Asta e partea cea mai trista. Ca refuzam sa evoluam doar pentru ca unii sa aiba scuze pentru a isi primi salariul. Uite, exemplu simplu si la indemina: am firma, SRL, eu sunt unic angajat, lucrez exclusiv online, nu am stocuri, tot ce incasez trece prin banca. Intr-o tara la nivelul mileniului asta, cineva interesat de la ANAF sa zicem mi-ar da un mail sau telefon de genul "Gogule, trimite-mi si mie rapoartele lunare si facturile plus extrasele bancare de la infiintarea firmei pana acum." "OK, boss, in 20 de minute ti-am urcat arhiva si dau link." Dupa 30 de minute asta mi-ar raspunde "Verificat, totul e in regula, spor la treaba, multumesc pentru suport." sau "Vezi ca ai un plus de 1000 RON in conturi care nu se reflecta in facturile de pe Decembrie 2019. Astept detalii." si cu asta basta. Cum e la noi? Pai eu in fiecare luna extrag raportul de activitate, facturile, extrasul PayPal, ala bancar, si le trimit la fetele de la contabilitate. Astea le printeaza si le baga la dosar. Alaturi de statul de plata si pontajul, alte cacaturi inutile pe hirtiie ca oricum exista in format digital si darile la stat le platesc mai devreme sau mai tirziu. Ei bine, eu daca am in 2022 un control, atunci va trebui sa ma car cu vreo cateva zeci de dosare in circa ca sa stau linga unul de la ANAF care va pierde niste ore bune, eventual vreo 2-3 zile, ca sa se benocleze prin alea cand ar fi putut sa o faca in fata calculatorului in cateva zeci de minute maxim. Nu ar fi de mirare sa gaseasca vreo semnatura lipsa, vreo virgula aiurea, ceva cit sa imi dea macar un avertisment sau o amenda de-aia de control, vreo 1000-2000 RON sau 500 daca o dam la pace. Asta e sistemul. Si vezi dupa aia cum se misca orase precum Oradea sau Clujul (cu rezerve la Cluj, ca urbanistic se indreapta spre o catastrofa la cum se construieste pe acolo si cum se circula, desi primaria se ocupa foarte bine de multe aspecte) si te intrebi cum ar fi ca si administratia centrala/justitia/finantele sa se miste la fel.
Scula este un drept al omului si nu poti sa i-o iei, doar sa o inchiriezi.
Dar de ce sa mergem pe riscuri si sa nu mergem pe concret?
Ai crea cel mai mare haos. Romania de aceea inca n-a iesit din criza post-decembrista, cum se zice. La noi, fata de alte tari, au fost schimbati toti conducatorii si adusi tineri care nu aveau experienta si nu stiau sa conduca. Si in epoca comunista eru oameni bine pregatiti la nivelul trei si mai jos, dar au fost inlaturati. Unii cred ca daca esti tanar, chiar cu studii esti si competent pe o functie.
De ce polonezii, cehii, ungurii sunt atat de mult in fata noastra? La ei au fost inlaturati, in prima faza in jur de 100-200 de persoane din varful conducerii. Ceilalti, care de fapt erau talpa conducerii economiei au ramas si au fost inlocuiti treptat, dupa ce persoane noi, competente s-au format la competenta celor vechi.
Conceptia asta cu dizolvarea parlamentului am mai intalnit-o undeva. Nu cumva la Hitler? Ai putea dona salariul tau saracilor, deoarece nu ai avea nevoie de el, ca ai banii de protocol, nu?
Cata ipocrizie si nestiinta a democratiei. Cu asemenea conceptii a ajuns Hitler la putere.
Nu, nu e neapărat din vina tinerilor, ci din vina mârlanilor bătrâni care erau pupincuriștii lui Ceaușescu atunci, cel mai bun exemplu fiind Iliescu.
Nu aș dona tot salariul săracilor, ci un sfert din el, celor care chiar merită, nu puturoșilor care nu vor să muncească și stau cu mâna întinsă.
Dacă Hitler a ajuns în felul ăsta la putere, prin aceleași metode, nu înseamnă că dacă eu sau altcineva ajungem la putere în felul ăsta, facem și grozăviile pe care le-a făcut Hitler după.
Ai trait in comunism?
Puterea corupe, puterea necontrolata duce la despotism. Ea ia mintea oricarui conducator.
Vai, ce naiva esti! Tu crezi ca daca termini o facultate esti buna de conducator? Iar specialistii se formeaza in timp, nu in facultati. Am avut ocazia sa cunosc un fenomen de acest fel. Au fost pusi conducatori tineri fara experienta. Specialistii si-au batut pur si simplu joc de ei. I-au lasat sa ia masuri fara sa ii sfatuiasca si au facut prapad.
Sociologig vorbind, trebuie sa fie un echilibru intre avantul tinerilor si experienta celor mai in varsta.
Sunt in literatura, dar mai ales in istorie pilde referitor la inlaturarea "marlanilor batrani". In toate cazurile au dat chics.
Ti-am mai spus: e usor sa vorbesti, dar cand trebuie sa pui in practica dai din colt in colt.
Daca in scoala se spune ca repetarea invataturii, in munca se spune ca experienta este baza invataturii.
PS Daca nu cunosti ar fi bine sa nu spui nimic. Tocmai ca Iliescu nu a fost pupincuristul lui Ceausescu. Mai studiaza. Si studiul este una din bazele invataturii. (Apropos: nu confunda invatatura unui om cu cultura acestuia).
anonim_4396 întreabă:
AnonimulNrc întreabă: