesata de cum sa obtina cat mai multi bani, rugand elevii sa participe la diverse concursuri - mai mult de informatica sau de tehnologia informatiei decat de fizica.
Incerca sa ne ajute, sfatuindu-i sa urmeze medicina pe ei care invatau la stiintele naturii si informatica sau automatica si caltulatoare pe cei de la profilul matematica-informatica.
Din cate am citit, locurile de la facultatile de fizica s-au ocupat in intregime, semn ca situatia se imbunatateste.
Cauzele ar fi investitiile internationale care se fac, pentru laserul de la Magurele. Mai citisem ca Uniunea Europeana are nevoie de crestere a numarului de fizicieni, pentru a mentine competitia stransa cu SUA.
Pentru ca tot discutam despre fizica, exista un "fenomen", al fizicii, numit Stefan Balauca.
Chiar acum ma uit la filmulete despre Univers, in care Stephen Howking explica diverse fenomene din spatiu.
Citisem ca Romania e printre putinele tari care trimite absolventi de liceu la Harvard. Acestia sunt pregatiti in matematica si fizica.
Pacat ca au un comportament arogant si raman sa lucreze, dupa studii, in SUA.
Stefan Balauca deocamdată e student.
Laserul de la Măgurele nu atestă și nu schimbă calitatea fizicienilor români. Cunosc culisele și dedesupturile acestei investiții aici.