Nu știu dacă mă înșel, dar parca chiar a fost poveste reală. Vorbesc serios acum.
Nu. Cel puțin atunci când „dormi cu ochii deschiși" este definit ca fiind culcat în pat, cu ochii deschiși toată noaptea, în timp ce dormi încă. Noi oamenii nu suntem făcuți să dormim cu ochii deschiși. Acest lucru poate avea cu siguranță motive de evoluție, deoarece există destul de multe animale care dorm cu pleoapele deschise sau cărora le lipsește complet pleoapele (pește, muște).
Pleoapele noastre protejează ochiul de uscare. Prin clipirea constantă a zilei și prin ochii închiși noaptea. Prin urmare, închiderea pleoapelor pentru oameni are motive pur practice, în caz contrar, corneea s-ar usca și, în cele din urmă, se arăta. Această problemă nu are nici pești, pentru că ochii lor nu se pot usca în apă, nici insecte, deoarece au ochi compuși care nu se pot usca în aer.
Delfinii și unele specii de păsări au dezvoltat o tehnică foarte diferită în timpul evoluției. În somn cu jumătate din creier, o jumătate din creier doarme în timp ce cealaltă jumătate a creierului rămâne trează. Strict vorbind, însă, nu se poate vorbi de „dormit cu ochii deschiși", deoarece ochiul creierului adormit este închis.
Un fenomen rar în care cel puțin unul are impresia că doarme cu ochii deschiși, este așa-numita paralizie a somnului. Acest lucru poate determina deschiderea ochilor în timpul somnului. Dar nu se poate vorbi despre „dormirea cu ochii deschiși".
Persoanele care suferă de simptomele „lagoftalmului" au închiderea activă a pleoapelor inadecvate. În consecință, pleoapa nu poate fi complet închisă. În faza REM, perioada în care se visează, se pot observa mișcări ale ochilor și ființelor complet naturale ale ochilor. Prin urmare, persoanele afectate cad din neintenționat cu „ochii pe jumătate deschiși".
http://www.biologie-schule.de/kann-man-mit-offenen-augen-schlafen.php
Faptul că, de obicei, închidem ochii când dormim, are sens din mai multe motive. În primul rând, protejăm ochii de corpurile străine, reflexul intermitent nu funcționează în timpul somnului. În al doilea rând, prevenim uscarea ochiului și în al treilea rând ascundem impresii senzoriale tulburătoare; stingem lumina, ca să zic așa, cu pleoapa.
Pot exista mai multe moduri de a dormi cu ochii deschiși. Există oameni care fac cele mai grozave lucruri în somn, precum ridicarea și alergarea în jurul apartamentului și chiar gătesc mâncarea. În astfel de așa-numitele parasomnii, se poate întâmpla și ca ochii să fie deschise și persoana să privească în spațiu.
Cu toate acestea, există și cazuri în care oamenii dorm normal în pat, dar ochii sunt pe jumătate deschiși sau chiar complet deschiși. Puteți găsi videoclipuri corespunzătoare pe YouTube, lucru pare un pic înfricoșător. În terminologia medicală, acest simptom se numește Lagophthalmus. Cuvântul se referă la incapacitatea de a închide complet pleoapele. Cauza acestui lucru este de obicei paralizia sau scurtarea unui nerv cranian, nervul facial. Persoanele afectate nu o sesizează și nu văd nimic, dar ochii pot arde mai târziu din cauza deshidratării și aprinderii. Acest lucru poate fi combătut cu picături și unguente, uneori un chirurg ajunge la un cuțit.
Marea majoritate a oamenilor, însă, poate visa uneori cu ochii deschiși - atunci când dorm corect, perdeaua pleoapelor scade în mod sigur.
Nu cred ba, gen daca stai cu ochii deschisi prea mult nu ti se usuca sau te ustura si ar durea, nu?((:
anonim_4396 întreabă: