Sarcina usoara in continuare.Ca sa beneficiez da indemnizatia de cresterea copilului pana la doi ani trebuie saai 11 luni consecutive pe cartea de munca pana in momentul nasteri. Daca ai avut probleme cu sarcina trebuia sa-ti iei concediu cu risc maternal si iti mergea cartea de munca pana in ziua nasteri si beneficiai de indemnizatie, dar dupa cum spui tu singura solutie e sa platesti lunile in care nu ai lucrat la csa pana in luna nasteri si poti beneficia de indemnizatie, dupa nstere nu mai poti face nimic si nu e mult de platit pe luna cam 100 lei.
A. Cele 12 luni anterioare datei nasterii copilului sunt constituite si din perioade asimilate si din perioade de realizare de venituri profesionale. In aceasta situatie baza de calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului este reprezentata de suma totala a veniturilor din perioadele asimilate si din perioada in care s-au realizat venituri profesionale, impartita la 12.
Exemplu:
Persoana pentru care cele 12 luni sunt constituite astfel:
- 4 luni concediu crestere copil timp in care a primit indemnizatia de 600 lei;
- 6 luni activitate profesionala salarizata;
-2 luni concediu de maternitate prenatal, timp in care a primit indemnizatia de maternitate aferenta (85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni pe baza carora se calculeaza, conform legii, contributia pentru concedii si indemnizatii, din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare)
In aceasta situatie, baza de calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului este urmatoarea :
(4 X 600 lei) + (veniturile salariale inregistrate in cele 6 luni lucrate) + (2 X indemnizatia de maternitate)
B. Cele 12 luni anterioare datei nasterii copilului sunt constituite numai din perioade asimilate, altele decat concediul pentru cresterea copilului. In aceasta situatie baza de calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului este reprezentata de suma totala a veniturilor din perioadele asimilate, impartita la 12.
Exemplu:
Persoana pentru care cele 12 luni sunt constituite din perioada de somaj.
Venitul este reprezentat de indemnizatia de somaj, iar baza de calcul pentru stabilirea indenizatiei este reprezentata de suma indemnizatiilor de somaj primite, impartita la 12.
C. Cele 12 luni anterioare datei nasterii copilului se constituie numai din perioadele asimilate in care nu sunt realizate venituri. In aceasta situatie, conditiile de eligibilitate fiind indeplinite, chiar daca veniturile sunt egale cu "0", indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda la valoarea minima de 600 lei.
Exemplu: Absolvente cu examen de licenta sau de diploma ale cursurilor de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective.
D. Situatia in care se naste inca un copil in perioada in care persoana este in concediu pentru cresterea primului copil.
In acest caz, perioada de concediu se prelungeste pana la implinirea de catre al doilea copil a varstei de 2 ani. Pe aceasta perioada se acorda o singura indemnizatie calculata prin aplicarea procentului de 85% la veniturile realizate inainte de nasterea copilului/copiilor anterior.
Acestea sunt situatiile in care poti primi indemnizatie pentru cresterea copilului.
Pai daca nu mai lucrezi cine sa-ti mai plateasca concediu de maternitate, paternitate? Ala se plateste cu 85% din salariul pe care l-ai avut.Asa ma gandesc eu.
anonim_4396 întreabă: